Η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την υπ. αριθμ. 854/2024 απόφασή της σε Τμήμα ενέκρινε ομόφωνα υπό όρους και προϋποθέσεις, την μεταβολή ελέγχου επί της εταιρείας K. & N. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Κ & Ν Ευθυμιάδης) από αποκλειστικό σε κοινό από τις εταιρείες Certis Belchim B.V. (Certis Belchim) και ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΕΜΠΟΡΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ (Ραιδεστός) κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 και παρ. 4Α του Ν. 3959/2011.  Η Κ & Ν Ευθυμιάδης τελούσε υπό τον έλεγχο της Ραιδεστός.

Επιτόκια: Η «ψαλίδα» Ελλάδας – Ευρώπης μπαίνει στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η έρευνα της ΕΑ

Η συγκέντρωση αφορά στους κλάδους των προϊόντων φυτοπροστασίας καλλιεργειών (ΠΠΚ) και σπόρων.

Η Certis Belchim, και ο ευρύτερος όμιλος MITSUI στον οποίο ανήκει, δραστηριοποιείται παγκοσμίως στην παραγωγή/προμήθεια ΠΠΚ και σπόρων.

Η Κ & Ν Ευθυμιάδης, θυγατρική της Ραιδεστός, δραστηριοποιείται πρωτίστως στο στάδιο της εμπορίας/διανομής και διανέμει σειρά προϊόντων ΠΠΚ, σπόρων και λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων της Certis Belchim.

Σήμερα, η Certis Belchim και η Ραιδεστός έχουν εμπορική συνεργασία προμηθευτή – διανομέα.  Με την απόκτηση  της Κ & Ν Ευθυμιάδης, όλες οι δραστηριότητες των μερών στη διάθεση ΠΠΚ και σπόρων στην Ελλάδα θα πραγματοποιούνται εφεξής από την κοινώς ελεγχόμενη Κ & Ν Ευθυμιάδης.

Η έρευνα της ΕΑ έδειξε ότι στην Ελλάδα η Certis Belcim έχει υψηλά μερίδια αγοράς στην προμήθεια εντομοκτόνων – βιολογικών προϊόντων (στάδιο προηγούμενης οικονομικής βαθμίδας) ενώ η Κ & Ν Ευθυμιάδης έχει σημαντική παρουσία στο στάδιο της εμπορίας/διανομής αυτής της κατηγορίας προϊόντων (στάδιο επόμενης οικονομικής βαθμίδας).

Οι  δεσμεύσεις

Για να αντιμετωπιστούν οι αμφιβολίες της ΕΑ αναφορικά με το ενδεχόμενο αποκλεισμού διανομέων – ανταγωνιστών της Κ & Ν Ευθυμιάδης από την πρόσβαση σε εντομοκτόνα βιολογικά σκευάσματα στην Ελλάδα (αποκλεισμός από εισροή), τα μέρη πρότειναν και ανέλαβαν δεσμεύσεις.

Συγκεκριμένα, οι μητρικές εταιρείες θα  συνεχίσουν την πώληση, διανομή ή διάθεση με άλλο τρόπο της επίμαχης κατηγορίας προϊόντων από (ή για λογαριασμό) συγκεκριμένης θυγατρικής τους σε υφιστάμενους και μελλοντικούς πελάτες στην Ελλάδα, ανταγωνιστές της Κ & Ν Ευθυμιάδης.

Τα μέρη θα εφαρμόσουν την συμφωνία συγχώνευσης με τρόπο που να μην επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα αυτές τις πωλήσεις, τη διανομή ή διάθεση των επίμαχων προϊόντων.  Οι δεσμεύσεις διαρκούν πέντε έτη.

Πρόκειται για τη δεύτερη συγκέντρωση στην οποία η ΕΑ δέχεται δεσμεύσεις κατά τη σύντομη διαδικασία αξιολόγησης σε Φάση Ι, εξασφαλίζοντας ευελιξία και ταχύτητα στη διαδικασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις