Το βίαιο sell-off που καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι ο πιστωτικός κύκλος έχει αρχίσει να αλλάζει.

Κι όπως επισημαίνουν οι Financial Times, αυτή η μετατόπιση φαίνεται ότι είναι αρκετό καιρό σε εξέλιξη, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που αψηφούσαν τη βαρύτητα των τελευταίων πέντε ετών.

Τώρα, με τα σημάδια αδυναμίας στις οικονομίες να πολλαπλασιάζονται, ειδικά μεταξύ των καταναλωτών, τα «κόκκινα δάνεια» είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν ταχύτερα.

Αυτά είναι άσχημα νέα για τις τράπεζες και τους μετόχους τους. Αλλά θα μπορούσε να είναι η σανίδα σωτηρίας που περίμεναν οι servicers στην Ευρώπη, προκειμένου να ανακάμψουν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ιταλική doValue είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 80% από τις αρχές του 2020 και δέχθηκαν περαιτέρω πλήγμα μετά τα αποτελέσματα της Πέμπτης.

Οι πενιχρές της εισπράξεις το πρώτο εξάμηνο του έτους την ώθησαν να μειώσει τις προοπτικές για το σύνολο του έτους.

Η εικόνα δεν είναι καλύτερη για τη σουηδική Intrum, η οποία επιδίδεται σε μια συνεχή διαμάχη με τους ομολογιούχους για να μειώσει τα χρέη που ανέλαβε για να αγοράσει επισφαλή δάνεια.

Κόκκινα δάνεια: Προετοιμάζονται funds και servicers για τις τιτλοποιήσεις ανοιγμάτων των Attica Bank, Παγκρήτιας και PQH [γράφημα]

Δύσκολες οι εισπράξεις για τους servicers

Την κατάσταση αυτή φαίνεται ότι έχει επιδεινώσει η έλλειψη νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον τραπεζικό τομέα. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η ροή θα ξεκινήσει ξανά.

Οι εισπράξεις έχουν γίνει πιο δύσκολες, καθώς ο πληθωρισμός και το  υψηλότερο κόστος διαβίωσης πνίγουν τους καταναλωτές.

Οι εισπράξεις της doValue υποχώρησαν 14% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο με το ποσοστό είσπραξης να πέφτει στο 4,2% από 4,4%. Στην Intrum οι εισπράξεις ήταν 4% χαμηλότερες την ίδια περίοδο.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αρχίσει να αυξάνονται φέτος στις τράπεζες. Η JP Morgan εκτιμά ότι η πρόσφατη πτώση των τραπεζικών μετοχών κατά 10% αντανακλά εν μέρει την αύξηση των αναμενόμενων προβλέψεων κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό θα επαναφέρει το κόστος κινδύνου σε ολόκληρη την Ευρώπη το επόμενο έτος σε επίπεδα σύμφωνα με τους ιστορικούς μέσους όρους.

Κι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τροφή για τους λιμοκτονούντες servicers.

Σύμφωνα με τον Johan Ekblom της UBS, η αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των σχεδίων ανάπτυξης κεφαλαίου της Intrum.

Οι «βομβαρδισμένες» μετοχές

Ιστορικά η εταιρεία αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας τον δικό της ισολογισμό. Το νέο μοντέλο, όπου θα μοιράζεται την αγορά νέων ΜΕΔ με τον Αμερικανό επενδυτή Cerberus, θα μπορούσε να δημιουργήσει ταχύτερη ανάπτυξη από την doValue, η οποία βασίζεται στην απόκτηση νέων εντολών εξυπηρέτησης από τους ιδιοκτήτες.

Ωστόσο, η Intrum πρέπει πρώτα να περάσει από μια αναδιάρθρωση, στην οποία αντιτίθενται ορισμένοι από τους κατόχους βραχυπρόθεσμων ομολόγων της. Οι  FT επισημαίνουν ότι οι «βομβαρδισμένες» μετοχές της αυξάνονται κατά 30% από τις αρχές Ιουλίου με την ελπίδα ότι η επίλυση είναι κοντά.

Η τιμή της μετοχής της DoValue, εν τω μεταξύ, παραμένει η χαμηλότερη από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 2017.

«Μια πτωτική άποψη για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης θα μπορούσε να σημάνει πιο ρόδινες εποχές και για τους δύο», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις