Μετά από δύο δύσκολες χρηματιστηριακές εβδομάδες, η επενδυτική ψυχολογία φαίνεται να σταθεροποιείται.

Ενδεικτικά, οι δύο συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες του Γενικού μας Δείκτη επέφεραν σωρευτικές απώλειες 5,66%, με το εντυπωσιακό -10,45% στις 3 συνεδριάσεις όπου οριοθετείται χρονικά το εν τίτλω «sell off».

Κέρδος από τη ζημία;

Τα αποτελέσματα που άφησε το γενικευμένο sell off ήταν αφενός οι χαμηλότερες αποτιμήσεις στην πλειονότητα των εισηγμένων σε Ελλάδα και εξωτερικό λόγω της πτωτικής πορείας, αφετέρου η αυξημένη μεταβλητότητα λόγω αναδιάρθρωσης θέσεων.

Το πρώτο αποτέλεσμα δημιουργεί -υπό προϋποθέσεις- τις επενδυτικές ευκαιρίες, υπό το πρίσμα της (επανα)τοποθέτησης σε τίτλους ενδιαφέροντος.

Αναγνωρίζοντας, βεβαίως, ότι έχουμε πρόσφατα δει ιστορικά υψηλά σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Αγγλία, Καναδά, Ιαπωνία (υπερπολυετή για την Αθήνα), ώστε να δικαιολογείται μια καλή συνθήκη για την παγκόσμια οικονομία, άρα και για επενδύσεις.

Το δεύτερο αποτέλεσμα έχει μια διττή μετάφραση, καθώς η αύξηση της μεταβλητότητας ενδέχεται να εμποδίζει πολλά, και κυρίως πιο αμυντικού προσανατολισμού χαρτοφυλάκια να αποφασίσουν επανείσοδο, θεωρώντας ότι έχουν αυξηθεί αντίστοιχα υπέρμετρα (για τα γούστα τους) τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Ωστόσο, είναι ευνόητο ότι αυξάνεται παράλληλα και το περιθώριο κερδοφορίας, στην περίπτωση που ο επενδυτής αποφασίσει σωστά και τοποθετηθεί νωρίς.

Στη Λεωφόρο Αθηνών

Στο Χρηματιστήριο, εκτός από τα καλύτερα σημεία εισόδου στις περισσότερες εισηγμένες μας (ποσοτικό πλεονέκτημα), αποκτήσαμε άλλο ένα πλεονέκτημα, το ποιοτικό, ήτοι την εκ νέου ανάδειξη των «καλύτερων» μετοχών όσον αφορά στην ανθεκτικότητα, την ισχυρή μετοχική βάση, την ομαλή συναλλακτική δραστηριότητα κ.α.

Με άλλα λόγια, την ανάδειξη ποιοτικών χαρακτηριστικών, που βοηθούν στην προτίμησή τους.

Ενδεικτικά, μερικοί τίτλοι που φαίνεται να έχουν το καλύτερο «στήσιμο» για τη συνέχεια είναι οι ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΙΤC, CENER, ΟΛΠ, KΡΙ, ΙΝΤΕΚ, ΕΕΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ. Επίσης, οι ΔΕΗ και ΜΠΕΛΑ έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, με μεγάλο περιθώριο ανόδου και αντίστοιχα λίγο μεγαλύτερο βαθμό κινδύνου, καθώς αυξήθηκε λίγο η νευρικότητά τους στο ταμπλό.

Σε επίπεδο Δεικτών, ο Γενικός έχει μπροστά του το ..ραντεβού με τις 1430 μονάδες που θεωρούνται και η πρώτη σημαντική αντίσταση, ενώ πειστικό κλείσιμο πάνω από εκεί θα επισημάνει την πλήρη επαναφορά των αγοραστών με επόμενο στόχο τη ζώνη 1469-1472.

Αντίστοιχα, ο Τραπεζικός απέδειξε ότι το επίπεδο των 1150-1160 έχει μεγάλη αξία, διότι αναχαίτισε για άλλη μια φορά τις ρευστοποιήσεις (χτίστηκαν βάσεις στις συνεδριάσεις της 3ης, 4ης, 5ης Απριλίου· της 17ης, 18ης, 19ης, 20ης Απριλίου· πρόσφατα της 5ης και 6ης Αυγούστου).

Επομένως, με άξονα περιστροφής το εν λόγω επίπεδο, ο Δείκτης έχει να αντιμετωπίσει αρχικά τις 1259-1261, ώστε να επανέλθει σε τροχιά για τα πολυετή υψηλά των 1340.

Η αγορά ομολόγων

Πέραν από τη μετοχική μας αγορά που δικαιολογημένα έκλεψε την παράσταση, σημαντικά ελκυστική παραμένει η αγορά ομολόγων, τόσο κρατικών όσο και εταιρικών, κυρίως εισηγμένων στο ΧΑ.

Η δικαιολογητική βάση εδράζεται επί δύο κρίσιμων παραγόντων: πρώτον την προ μηνών ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για το αξιόχρεό μας (με διθυραμβικές συνοδευτικές εκθέσεις των Οίκων) και δεύτερον την έναρξη μειωτικού κύκλου επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ (με καλές πιθανότητες να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις για αρκετούς μήνες).

Τα παραπάνω οδηγούν ευχερώς στο συμπέρασμα της εν καιρώ ανόδου των τιμών των ομολογιών στη δευτερογενή αγορά, κάτι που με τη σειρά του «επιτάσσει» τοποθέτηση την σήμερον, ώστε ο επενδυτής να απολαύσει υπερκέρδη από την τιμή, πλέον του σταθερού (και διόλου ευκαταφρόνητου) κουπονιού.

Κι όσο ο χρόνος περνάει με αυτό το σενάριο εν ισχύ, τόσο μειώνονται οι τελικές αποδόσεις, κάτι που απέδειξε και η πτωτική πορεία της απόδοσης του Εντόκου Γραμματίου Ελληνικού Δημοσίου 13 εβδομάδων, που από το ετησιοποιημένο 3,9% τον Οκτώβριο του 2023, πλέον δημοπρατήθηκε στο 3,23% στις αρχές Αυγούστου.

Οίκοθεν νοείται πως η επιλογή των εκδόσεων (για τα κρατικά) και των εκδοτών (για τα εταιρικά) άπτεται της τεχνογνωσίας του επενδυτή και του επενδυτικού του προφίλ, ωστόσο συνίσταται, όπως πάντα, η αρωγή ειδικού συμβούλου ή διαχειριστή για την αποφυγή σφαλμάτων.

Παρεμπιπτόντως, το spread του 10ετούς αναφοράς της Ελλάδος ως προς το αντίστοιχο της Γερμανίας παραμένει σε ζώνη υπερπολυετών -και προ εποχής μνημονίων- επίπεδα πέριξ των 100-110 μ.β. (χαμηλό περιόδου 86), κάτι που αποδεικνύει την εξαιρετική συνθήκη για τέτοιου είδους επενδύσεις.

Στις ΗΠΑ

Τέλος, η πτωτική εικόνα στις αγορές αφορά και τις υπόλοιπες μεγάλες χρηματαγορές. Εστιάζοντας στη Wall Street, πληθώρα εξαιρετικών τίτλων μαγνητίζουν τα βλέμματα. Ανεξαρτήτου κεφ/σης ή κλαδικής στόχευσης και για την οικονομία του κειμένου, αναφέρουμε ενδεικτικά JEF, CVLT, MOG, FSS, MLI, JXN, WM, NSSC, CASY, CAVA, FSLR, VST, HWKN, NVDA, DHI.

H αγορά Εντόκων Γραμματίων ΗΠΑ έχει αποκτήσει σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς οι επενδυτές είναι πλέον αρκετά βέβαιοι ότι η Fed θα παρέμβει στα δικά της επιτόκια στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου, άρα αναμένουν μείωση αποδόσεων εν ευθέτω χρόνω.

Εξάλλου, το Σικάγο δίνει μηδενικές πιθανότητες να μην παρέμβει η Τράπεζα, 50% να παρέμβει κατά 25 μ.β. και 50% να παρέμβει κατά 50 μ.β. Η μικτή απόδοση στα T-Bills έκλεισε στο 5,08% (ήταν στο 5,22% έναν μήνα πριν).

Προφανώς, τέτοιου είδους επενδύσεις θα πρέπει να ενσωματώνουν και τον συναλλαγματικό κίνδυνο για τον ενδιαφερόμενο, υπό τη θεώρηση της μοιραίας μετατροπής ευρώ σε δολάριο ΗΠΑ και τούμπαλιν.

Ο Συμεών Μαυρουδής είναι Διαχειριστής Α/Κ και ιδιωτικών χαρτοφυλακίων στη Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts