Οι κινεζικές εταιρείες έχουν «εισβάλει» στην καθημερινή ζωή των Αμερικανών για τα καλά, αναφέρει το barron’s.com.

Κίνα: Το νέο σχέδιο για να ενισχύσει την κατανάλωση

Οι έφηβοι παίζουν Honor of Kings σε τηλέφωνα που τροφοδοτούνται από φορτιστές Anker. Οι ιδιοκτήτες σπιτιού δροσίζονται με κλιματιστικά Haier και κοιτάζουν στα ψυγεία Midea ή GE για ένα σνακ. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αρπάζουν την ηλεκτρική σκούπα Dirt Devil για να καθαρίσουν την ακαταστασία στο Volvo τους.

Οι Αμερικανοί έχουν συνηθίσει από καιρό να αγοράζουν προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα για αμερικανικές εταιρείες. Η διαφορά τώρα είναι ότι οι κινεζικές εταιρείες είναι οι ιδιοκτήτες και οι καινοτόμοι. Το Honor of Kings είναι ένα από τα σταθερά παιχνίδια της Tencent Holdings. Η Anker Innovations είναι μια κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης που ιδρύθηκε από έναν πρώην μηχανικό λογισμικού της Google. Ο όμιλος Haier και ο όμιλος Midea είναι γίγαντες συσκευών. Η Dirt Devil είναι μεταξύ των εμπορικών σημάτων που ανήκουν στην Techtronic Industries με έδρα το Χονγκ Κονγκ και η Volvo ανήκει στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely.

Η επέλαση στο εξωτερικό από ένα ευρύ φάσμα κινεζικών εταιρειών βοηθά να διασφαλιστεί ότι η Κίνα παραμένει ένα εργοστάσιο για τον κόσμο – όλο και περισσότερο για προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας όπως ημιαγωγοί, ηλεκτρικά οχήματα και εμπορικά αεροσκάφη.

Πίσω από την προσπάθεια είναι ο αυξημένος ανταγωνισμός και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο εσωτερικό, καθώς και η επιδίωξη των Κινέζων ηγετών να χρησιμοποιήσουν τις εξαγωγές για να ενισχύσουν τη συνολική ανάπτυξη του έθνους

Ένα αποτέλεσμα είναι η υπερπαραγωγή, που απειλεί να πλημμυρίσει τον κόσμο με φθηνά ηλεκτρικά οχήματα, μπαταρίες και βιομηχανικά εξαρτήματα. Πολλές από αυτές τις λιγότερο γνωστές εταιρείες έχουν ξεφύγει από τη διαμάχη ακόμη και όταν ο γίγαντας της λιανικής Shein, ο ιδιοκτήτης του TikTok ByteDance και ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei Technologies αντιμετωπίζουν έρευνες του Κογκρέσου, εμπορικούς περιορισμούς και δασμούς.

Η Κίνα ανοίγει τα φτερά της

Η Κίνα πατάει αποκτά παρουσία είναι επίσης σε τομείς με τους οποίους συνήθως δεν συνδέεται – συμπεριλαμβανομένων αγαθών υψηλότερης αξίας όπως πλοία και αεροσκάφη μεσαίων αποστάσεων, τα οποία η κρατική Commercial Aircraft Corporation of China ή Comac πετάει ήδη στην εγχώρια αγορά.

Η Δύση ανησυχεί

Οι δυτικές πολυεθνικές πρόκειται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε ποιες κινεζικές εταιρείες διαχειρίζονται την «εισβολή» στο εξωτερικό αρκετά καλά ώστε να μετατραπούν σε ακμάζουσες παγκόσμιες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή