Tα νέα επίσημα στατιστικά στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο δίνουν μια διαφορετική απόχρωση στη διάσημη παρατήρηση του Λέοντος Τολστόι. Μπορεί όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες να είναι ίδιες, αλλά οι δυστυχισμένες οικογένειες της χώρας έχουν επίσης κάτι κοινό: την κρίση κόστους ζωής. Και αυτό αποτυπώνεται στα διαζύγια.
Το ποσοστό των ενηλίκων που δηλώνουν είτε αρκετά είτε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τη σχέση τους είναι στο υψηλότερο από το 2014, αλλά το ποσοστό διαζυγίων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 και πλέον ετών. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας των νοικοκυριών και τα ξεχωριστά στατιστικά διαζυγίων που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Βρετανία: Στον στόχο 2% της BoE διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, αυτές οι τάσεις συνέπεσαν με τη χειρότερη περίοδο διψήφιου πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών, μειώνοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών και αυξάνοντας σημαντικά το κόστος. Η άνοδος των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων που επέβαλε η Τράπεζα της Αγγλίας για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών ανέβασε το κόστος ιδιοκτησίας και ενοικίασης κατοικιών. Ουσιαστικά, αυτό ανέβασε το τίμημα της διάλυσης μακροπρόθεσμων συνεργασιών.
Τα διαζύγια στην Αγγλία και την Ουαλία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1971
Λιγότερα διαζύγια
«Μερικοί άνθρωποι ανέβαλαν το διαζύγιο ή τον χωρισμό μέχρι να βελτιωθεί η οικονομία», σχολιάζει η Joanna Newton, συνεργάτης στο Stowe Family Law. «Αυτό που ένα εισόδημα μπορεί να κάλυπτε προηγουμένως – λογαριασμοί, παιδική φροντίδα και άλλα έξοδα διαβίωσης, γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο».
Τα στοιχεία υποστηρίζουν επίσης μια ευρύτερη μείωση των επιπέδων ευτυχίας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αριθμός των Βρετανών που ανέφεραν υψηλό άγχος και χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή ήταν πάνω από τα προ-Covid επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας των νοικοκυριών που δημοσίευσε η ONS την Πέμπτη.
Η έκθεση έδειξε ότι το ποσοστό των ανθρώπων που είναι δυσαρεστημένοι με τη σχέση τους έφτασε στο 6% το 2022, το μεγαλύτερο από το 2014.
Τα διαζύγια στην Αγγλία και την Ουαλία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1971, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα φέτος. Ο αριθμός των διαζυγίων μειώθηκε κατά 30% σε ετήσια βάση σε 80.057 το 2022.
Αυτό συμβαίνει παρά την αναταραχή-ορόσημο των νόμων για το διαζύγιο το 2020 με στόχο τη βελτίωση της διαδικασίας χωρισμού εμποδίζοντας έναν σύντροφο να αμφισβητήσει το διαζύγιο που ζήτησε ο σύζυγός του. Η μεταρρύθμιση εισήγαγε επίσης τα λεγόμενα «χωρίς υπαιτιότητα» διαζύγια, τα οποία δεν απαιτούν πλέον από έναν από τους συζύγους να παρέχει στοιχεία για παράλογη συμπεριφορά εκ μέρους του συντρόφου τους.
Στεγαστικό πρόβλημα
Και ενώ τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών αυξάνονται ξανά μετά την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% τους τελευταίους δύο μήνες, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων παραμένουν υπερδιπλάσια του μέσου όρου τα χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας και η αγορά ενοικίων εξακολουθεί να είναι καυτή.
«Δεν νομίζω ότι το κόστος των στεγαστικών δανείων και τα επιτόκια έχουν μειωθεί αρκετά ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται άνετα και σίγουροι να πατήσουν το κουμπί», είπε η Newton.
Η αγορά κατοικίας ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα δυστυχισμένα ζευγάρια αναβάλλουν τον χωρισμό. Η αύξηση του κόστους των στεγαστικών δανείων — μαζί με την εκτίναξη των τιμών ενοικίασης λόγω ελλείψεων προμηθειών, έκανε τη μετακόμιση από μόνη της απρόσιτη για πολλούς. Και ενώ η αγορά κατοικίας απέφυγε μια κατάρρευση πέρυσι, ορισμένα ζευγάρια ανέβαλαν την διάθεση του σπιτιού τους στην αγορά από φόβο μήπως πουλήσουν με ζημία.
«Το να πουλήσεις το σπίτι σου την καλύτερη δυνατή στιγμή σημαίνει περισσότερα χρήματα για να μοιράσεις μεταξύ των μερών και να αγοράσεις νέα καταλύματα», είπε η Newton.
Πάνω από το 30% των 500 ατόμων που ρωτήθηκαν από το Stowe Family Law έμειναν με τους συντρόφους τους επειδή δεν θα είχαν την πολυτέλεια να φύγουν μόνοι τους, σύμφωνα με μια έκθεση πέρυσι.
Με άλλα λόγια, η οικονομική πίεση είναι ένα κοινό στοιχείο σε πολλές δυστυχισμένες σχέσεις – μια ανατροπή στο συμπέρασμα του Τολστόι στην Άννα Καρένινα ότι, «όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι ίδιες. Κάθε δυστυχισμένη οικογένεια είναι δυστυχισμένη με τον δικό της τρόπο», καταλήγει το Bloomberg.
Latest News
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών
Απατεώνες «μάδησαν» εκατοντάδες θαυμαστές των Oasis
Οι θαυμαστές των Oasis κατεβάλαν εκατοντάδες λίρες έκαστος για ανύπαρκτα εισιτήρια
Έρευνα της γαλλικής αστυνομίας στα γραφεία της LFP και του CVC Capital Partners
Οι αρχές στη Γαλλία ερευνούν καταγγελίες για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, δωροδοκία δημόσιου λειτουργού και σύγκρουση συμφερόντων
O Όμιλος AKTOR επεκτείνει την συνεργασία του με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός
O Όμιλος AKTOR συντόνισε τις μελέτες και την ανακατασκευή του γηπέδου
Πέθανε ο θρυλικός μουσικός και παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς
Ο Κουίνσι Τζόουνς, ο άνθρωπος που είχε συνεργαστεί από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τον Μάικλ Τζάκσον, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών.
Joris (Frigoglass) στον ΟΤ: «Ο κύκλος των περικοπών έκλεισε, η σκυτάλη στην ανάπτυξη»
Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης αναλύει στον ΟΤ ο νέος CEO του ομίλου Frigoglass, Serge Joris – Πού μπαίνει ο πήχης των πωλήσεων – Με ποιες κατηγορίες «φλερτάρει»
VERGOS Auctions: 35 χρόνια δημοπρασίες - Το προφίλ του Έλληνα συλλέκτη
Στον ΟΤ μιλά ο managing director της VERGOS Auctions - Αποκαλύπτει τα «μυστικά» μίας δημοπρασίας, τη ελληνική αγορά και την τέχνη
Μια άγνωστη ιστορία για την Μέριλιν Μονρόε
«Είδα τις φωτογραφίες της Ντίτριχ. Εφόσον μπόρεσες να δημιουργήσεις αυτό το αποτέλεσμα με εκείνη, φαντάσου τι θα μπορούσες να κάνεις με μένα» φέρεται να είπε η Μέριλιν Μονρόε στην φωτογράφο.
Η Ελλάδα στην 43η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Η Ελλάδα στην 43η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα.
Τρέλα για την Εθνική: Sold out ο αγώνας με την Αγγλία
Ο κόσμος αγκαλιάζει όσο ποτέ την προσπάθεια της Εθνικής Ελλάδας, αφού εξαντλήθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο τα 60.000 εισιτήρια για το μεγάλο ματς με την Αγγλία στο ΟΑΚΑ (14/11)!