Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά, που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στο Βαρνάβα, με τις ελπίδες να στρέφονται στα εναέρια μέσα. Το πύρινο μέτωπο έχει εξαπλωθεί φτάνοντας στην Πεντέλη, παρά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Τις δραματικές εξελίξεις καταγράφει λεπτό προς λεπτό το in.gr.

Λίγο μετά τις 5 το πρωί ξεκίνησαν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα. Μάλιστα, περίπου στις 05:30 δόθηκε εντολή να εκκενωθούν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης, στρατιωτικό νοσοκομείο 414 και Νταού Πεντέλης, ενώ ακολούθησαν μηνύματα από το 112 για τη φωτιά στη γύρω περιοχή.

Live οι εξελίξεις

08:17  Τη μάχη της κατάσβεσης των πυρκαγιών δίνουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ επιχειρούν έξι αεροσκάφη Canadair, δύο ελικόπτερα Chinook, αλλά και τέσσερις γαιοπροωθητές σε όλο το μέτωπο της φωτιάς. Ακόμα επιχειρούν οκτώ ομάδες «Δευκαλίων» και «Ξενοκράτης».

08:16 Αναβολή της άφιξης στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων

Ο δήμος Αθηναίων αποφάσισε αργά τη νύχτα να αναβάλει την άφιξη των παιδιών στις κατασκηνώσεις του δήμου στον Άγιο Ανδρέα, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, αξιολογώντας τα δεδομένα και την εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και θέλοντας να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των συνοδών τους.

Παράλληλα, απομακρύνει στελέχη από τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων, ενώ το εποχικό προσωπικό και το υπόλοιπο προσωπικό ασφαλείας παραμένουν επί τόπου σε επιφυλακή. Για περισσότερες πληροφορίες και σχετική ενημέρωση, οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 22940 90446, 22940 90450, 22940 96694.

08:12 Έκκληση της ΕΛΑΣ προς τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες εκκένωσης

Με αφορμή την μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην βορειοανατολική Αττική η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε κίνηση προς τις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές και να ακολουθούν, για την δική τους ασφάλεια, τις οδηγίες που εκδίδονται για εκκένωση περιοχών.

«Η Ελληνική Αστυνομία απευθύνει θερμή παράκληση προς όλους τους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε κίνηση προς τις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές, καθώς με αυτόν τον τρόπο δυσχεραίνεται το έργο της Τροχαίας και των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που εκδίδονται για εκκένωση περιοχών και να μην επιχειρούν να επιστρέψουν σε περιοχές που έχουν ήδη καεί, για τη δική τους ασφάλεια και για να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση της κατάστασης. Η απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων πυρόσβεσης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ.

08:11 Εκκενώνονται το μοναστήρι του Άγιου Εφραίμ και το μοναστήρι Πεντέλης

Σύμφωνα με ανακοίνωση εκκενώνονται το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ στην Νέα Μάκρη, αλλά και το μοναστήρι της Πεντέλης.

07:45 Πρόεδρος Ερυθρού Σταυρού: «Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση»

Ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός μίλησε στο MEGA για την κατάσταση που επικρατεί. «Από τις 4.30 περίπου, το μόνιμο και εθελοντικό προσωπικό μας βρίσκεται στις επάλξεις. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, είχαμε πάρα πολλά προβλήματα, αναπνευστικά, μικροεγκαύματα και μικροτραυματισμούς.

Είχαμε κάποια καρδιακά προβλήματα. Βεβαίως αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα γιατί ήταν η κινητή μονάδα εκεί και το προσωπικό μας, και οι νοσηλεύτριές μας, με την τεχνογνωσία τους προσέφεραν καθόλη την διάρκειας της νύχτας ό,τι και όπου μπορούσαν. Έγινε και εκκένωση του Νταού Πεντέλης και του 414 Στρατ. Νοσοκομείου», ανέφερε. «Είναι μια δύσκολη η κατάσταση και αφορά στο περιβάλλον μας»,συνέχισε.

07:43 Σε λιγότερες από 12 ώρες η φωτιά επεκτάθηκε σε απόσταση μεγαλύτερη των 30-40 χλμ

Δείτε φωτογραφία από την έκταση του μετώπου στις 3 τα ξημερώματα


07:39 «Έχουμε μία αναζωπύρωση στην Ραπεντώσα»

Στο MEGA μίλησε η Κατερίνα Μαϊχόσογλου, δήμαρχος Διονύσου. «Έχει ξεκινήσει η ένταση του ανέμου πάλι και γι αυτό έχουμε μία αναζωπύρωση στην Ραπεντώσα. Επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις εκεί. (Για να πάει ο κόσμος) υπάρχει το Πολιτιστικό Κέντρο και το γήπεδο της Άνοιξης όπως και το Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου».

06:37 Ξεκίνησαν τις ρίψεις τα ενάερια μέσα

Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις τους. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο πύρινο μέτωπο, που εκτείνεται πλέον από τον Μαραθώνα έως την Πεντέλη, επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων.

Επίσης, έχει προγραμματιστεί ώστε να απογειωθούν σε δύο κύκλους 29 εναέρια μέσα. Αρχικά θα σηκωθούν 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα και θα ακολουθήσουν άλλα 12 πτητικά μέσα.

07:23 Στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο στο Καπανδρίτι ο Ν. Χαρδαλιάς

Στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», που έχει στηθεί στο Καπανδρίτι, βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να παρακολουθεί στενά και να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα της βορειοανατολικής Αττικής.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής παραμένει σε πλήρη επιφυλακή για την προστασία των πολιτών και ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στον Βαρνάβα, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε στο πεδίο, με το σύνολο του προσωπικού και των μέσων του να συνδράμει, όπου και όποτε ζητείται, «άμεσα και με αποτελεσματικότητα».

Συνοδευόμενος από τους αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής Αττικής Βασιλική Καβαλλάρη και Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδα Μανωλάκο, ο κ. Χαρδαλιάς ενημερώθηκε για την πορεία των επιχειρήσεων από τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Νικόλαο Ρουμελιώτη και τα επιχειρησιακά στελέχη του Συντονιστικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συμμετείχε σε συσκέψεις για την αξιολόγηση της κατάστασης και την εξέταση των επόμενων βημάτων.

Το απόγευμα της Κυριακής συνεδρίασε το αρμόδιο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής (Π.Ε. Αν. Αττικής), στο Καπανδρίτι, ενώ κατόπιν επικοινωνίας του περιφερειάρχη Αττικής με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, είναι ανοιχτοί οι χώροι του σταδίου, ώστε να υποδέχονται πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώθηκαν από την Πυροσβεστική. Οι χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί και σε ετοιμότητα για όσο διαρκέσουν οι υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας για φωτιά στην Αττική, προσφέροντας προστασία και ανακούφιση στους πληγέντες. Η είσοδος γίνεται από τη λεωφόρο Σπύρου Λούη 1, στο Μαρούσι, από την Πύλη Α, η οποία οδηγεί απευθείας στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο.

Σημειώνεται ότι από τις 6:30 π.μ. βρίσκεται σε, εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο υπό τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Ν. Ρουμελιώτη, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά και των τεσσάρων δημάρχων των περιοχών που πλήττονται.

06:30 Εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Βαρνάβα – Σταμάτας – Δροσιάς – Διονύσου – Πεντέλης

1) Λ. ΜΙΚΡΟΧΩΡΙΟΥ

2) ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ – ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑ

3) ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ

4) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

5) ΜΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑ

6) ΕΞΟΔΟΣ ΧΩΡΙΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

7) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΘΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

8) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΘΗΣΕΩΣ

9) Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΠΟ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟ ΠΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

10) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

11) Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

12) Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ

13) Λ. ΔΡΟΣΙΑΣ – ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

14) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ Λ. ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

15) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ

16) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΤΛΟΥ

17) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΔΩΝΙΩΝ

18) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ Λ. ΚΑΪΡΗ

19) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ

20) ΚΟΜΒΟΣ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ

21) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

22) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΡΟΔΩΝ

23) ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣ ΚΑΛΕΤΣΙ

24) «MY MARKET» ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΑΝΩ ΣΟΥΛΙ

25) ΣΚΟΥΦΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

26) ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ

27) ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ

28) ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ

29) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

30)ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

06.01 Έκτακτη  ενημέρωση από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Πύραρχο Βασίλειο Βαθρακογιάννη

Βάσει της ενημέρωσης του Πυράρχου Βαθρακογιάνη, η φωτιά έφτασε στην Πέντέλη αφού έχει μπει στο Πεντελικό Όρος.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια σκληρή μάχη και παρόλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, η πυρκαγιά εξελίχθηκε ταχύτατα και αυτή τη στιγμή έχει κατεύθυνση προς Πεντέλη αφού έχει μπει στο Πεντελικό όρος» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

«Γι’ αυτό στις 04:52 εκδόθηκε μήνυμα για ενημέρωση των κατοίκων στους οικισμούς Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα. Στις 05:10 εκδόθηκε νέο μήνυμα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Νέα Πεντέλη προς Μελίσσια και από Παλιά Πεντέλη προς Βριλήσσια.

Στις 05:13 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας προς Λεωφόρο Μαραθώνα, ενώ στις 05:40 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οκισμούς Νταού Πεντέλης και Άγιο Σπυρίδωνα προς Ραφήνα. Πριν από λίγο στις 05:45 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι στην περιοχή της Ανθούσας προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα. Επίσης, αυτή τη στιγμή εκκενώνονται τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο” σημείωσε και πρόσθεσε:

«Πλέον επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων. Έχει προγραμματιστεί ώστε με το πρώτο φως να απογειωθούν σε δύο κύκλους 29 εναέρια μέσα.

Οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν ισχυροί δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις. Δυστυχώς η έντασή τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.»

05:59 Εκκενώνονται οι οικισμοί Νταού Πεντέλης και Άγιος Σπυρίδωνας

05:49 Σε ετοιμότητα και οι κάτοικοι της Ανθούσας

Με μήνυμα μέσω του 112 οι αρχές καλούν τους κατοίκους της Ανθούσας να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

05:45 Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής, έχουν λάβει εντολή να σηκωθούν 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα

05:44 Νέο μήνυμα 112 για εκκένωση Ντράφι, Διώνη, Δαμαράσι Ραφήνας

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας απομακρυνθείτε προς Λεωφόρο Μαραθώνος», αναφέρει το μήνυμα που εστάλη στους κατοίκους, καθώς η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα την ΒΑ Αττική, με τις φλόγες να απειλούν, πλέον, και την Πεντέλη.

05:39 Προς Ντράφι κινείται το πύρινο μέτωπο

Προς το Ντράφι κινείται η φωτιά καθώς έχει περάσει την κορυφογραμμή της Πεντέλης. Σε εξέλιξη η εκκένωση της Νέας και Παλαιάς Πεντέλης, του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414.

05:26 Εκκενώνεται και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414

Εκτός από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης εκκενώνεται και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414.

05:16 Μπαράζ 112 για εκκενώσεις στην Πεντέλη

Νέο μήνυμα από το 112 για εκκενώσεις περιοχών. «Δασική φωτιά στην περιοχή Νέα Πεντέλη. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Νέα Πεντέλη, απομακρυνθείτε προς Μελίσσια και Παλαιά Πεντέλη, απομακρυνθείτε προς Βριλήσσια», αναφέρει το μήνυμα που εστάλη λίγο μετά τις 05:00.

05:10 Η φωτιά, φέρεται να έχει περάσει την Λεωφόρο Διονύσου

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, μιλώντας στο ΕΡΤNews, τονίζει ότι η εικόνα δείχνει πως η φωτιά έχει περάσει τη Λεωφόρο Διονύσου, ενώ οι άνεμοι συνεχίζουν να είναι ισχυροί.

04:58 Εκκενώνεται το Παίδων Πεντέλης – Νέο μήνυμα του 112

Ο άνεμος κατευθύνει τη φωτιά προς την Πεντέλη και για προληπτικούς λόγους, όπως μεταδίδει το MEGA, εκκενώνεται το νοσοκομείο Παίδων της Πεντέλης.

Επίσης, εστάλη νέο μήνυμα του 112 για ετοιμότητα σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία, Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία.

04:45 Πύρινο μέτωπο 20 χιλιομέτρων καίει την Αττική

Τα drones που πετούσαν πάνω από τη φωτιά, δείχνουν ότι οι φλόγες έχουν απλωθεί σε μήκος 20 χιλιομέτρων.

Μιλώντας στο MEGA, η δήμαρχος Διονύσου, Αικατερίνη Μοϊχόσογλου, ανέφερε: «Η φωτιά είναι στο ύψος της Ραπεντώσας. Είναι η Πυροσβεστική και τα μηχανήματα του στρατού και προσπαθούν να δουν πού μπορούν να κόψουν τη φωτιά. Έχουμε δώσει εκκένωση για την Ραπεντώσα και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Πυροσβεστική. Όλα εξαρτώνται από τη φορά του ανέμου. Μία έρχεται προς τα εδώ και μία πηγαίνει προς τα πίσω. Η φωτιά είναι πολύ κοντά στο ανοιχτό γήπεδο που βρισκόμαστε».

04:21 Επιβαρυμένη η κατάσταση του ατμοσφαιρικού αέρα

04:12 Ο διεθνής Τύπος για την εφιαλτική πυρκαγιά στην Αττική

Στα «μανταλάκια» η Ελλάδα στον ξένο Τύπο για τη φωτιά στην Αττική. Εκτενή δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα