
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία αξιοσημείωτη στροφή στα ομόλογα, ως αντιστάθμισμα κινδύνου, εκπλήσσοντας ακόμα και τους ανθρώπους της αγοράς. Ενδεικτική είναι η αντίδραση του Gregg Abella, ενός διαχειριστής χρημάτων στο New Jersey, ο οποίο ομολογεί στο Bloomberg, ότι δεν περίμενε την πλημμύρα τηλεφωνικών κλήσεων που έλαβε από πελάτες την περασμένη εβδομάδα. «Ξαφνικά οι άνθρωποι μας λένε, “Ουάου, πιστεύεις ότι είναι καλή στιγμή για να επενδύσουμε σε ομόλογα”,»
Για τον ίδιο είναι κάτι σαν δικαίωση. Σύμφωνα με τα λόγια του, «χτυπάει το γκονγκ» για ομόλογα – και διαφοροποίηση περιουσιακών στοιχείων, ευρύτερα – εδώ και χρόνια. Το ράλι εξέπληξε πολλούς στη Wall Street. Η πανάρχαια σχέση μεταξύ μετοχών και ομολόγων – όπου το σταθερό εισόδημα αντισταθμίζει τις ζημίες όταν οι μετοχές πέφτουν – είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια. Ειδικά το 2022, όταν αυτός ο συσχετισμός κατέρρευσε ολοσχερώς καθώς τα ομόλογα απέτυχαν να παρέχουν προστασία εν μέσω της διολίσθησης των μετοχών. (Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, στην πραγματικότητα, σημείωσε τις χειρότερες απώλειες που έχει καταγραφεί εκείνη τη χρονιά).
Τα ομόλογα δείχνουν… ύφεση – Τι σηματοδοτεί η αναστροφή στην καμπύλη αποδόσεων
Όμως, ενώ το ξεπούλημα τότε πυροδοτήθηκε από ένα ξέσπασμα πληθωρισμού και τον αγώνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να τον καταπνίξει αυξάνοντας τα επιτόκια, αυτή η τελευταία πτώση των μετοχών πυροδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον φόβο ότι η οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση. Οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων, ως αποτέλεσμα, έχουν αυξηθεί γρήγορα και τα ομόλογα πάνε πολύ καλά σε αυτό το περιβάλλον.
Κέρδη στα ομόλογα
Καθώς ο δείκτης S&P 500 έχασε περίπου 6% τις πρώτες τρεις ημέρες διαπραγμάτευσης του Αυγούστου, η αγορά ομολόγων σημείωσε κέρδη σχεδόν 2%. Αυτό επέτρεψε στους επενδυτές με το 60% των περιουσιακών τους στοιχείων σε μετοχές και το 40% σε ομόλογα – μια παλιά στρατηγική για την οικοδόμηση ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου με λιγότερη αστάθεια – να έχουν καλύτερη απόδοση από αυτό που κατείχε απλώς μετοχές.
Η τρέχουσα εβδομάδα ενέχει πολλούς κινδύνους για τους ταύρους των ομολόγων
Τα ομόλογα διέγραψαν μεγάλο μέρος των κερδών τους καθώς οι μετοχές σταθεροποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο η διαπίστωση – ότι το σταθερό εισόδημα λειτούργησε ως αντιστάθμιση σε μια στιγμή χάους της αγοράς – παραμένει.
«Αγοράζουμε κρατικό χρέος», δήλωσε ο George Curtis, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην TwentyFour Asset Management. Ο Curtis στην πραγματικότητα άρχισε να προσθέτει για πρώτη φορά ομόλογα του Δημοσίου πριν από μήνες – τόσο λόγω των υψηλότερων αποδόσεων που προσφέρουν τώρα όσο και επειδή και αυτός περίμενε ότι η παλιά σχέση μετοχής-ομολόγου θα επέστρεφε καθώς υποχωρούσε ο πληθωρισμός.
Η τρέχουσα εβδομάδα ενέχει πολλούς κινδύνους για τους ταύρους των ομολόγων. Αναμένονται εκθέσεις Ιουλίου για τις τιμές παραγωγού και καταναλωτή στις ΗΠΑ και οποιαδήποτε ένδειξη αναζωπύρωσης του πληθωρισμού θα μπορούσε να ανεβάσει ξανά τις αποδόσεις. Ήδη άρχισαν να σημειώνουν άνοδο την Πέμπτη μετά τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας – ένα σημείο δεδομένων που ξαφνικά κερδίζει την προσοχή καθώς στροβιλίζονται οι ανησυχίες για την ύφεση.
Παρ’ όλο τον ενθουσιασμό για τα ομόλογα σήμερα, υπάρχουν ακόμα πολλοί όπως ο Bill Eigen που διστάζουν να επιστρέψουν στην αγορά.
Ο Eigen, ο οποίος διαχειρίζεται το JPMorgan Strategic Income Opportunities Fund 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει κρατήσει περισσότερα από τα μισά από αυτά σε μετρητά – κυρίως σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς που επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία ισοδύναμα με μετρητά, όπως γραμμάτια του Δημοσίου – τα τελευταία χρόνια.
«Οι μειώσεις επιτοκίων θα είναι μικρές και σταδιακές», είπε. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα ομόλογα ως αντιστάθμιση κινδύνου είναι ότι εξακολουθούμε να έχουμε πληθωριστικό περιβάλλον».
«Η καμπύλη αποδόσεων τείνει να επιδεινώνεται απότομα σε ύφεση. Η εξαιρετικά σύντομη ανατροπή της καμπύλης του Δημοσίου 2 ετών/10 ετών στις 5 Αυγούστου θα μπορούσε να προμηνύει μια ανοδική τάση που αναμένουμε να συνεχιστεί καθώς η οικονομία επιβραδύνεται. Εν τω μεταξύ, πιστεύουμε ότι η συσχέτιση μετοχών/ομολόγων μπορεί να εξομαλύνεται» αναφέρουν από την πλευρά τους οι στρατηγικοί αναλυτές του Bloomberg Intelligence, Ira F. Jersey και Will Hoffman.


Latest News

Ανοδική «ανάσα» για τη wall Street έφεραν οι εξαιρέσεις τους δασμούς - Η αβεβαιότητα παραμένει
Οι επενδυτές αναθάρρησαν μετά την εξαίρεση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών ωθώντας υψηλότερα τη Wall Street

Σε αχαρτογράφητα ύδατα οι διεθνείς αγορές και… το δολάριο
Τι αναφέρει η Deutsche Bank για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη δυναμική των διεθνών αγορών

Φρένο στο πενθήμερο sell off των αμερικανικών ομολόγων
Οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 3 έως 8 μονάδες βάσης σε όλες τις διάρκειες

Άλμα άνω του 2% στις ευρωαγορές - Ξεχώρισε η Novo Nordisk
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 2,60% και έκλεισε στις 499, 88 μονάδες

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS

Ισχυρό άλμα έφεραν οι «μεγάλοι» στο ΧΑ
Η ελληνική αγορά δείχνει να απορροφά τη μεταβλητότητα και να προσπαθεί να πατήσει γερά στα πόδια της

Τεχνολογική ώθηση λαμβάνει η Wall Street
Σημαντική ώθηση δίνει στη Wall Street ο κλάδος τεχνολογίας μετά και την απόφαση του Τραμπ να εξαιρέσει ορισμένα προϊόντα του από τους δασμούς

Κερδίζει η Ευρώπη τις ΗΠΑ στα ασφαλή καταφύγια; - Οι εκτιμήσεις για ευρώ και Bunds
Η δασμολογική πολιτική του Τραμπ και η αβεβαιότητα που προκαλεί δημιουργούν ρωγμές στην αξιοπιστία του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων

Συντηρεί στο 2% τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοίγει ο ανοδικός διάδρομος
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,08% στις 1.615,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 66 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια

Εξάρχου (AKTOR): Ψυχραιμία στο χρηματιστήριο
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία είναι προς το παρόν σε καλή θέση, υποδέχεται σημαντικές ξένες και ελληνικές επενδύσεις και οι εταιρείες της χώρας αναπτύσσονται