«Γλυκύτερα» σε σχέση με το 2022 ήταν τα κέρδη της περσινής χρονιάς για την αλυσίδα ζαχαροπλαστείων Κωνσταντινίδης, ευρύτερα γνωστής για το ομώνυμο μιλφέιγ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και τα έσοδα.

Πρωτεΐνη: Το νέο «χρυσάφι» της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών [πίνακες]

Με 12 καταστήματα (10 στην Αττική και 2 στη Θεσσαλονίκη), το περιθώριο καθαρού κέρδους της Γρ. Κωνσταντινίδης ΑΒΕΕ, της εταιρείας πίσω από τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης, αυξήθηκε στο 3% έναντι 2% το 2022. Ωστόσο η εταιρεία έχει ακόμη αρκετό δρόμο για να προσεγγίσει το 7% που ήταν περιθώριο καθαρού κέρδους της το 2021.

Ο στόχος για εφέτος

Στην τρέχουσα χρήση η εταιρεία εστιάζει στην εξεύρεση της βέλτιστης ισορροπίας στη διαχείριση του αυξημένου κόστους παραγωγής και της αναπροσαρμογής των τιμών πώλησης ώστε να επηρεαστεί η ζήτηση το λιγότερο δυνατόν και να παραμένει ανταγωνιστική.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την διοίκηση υπό τον κο Γρηγόρη Κωνσταντινίδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, πρωταρχικός στόχος είναι η εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μέσω των ιδίων κεφαλαίων.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου επιδιώκεται η εξασφάλιση μιας ισορροπημένης και σταθερής ανάπτυξης των ανθρωπίνων και τεχνολογικών πόρων, προκειμένου να επιτευχθεί ανάπτυξη του πελατολογίου με διατήρηση της καλής φήμης.

Υψηλότερα κέρδη αλλά λιγότεροι εργαζόμενοι

Σε ό,τι αφορά πιο αναλυτικά τις επιδόσεις που εμφάνισαν τα Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης κατά τη περσινή χρονιά, τα έσοδα σημείωσαν αύξηση της τάξεως των 8% στα 10,8 εκατ. ευρώ έναντι 10 εκατ. ευρώ το 2022.

Όπως προαναφέρθηκε βελτιωμένος κατά μια μονάδα ήταν ο δείκτης του καθαρού κέρδους με τη διοίκηση να αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην αύξηση των εσόδων.

Η αύξηση αυτή ωστόσο αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αυξημένες κατά 400.000 ευρώ αγορές εμπορευμάτων και υλικών και τις αυξημένες κατά σχεδόν 200.000 ευρώ παροχές προς τους εργαζομένους.

Ας σημειωθεί όμως ότι ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού ήταν πέρυσι μειωμένος από τους 190 στους 170 εργαζομένους.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση 22,3% στα 785.562 ευρώ έναντι 642.218 το 2022.

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση του 2023, τα χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 11% συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση ενώ τα λοιπά έξοδα – ζημίες λειτουργίας σημείωσαν αύξηση 2% και ανήλθαν στα 3 εκατ. ευρώ.

Αύξηση των διαθεσίμων και μέρισμα 316 χιλ. ευρώ

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα την 31 Δεκεμβρίου 2023 εμφανίζονται αυξημένα κατά 14% περίπου και διαμορφώθηκαν σε 2,211 εκατ. ευρώ έναντι 1,933 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Σε επίπεδο υποχρεώσεων η εταιρεία έχει μονάχα εμπορικές υποχρεώσεις περί το 1,1 εκατ. ευρώ καθώς ο συνολικός δανεισμός της συνέχισε να είναι μηδενικός. Το σύνολο της καθαρής θέσης ανέρχεται στο τέλος της περσινής χρήσης σε 2,5 εκατ. ευρώ.

Η περσινή επίδοση άνοιξε το δρόμο για διανομή μερίσματος ύψους 316.000 ευρώ στους μέτοχους.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι η εταιρεία πραγματοποίησε πέρυσι επενδύσεις της τάξεως των 96.640 ευρώ, που μεταξύ άλλων αφορούν σε αγορά ψυγείων, μηχανολογικού και μεταφορικού εξοπλισμού.

Συνολικά τη διετία 2022-2023 η εταιρεία έχει διαθέσει κεφάλαια της τάξεως των 560 χιλ ευρώ σε επενδύσεις.

Γλυκιά ιστορία ενός αιώνα

Η σύνδεση της οικογένειας Κωνσταντινίδη με τη ζαχαροπλαστική ξεκινά τη δεκαετία του 1890 στη Μικρά Ασία, όταν ο Γρηγόρης Κωνσταντινίδης, δάσκαλος σε Δημοτικό σχολείο και ερωτευμένος με την παρασκευή των γλυκών, ξεκίνησε να εργάζεται σε έναν εύπορο ζαχαροπλάστη της περιοχής, όπου και μαθαίνει την τέχνη.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οικογένεια οδηγείται στη Λάρισα, όπου ο Γρηγόρης με τα παιδιά του Λάζαρο και Στέλιο, λειτουργούν ένα υποτυπώδες ζαχαροπλαστείο σε μια παράγκα της πόλης από εκείνες που δίνονταν στους πρόσφυγες με το όνομα «Η Νεολαία».

Ο Λάζαρος Κωνσταντινίδης πηγαίνει στην Αθήνα μαθητεύοντας στο πλευρό των κορυφαίων Ελλήνων ζαχαροπλαστών και φημισμένων Γάλλων σεφ. Εκεί μαθαίνει την τέχνη των «χιλίων φύλλων», του ξακουστού μιλφέιγ (mille-feuille).

Επιστρέφοντας στη Λάρισα το 1932 ανοίγει το πρώτο μεγάλο σύγχρονο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Κωνσταντινίδη με το όνομα «Κυψέλη» στην οδό Παναγούλη 4 όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Το 2018 η επιχείρηση ήρθε στη δημοσιότητα μετά τη διαμάχη των δύο αδελφών Γρηγόρη Θεόδωρου. Η «κάθοδος» του τελευταίου στην Αθήνα ανοίγοντας κατάστημα στη Νέα Ιωνία Αττικής, αντιμετωπίστηκε αρνητικά από τον αδερφό του, Γρηγόρη, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν στα δικαστήρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις