
Σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας κινήθηκαν οι τράπεζες το πρώτο 6μηνο του 2024. Ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο α’ εξάμηνο που ώθησε τις διοικήσεις των τραπεζών να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους (guidance) για την κερδοφορία του 2024. Προσβλέπουν πλέον σε καθαρό αποτέλεσμα της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ αθροιστικά για το 2024.
Συγκεκριμένα, βελτιώνονται οι προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες έπειτα από τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το πρώτο εξάμηνο , σημειώνει η Morningstar DBRS.
Ο οίκος αξιολόγησης αποδίδει την υπεραπόδοση των αποτελεσμάτων στην καλύτερη των προβλέψεων ανθεκτικότητα του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, κάτι που αντανακλά την πιο αργή μείωση των επιτοκίων, το καλύτερο μείγμα καταθέσεων και τον ισχυρότερο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης.
Τα υψηλότερα έσοδα από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες, η πειθαρχία στο μέτωπο του κόστους και οι χαμηλότερες προβλέψεις για ζημιές από τα δάνεια οδήγησαν την κερδοφορία κατά το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με την DBRS.
Τράπεζες: «Ψαλίδι» σε καταστήματα και 12.000 θέσεις εργασίας από το 2019 – Τι κερδίζουν
Οι 4 συστημικές τράπεζες
Oι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν συνολικά κέρδη 2,3 δισ. αυξημένα κατά 25% σε ετήσια βάση.
Η Eurobank , στο πρώτο εξάμηνο, κατέγραψε κέρδη 721 εκατ. (+5,4%), η Εθνική κέρδη 670 εκατ. (+26% ), η Alpha Bank κερδοφορία 322,5 εκατ. ευρώ (+6,5%) και τα κέρδη της Πειραιώς ανήλθαν στα 563 εκατ. από 299 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Τα έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 4,197 δισ. ευρώ. Η Εθνική ανακοίνωσε έσοδα από τόκους 1.192 εκατ.ευρώ (+13%), η Eurobank 1.132 εκατ. ευρώ (+8,6%), η Πειραιώς 1.045 εκατ. ευρώ (+11,76%) και η Alpha Bank 829 εκατ. ευρώ (+6,4%).
Τα έσοδα από προμήθειες έφτασαν στα 1.010 εκατ. ευρώ. Η Εθνική ανακοίνωσε έσοδα από προμήθειες 205 εκατ.ευρώ (+15%), η Eurobank 283 εκατ. ευρώ (+4,7%), η Πειραιώς 325 εκατ. ευρώ (+11,76%) και η Alpha Bank 197 εκατ. ευρώ (+13,7%).
Ο μέσος λόγος ακαθάριστων NPEs μειώθηκε σε 3,5% στο τέλος Ιουνίου 2024 από 4,1% στο τέλος του 2023. Το μέσο επίπεδο κάλυψης NPEs ενισχύθηκε σε περίπου 68% από 66% την ίδια περίοδο. Ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων για την Eurobank μειώθηκε στο 3,1% από 5,2% τον αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, για την Πειραιώς στο 3,3% από 5,5%, για την Εθνική στο 3,3% από 5,7% και για την Alpha Bank στο 4,7% από 7,6%.
Η μέση ετησιοποιημένη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (ROE) διαμορφώθηκε στο 14% στο εξάμηνο, οριακά καλύτερη από το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Ειδικότερα, τα υψηλότερα καθαρά επιτοκιακά έσοδα και οι προμήθειες στήριξαν τα έσοδα, παρά τα σημαντικά χαμηλότερα κέρδη από το trading και άλλα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα.
Ο έλεγχος του κόστους βοήθησε να αντισταθμιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις και οι υψηλότερες δαπάνες λόγω της ψηφιοποίησης, επισημαίνουν οι αναλυτές της DBRS.
Το κόστος κινδύνου μειώθηκε στο πρώτο εξάμηνο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αν και παρέμεινε σε επίπεδα υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το προφίλ ρίσκου των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκε περαιτέρω, εν μέσω συνεχιζόμενης μείωσης του ρίσκου και ευνοϊκών τάσεων στην ποιότητα ενεργητικού, τονίζεται.
Οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν ένα καλό β’ τρίμηνο το 2024, με βελτιωμένη τελική γραμμή, σημειώνει σε ανάλυσή της η NBG Securities.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, τα χαμηλότερα βασικά κέρδη προ προβλέψεων αντανακλούν το υψηλότερο κόστος αντιστάθμισης καταθέσεων, την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου με νέες εκταμιεύσεις άνω των 8 δισ. ευρώ σωρευτικά, τα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες και τέλος, τα σημαντικότερα χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές.
Οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα ισχυρά κεφάλαιά τους και την άφθονη ρευστότητά τους, η οποία μπορεί να συνεχίσει να επενδύεται σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις, εκτιμά η NBG.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Νέος πρόεδρος της ΚΕΕΕ ο Γιάννης Βουτσινάς
Στη ψηφοφορία o Γιάννης Βουτσινάς επικράτησε του Γιάννη Μπρατάκου, με 69 έναντι 49 ψήφων

Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΕ να φτάσει τις ΗΠΑ στις startups - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η Ευρώπη επενδύει πολλά στο κομμάτι των startups, ειδικά στην ΑΙ, ώστε να κλείσει το κενό με τις ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Vodafone: Ολοκλήρωση δύο έργων για την ψηφιακή αναβάθμιση του Δημοσίου Τομέα
Τα έργα που ολοκλήρωσε η Vodafone είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και ο μετασχηματισμός των υπηρεσιών στα ελληνικά Προξενεία

Οι αυξήσεις στις τιμές ρίχνουν το τζίρο στις επιχειρήσεις εστίασης
«Όσο μπορούμε κρατάμε τις τιμές, αλλά ο κόσμος κάνει πλέον μικρό λογαριασμό» λένε οι επαγγελματίες της εστίασης παραδεχόμενοι ότι η ακρίβεια αποτελεί πρόβλημα

Πενήντα χρόνια χωρίς τον Αριστοτέλη Ωνάση - Ο βίος και η πολιτεία του Έλληνα κροίσου
Ο επιχειρηματίας που άφησε το στίγμα του στην ιστορία της Ελλάδας - Τα μυστικά της επιτυχίας του

Ανατροπή στις επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ – Τι αλλάζει
Το βαθύ discount στις μετοχές των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και οι προσδοκίες – Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο

Με ταχείς ρυθμούς ο «γάμος» Entersoft-Softone
Η ενιαία Entersoft-Softone βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής εμπορικής ονομασίας, ενοποίησης διοικητικών δομών αλλά και διαμόρφωσης του protfolio λύσεων που θα προσφέρει προς τους πελάτες της

Αktor: Στα 32,4 εκατ. ευρώ το Enterpise Value (EV) της Sun Force One
Η AKTOR Ανανεώσιμες θα καταβάλει ως ίδια συμμετοχή για την αγορά του 51% της Sun Force One το ποσό των 4,1 εκ. ευρώ περίπου

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Οκτώ νέα αεροσκάφη στο στόλο της Aegean
Προσθέτει 8 νέα αεροσκάφη Airbus A321 - Έφτασε τα 58 στο σύνολο