Η Πολωνία υπέγραψε τη Δευτέρα σύμβαση με την Raytheon Polska και την PGZ Huta Stalowa Wola για την παραγωγή 48 εκτοξευτών M903 που αποτελούν μέρος των συστημάτων αεράμυνας Patriot αξίας 1,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

«Αυτοί οι εκτοξευτές… θα παραχθούν στην Πολωνία», δήλωσε ο Βλάντισλάβ Κοσίνιακ – Καμυζ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Sochaczew στην κεντρική Πολωνία.

Πολωνία: Αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 έχει καταστήσει την άμυνα κορυφαία προτεραιότητα για τα μέλη της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και η Πολωνία έχει αυξήσει τις δαπάνες σε περίπου 4% του ΑΕΠ της φέτος, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Η Πολωνία θα δαπανήσει το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για την άμυνα το 2025, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στα μέσα Ιουλίου.

Αμυντικές δαπάνες ρεκόρ

Η Βαρσοβία έχει ήδη αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες σε περισσότερο από το 4% του οικονομικού της προϊόντος (ΑΕΠ)  φέτος ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Η Πολωνία ξοδεύει 4 % (ως ποσοστό του ΑΕΠ) για την άμυνα και θα ξοδέψουμε 5 το επόμενο έτος”, δήλωσε ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι. “Είμαστε το νούμερο ένα στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αναλογικά προφανώς, επειδή δεν βρισκόμαστε πλέον σε αιώνια ειρήνη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Τσεζαρι Τόμτσικ είχε δήλωσει σε ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα (TVN24) ότι η Πολωνία θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά περίπου 10% το 2025 σε επίπεδο ρεκόρ.

Χαρακτηριστική είναι επίσης και η δήλωση που είχε κάνει τον προηγουμενο μηνα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Βίεσλαβ Κουκούλα , σε συνέντευξη τύπου, ότι η Πολωνία πρέπει να προετοιμάσει τους στρατιώτες της για ολοκληρωτική σύγκρουση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή