Μέχρι και τις 19 Αυγούστου 2024 και για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις και σφαγές ζώων λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων, ενώ έντονη παραμένει η ανησυχία των κτηνοτρόφων για το μέγεθος της καταστροφής από τη ζωονόσο.

Συγκεκριμένα, η παράταση των μέτρων αποφασίστηκε, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων πανώλης αιγοπροβάτων στις ΠΕ Ροδόπης, Δράμας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Καρδίτσας, καθώς και τη συνέχιση καταγραφής νέων κρουσμάτων στην ΠΕ Λάρισας, Τρικάλων και Κορίνθου, με αποτέλεσμα την εμπλοκή στη διαχείριση του νοσήματος (Ζώνη προστασίας και Ζώνη επιτήρησης) των Περιφερειών Αν. Μακεδονίας Θράκης και Δυτ. Ελλάδας.

Πανώλη αιγοπροβάτων: Σε «αναβρασμό» η αγορά – Κίνδυνος ελλείψεων και αισχροκέρδειας

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε όλη τη χώρα σε 40, ενώ ήδη έχουν οδηγηθεί προς θανάτωση 18.335 αιγοπρόβατα.

Στις 19/08 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος

Πότε θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση

Έτσι, απαγορεύεται έως και τις 19/08/2024 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή, σφαγή και προς θερινούς βοσκότοπους καθώς και των βοοειδών, που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό.

Στις 19/08 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.

Σε οικονομικό «σοκ» οι κτηνοτρόφοι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται  η μεγάλη επιχείρηση για τον περιορισμό και την εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων σε εκτροφές των Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Αυτή τη στιγμή στο σύνολο της Περιφέρειας, με έμφαση στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, διενεργούνται κτηνιατρικοί έλεγχοι από 40 κλιμάκια.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με επιστολή του προς στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, σημειώνει πως η κτηνοτροφία της ΠΔΕ αλλά και ευρύτερα της χώρας βρίσκεται σε ένα οικονομικό και ψυχολογικό σοκ. «Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι οι οικονομικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους είναι σημαντικές και αυτή τη στιγμή εκτός της αντιμετώπισης της κρίσης οφείλουμε να δράσουμε εμπροσθοβαρώς προς τη στήριξη του κλάδου και των ανθρώπων του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης, που προτείνει κάποιες ενέργειες προς επεξεργασία και αξιολόγηση από το Υπουργείο, με στόχο την περαιτέρω στήριξη της κτηνοτροφίας και των εισοδημάτων των επαγγελματιών της.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας προτείνει τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση της αποζημίωσης των ζώων που έχουν θανατωθεί ή θα θανατωθούν, την άμεση οικονομική ενίσχυση των σταβλικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός των ζωνών επιτήρησης και προστασίας για την αγορά ζωοτροφών (καθώς και άλλων αναγκαίων αναλώσιμων), την  παροχή οικονομικών πόρων για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητικής προστασίας, κίνητρα για την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών στη διαχείριση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τη δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν, καθώς και την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις πρακτικές βιοασφάλειας και την πρόληψη ασθενειών.

«Ο κτηνοτροφικός κλάδος, ένας πολύτιμος οικονομικός κλάδος για τον τόπο μας αλλά και ευρύτερα για την χώρα, διέρχεται δύσκολες μέρες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα από τη μεγάλη κινητοποίηση που έχει γίνει, με τη συνεργασία όλων και με την πολύτιμη συνδρομή των ειδικών θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τη δυσκολία και να προστατεύσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο. Οφείλουμε όμως να κοιτάξουμε και την επόμενη μέρα. Και αυτή, πέρα από την οικονομική στήριξη στους κτηνοτρόφους που θα έχουν πληγεί, οφείλει να μας βρει όλους σοφότερους και πιο έτοιμους να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους κρίσεις. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με το σύνολο των δυνάμεών της, ήταν και θα παραμείνει παρούσα στην πρώτη γραμμή όλων των προσπαθειών» δήλωσε από το Αγρίνιο ο κ. Φαρμάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO