Το γεν επέκτεινε την αργή πτώση του έναντι του δολαρίου στις συναλλαγές που γίνονται με χαμηλότερο ρυθμό λόγω της ιαπωνικής αργίας , με τους συμμετέχοντες στην αγορά να εξακολουθούν να είναι αμφίθυμοι σχετικά με τις πιθανότητες μιας βαθιάς μείωσης των επιτοκίων της Fed τον επόμενο μήνα.

Το δολάριο διαπραγματευόταν στα 147,15 γεν , σημειώνοντας άνοδο 0,4%. Το ευρώ διαμορφωνόταν στα 1,0920 δολάρια και ο δείκτης δολαρίου παρέμενε αμετάβλητος στα 103,18 δολάρια.

Ιαπωνία: Το μεγάλο σορτάρισμα των hedge funds

Πριν από μία εβδομάδα, το ευρώ είχε ανέλθει μέχρι τα 1,1009 δολάρια, για πρώτη φορά από τις 2 Ιανουαρίου.

Το Aussie σημείωσε μικρή άνοδο στα 0,6584 δολάρια τη Δευτέρα, ενώ το δολάριο Νέας Ζηλανδίας παρέμεινε κάτω από το υψηλό τριών εβδομάδων της περασμένης εβδομάδας στα 0,6035 δολάρια. Τελευταία διαμορφώθηκε στα 0,6015 δολάρια.

Η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας επανεξετάζει την πολιτική της την Τετάρτη και αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο μετρητών στο 5,50%.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να μην είναι πεπεισμένοι ότι η Fed έχει την πολυτέλεια να προχωρήσει αργά με τις μειώσεις των επιτοκίων

Η ανάπαυλα έρχεται μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα που ξεκίνησε με μαζικό ξεπούλημα σε όλα τα νομίσματα και τις χρηματιστηριακές αγορές, λόγω των ανησυχιών για την αμερικανική οικονομία και τη γερακίσια στάση της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Ωστόσο η εβδομάδα έκλεισε με περισσότερη ηρεμία, με τα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Πέμπτη να οδηγούν τις αγορές να μειώσουν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ φέτος.

Με το βλέμμα στη Fed

Παρόλα αυτά, οι επενδυτές εξακολουθούν να μην είναι πεπεισμένοι ότι η Fed έχει την πολυτέλεια να προχωρήσει αργά με τις μειώσεις των επιτοκίων και η τιμολόγησή τους για χαλάρωση 100 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, αντιστοιχεί σε σενάριο ύφεσης.

Αυτό αφήνει τις αγορές εξαιρετικά ευάλωτες στα δεδομένα και τα γεγονότα. Τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού και Καταναλωτή  των ΗΠΑ θα ανακοινωθούν την Τρίτη και την Τετάρτη. Οι αγορές αναμένουν τη συνάντηση των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole την επόμενη εβδομάδα και τα κέρδη της αγαπημένης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Nvidia αργότερα μέσα στον μήνα. carry trade

«Πρόκειται περισσότερο για μια περίπτωση που η αγορά θα ισορροπήσει λίγο εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ» εξηγεί στο Reuters ο Κρίστοφερ Γουόνγκ, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην OCBC Bank στη Σιγκαπούρη.

Οι αναλυτές της Mizuho εκτιμούν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν κατά νου άλλες ανακοινώσεις δεδομένων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν από τώρα μέχρι τη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο.

Η εκκαθάριση του carry trade

Η Wall Street έκλεισε υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-mini S&P 500 να κλείνουν σχεδόν αμετάβλητα την εβδομάδα μετά από μια κατακόρυφη πτώση 4,75% την περασμένη Δευτέρα, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας μειώθηκαν.

Οι αγορές, ιδίως της Ιαπωνίας, κλονίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από την εκκαθάριση του εξαιρετικά δημοφιλούς carry trade του γεν, μια επενδυτική στρατηγική που αφορά τον δανεισμό σε γεν για να επενδύσει σε άλλα νομίσματα και περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.

Το βίαιο ξεπούλημα του ζεύγους δολαρίου-γιεν μεταξύ 3 Ιουλίου και 5 Αυγούστου, το οποίο προκλήθηκε από την παρέμβαση της Ιαπωνίας, την αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας και στη συνέχεια από την εκκαθάριση των carry trades που χρηματοδοτούνταν από το γιεν, προκάλεσε πτώση 20 γιεν.

Οι αναλυτές της J.P. Morgan αναθεώρησαν την πρόβλεψή τους για το γεν στα 144 ανά δολάριο

Η θέση των αμοιβαίων κεφαλαίων με μόχλευση στο ιαπωνικό γεν συρρικνώθηκε στη μικρότερη καθαρή θέση short από τον Φεβρουάριο του 2023 την τελευταία εβδομάδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Επιτροπής Εμπορευματικών Συμβολαίων Συναλλαγών των ΗΠΑ και της LSEG που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Το γεν έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Ιανουαρίου στα 141,675 ανά δολάριο την περασμένη Δευτέρα. Εξακολουθεί να υποχωρεί κατά 4% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος.

Οι αναλυτές της J.P. Morgan αναθεώρησαν την πρόβλεψή τους για το γεν στα 144 ανά δολάριο έως το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους και δήλωσαν ότι αυτό συνεπάγεται ότι το γεν θα παγιωθεί τους επόμενους μήνες και ότι βλέπουν λόγους να είναι αισιόδοξοι για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του δολαρίου.

«Τα carry trades έχουν διαγράψει τα κέρδη από έτος σε έτος εκτιμούμε ότι το 65-75% της τοποθέτησης έχει διαγραφεί», ανέφεραν σε σημείωμά τους το Σάββατο.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα στο γεν, που μετράται σε δικαιώματα προαίρεσης σε γεν, έχει επίσης υποχωρήσει. Η μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε εκτοξευθεί στο 31% στις 6 Αυγούστου, αλλά τώρα έχει μειωθεί σε περίπου 5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές