Σε ρυθμούς Δεκαπενταύγουστου (αλλιώς και Πάσχα του καλοκαιριού) εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με πολλά βιβλία εντολών να παραμένουν κλειστά.
Αρκετοί πάντως προσπαθούν να κάνουν risk off (να μειώσουν τον κίνδυνο δηλαδή).
Άλλωστε ο ιαπωνικός πυρετός παραμένει υψηλός και δύσκολα θα ξεχαστεί εκείνο το -13% της περασμένης Δευτέρας.
Ποσό μάλλον όταν μπαίνουν στο κάδρο και… φυσικά φαινόμενα.
… και οι άμυνες που πήγαν περίπατο
Για την ώρα, καθώς οι διαγραμματικές στηρίξεις «έχουνε πάει περίπατο» συμμεριζόμαστε τη χρηματιστηριακή ρήση «μην πιάνεις το μαχαίρι όταν πέφτει».
Αυτό μας λένε πηγές μας που παρακολουθούν τις τρέχουσες αναταράξεις, δίνοντας ένα ακόμη ιδιαίτερο και ελάχιστα γνωστό στατιστικό.
Όταν οι Ιάπωνες σφίγγουν την πολιτική του νομίσματος τους έχει έλθει αργά ή γρήγορα μια μεγάλη διόρθωση διεθνώς…
Θα επιβεβαιωθεί; Ουδείς γνωρίζει, αλλά καλό είναι όλοι να πάρουν θέση άμυνας.
Άλλωστε δεδομένων των συνθηκών, «ρηχές» και εκ φύσεως έντονα συναισθηματικές Αγορές όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν μπορούν να παραμείνουν σε ισορροπία.
—————-
Η δύσκολη απόφαση Μυτιληναίου
Μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στους Sunday Times.
Ο γνωστός επιχειρηματίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απόφαση να μετονομαστεί ο όμιλος σε Metlen αλλά και στο μεγάλο βήμα του ομίλου στο αγγλικό χρηματιστήριο (LSE).
Αφού υπογράμμισε ότι το πιο δύσκολο κομμάτι στην όλη διαδικασίας του relisting ήταν η αλλαγή του οικογενειακού ονόματος, τόνισε πως ήταν αναγκαία όπως τον συμβούλευσαν και οι τραπεζίτες του Λονδίνου.
Ο κ. Μυτιληναίος θεωρεί πως η εισαγωγή της Metlen στο LSE θα βοηθήσει το λονδρέζικο χρηματιστήριο, μαζί με άλλες εταιρείες, να βρει την προηγούμενη αίγλη του.
Δήλωσε μάλιστα πως το Λονδίνο παραμένει οικονομικός κόμβος, τονίζοντας πως πιστεύει πως το Σίτι του Λονδίνου έχει δει τα χειρότερα μετά το Brexit.
Θυμίζουμε πως οι μετοχές της Metlen θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
—————
Ευκαιρίες υψηλής τάσης
Η εξαγορά της Evryo Group, που ανήκει σε funds της Macquarie, από τη ΔΕΗ επιχειρήθηκε από τη διοίκηση να κρατηθεί μυστική μέχρι την επίσημη ανακοίνωσή της.
Οι πληροφορίες έλεγαν το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι ο ελληνικός όμιλος «σκάναρε» τη βαλκανική αγορά των ΑΠΕ μέχρι που τα στελέχη της Macquarie πρότειναν στον πρόεδρο και CEO Γιώργο Στάσση την πώληση του χαρτοφυλακίου των ενεργών έργων ΑΠΕ ισχύος 629 MW.
Οι Αυστραλοί, λένε οι πληροφορίες, ήταν σε τροχιά απο-επένδυσης από τη Ρουμανία καθώς η συνολική τους δραστηριότητα και ιδίως αυτή της παραγωγής δεν απέδιδε όσα περίμεναν λόγω των ρυθμιστικών μέτρων που είχε επιβάλει το Βουκουρέστι στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
Πάντως, σύμφωνα με πηγές, η ΔΕΗ πλέον δεν αναμένεται να κινηθεί σε νέες εξαγορές.
Βέβαια, ο πρόεδρος και CEO πάντα εκπλήσσει και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, αν βρεθεί στον δρόμο ανάλογη επενδυτική ευκαιρία να την αδράξει.
—————–
Τα έξτρα κόστη στο «πάντρεμα» ταμειακών – POS
Ως μια ευκαιρία να… βγάλουν το κάτι παραπάνω όπως λένε πηγές μας, «είδαν» οι συνεργάτες των μεγάλων εταιρειών πληροφορικής που υλοποιούν το έργο της υποχρεωτικής αντικατάστασης των φορολογικών μηχανισμών με νέους.
Αυτούς που είναι συμβατοί με τη νομοθεσία και της διασύνδεσης των προγραμμάτων ERP που λειτουργούν ως ταμειακή με τα POS.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συγκεκριμένοι εκτός των αλόγιστων χρεώσεων, «ανακαλύπτουν» ένα σωρό έξτρα κόστη στην πορεία του έργου, τα οποία εκτροχιάζουν τον προϋπολογισμό και υπερβαίνουν κατά πολύ τις αρχικές προσφορές που έδωσαν.
… και το κερασάκι στην τούρτα
Η επιχείρηση από την πλευρά της, όντας σε μειονεκτική θέση αποδέχεται τις έξτρα χρεώσεις αφού εάν δεν ολοκληρωθεί η απαραίτητη σύνδεση με τα τερματικά καρτών κινδυνεύει με πρόστιμα.
Ο πληροφοριοδότης της στήλης γνωρίζει περίπτωση που εταιρεία του κλάδου είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας το έργο σε μικρή επιχείρηση με κόστος 500 ευρώ και στην πορεία την ενημέρωσε ότι αυτό αφορούσε μόνο την εγκατάσταση του νέου μηχανισμού και όχι τη διασύνδεση με το POS.
Πρόκειται για το «κερασάκι στην τούρτα» της ασφυκτικής κατάστασης που διαμορφώνεται στο εμπόριο αυτή την περίοδο, με τις θερινές εκπτώσεις να μην… τραβάνε. Ακούει κανείς εκεί στο Μαξίμου;
———–
Ένα «κρυφό χαράτσι»
Οι καύσωνες έχουν εκτοξεύσει την κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών και φυσικά της μπίρας. Κάνοντας τις εταιρείες να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.
Ωστόσο, υπάρχει μια χρέωση που απειλεί την πορεία αυτή. Ο λόγος για το DRS (Deposit Return System – Σύστημα Επιστροφής Εγγυοδοσίας). Άνθρωποι στην αγορά λένε πως ειδικά οι μικρότεροι παίκτες θα βρεθούν υπό πίεση…
Μια πρόγευση των επιπτώσεων που ενδέχεται να υπάρξουν έδωσαν τα αποτελέσματα Coca-Cola HBC για το πρώτο εξάμηνο στην Ιρλανδία.
Οι όγκοι των ανθρακούχων αναψυκτικών μειώθηκαν κατά «μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό», καθώς οι καταναλωτές δεν θέλησαν να πληρώσουν το τίμημα της… πράσινης μετάβασης.
Ενθαρρυντικό, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι το γεγονός πως οι όγκοι βελτιώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο.
Οι διοικούντες την Coca-Cola HBC πάντως ανέφεραν ότι η εισαγωγή του DRS στην Ιρλανδία καθώς και στην Ουγγαρία είναι καλοδεχούμενη, και τόνισαν πως θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την έναρξη «καλοσχεδιασμένων» συστημάτων για τη διασφάλιση υψηλών ποσοστών συλλογής συσκευασιών.
——————
Η ψηφιοποίηση έγινε, η γραφειοκρατία έμεινε…
Το «τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας» ζει και εξακολουθεί να μας… ταλαιπωρεί παρά την εκτεταμένη ψηφιοποίηση στις υπηρεσίες του Δημοσίου.
Τουλάχιστον αυτό επισημαίνουν άνθρωποι του εμπορικού κόσμου στην στήλη.
Αναφέρονται μάλιστα και σε δυο περιπτώσεις όπου διαπίστωσαν από πρώτο χέρι τεράστια καθυστέρηση στη λήψη των αναγκαίων εγγράφων: πρώτον, στη λήψη του πιστοποιητικού για την παύση λειτουργίας μιας επιχείρησης και δεύτερον στην αλλαγή έδρας.
Στην πρώτη χρειάστηκε να περάσουν περίπου 7 μήνες και στη δεύτερη πάνω από 9 μήνες από την κατάθεση της σχετικής αίτησης στο σύστημα που έγινε ψηφιακά.
«Ψηφιοποιήθηκε η υποβολή της αίτησης, όχι το σύστημα», μας λένε χαρακτηριστικά.
Latest News
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»
Η εκδίκηση των μηχανικών, την «έριξε» την Κασκανιώτη ο Μαρινάκης, ο «άσσος» του Θεοδωρικάκου, μπαίνουν τα θεμέλια της Data4, η μητέρα του Ευτύχη Βασιλάκη, «παγωμένη» η αγορά του λαδιού
Η «εκδίκηση» των μηχανικών
Ο νέος πονοκέφαλος των ελληνικών τραπεζών, το «χέρι» Τραμπ στο χρηματιστήριο, η αναφορά Εξάρχου, το μισό τρισ. του Τζιτζικώστα, οι φαιδρότητες στη Ραφήνα
Όλα συνδέονται
Ο Τραμπ στηρίζει (;) Ελλάδα, έρχεται κύμα Made in USA, Κωστέτσος… συνδικαλιστής, η κρυμμένη αξία της Μπάρμπα Στάθης, τα σχέδια των εκπαιδευτηρίων Δούκα, ο «ενοχλητικός» Αυτιάς, ο “άπειρος” ΕΟΠΥΥ
Χρυσή εποχή
Ακούει αλήθειες πλέον η κυβέρνηση, το πυροτέχνημα του ΦΠΑ, έρχονται νέες παραχωρήσεις, χωρίς… εγγυητικές και πτυχία, αποφασισμένοι οι Ρώσοι στη Θεσσαλονίκη, οι γνώριμοι των προμηθειών
Έχει μήνυμα(τα) η κυβέρνηση
«Ναυαγούν» οι προσδοκίες του CVC, η Ideal, η «Μπάρμπα Στάθης» και τα σενάρια, το χαρτί της Goldair για τον Βόλο, το πριβέ δείπνο της Αθήνας
Το «ναυάγιο» του CVC
Αμερικανική σκιά στο ΧΑ, τα ραντεβού της Lamda στο Μονακό τα νέα project της ΔΕΗ, το δίωρο Κοντόπουλου – Γεράρδου, τα ΙΧ των ξένων μάνατζερ
Αμερικανικές εκλογές
Η χρηματιστηριακή «μεταμόρφωση», το μέτωπο των τραπεζών, παράλυση στους ΟΤΑ, ο πονοκέφαλος του Τζιτζικώστα, το καμπανάκι για τον τουρισμό της Αθήνας, οι αλλαγές στην Coca Cola HBC
Ο… άλλος Νοέμβριος