Περίπου 1,3 δισ. δολάρια συγκέντρωσε από τα μεγαλύτερα νέα venture funds της Ευρώπης ο υποστηρικτής της Revolut, Balderton Capital.

Η Balderton με έδρα το Λονδίνο , η οποία έχει υποστηρίξει την start-up τεχνητής νοημοσύνης Wayve και Royal Match Dream Games, έκλεισε ένα ταμείο πρώιμου σταδίου ύψους 615 εκατομμυρίων δολαρίων και ένα ταμείο «ανάπτυξης» 685 εκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις σε πιο ώριμες νεοφυείς επιχειρήσεις, αντανακλώντας το «αυξανόμενο ενδιαφέρον».στην ευρωπαϊκή τεχνολογία», σύμφωνα με τον Bernard Liautaud, της Balderton.

Ο Liautaud παραθέτει στους Financial Times, στοιχεία από την Invest Europe και την Cambridge Associates, σύμφωνα με τα οποία τα ευρωπαϊκά κεφάλαια επιχειρηματικού κεφαλαίου είχαν καλύτερη απόδοση από τα αντίστοιχα στη Βόρεια Αμερική σε περιόδους 10 και 15 ετών. «Υπάρχει ένας πολύ μεγαλύτερος κατάλογος μεγάλων παγκόσμιων ηγετών που βγαίνουν από την Ευρώπη και έχουμε πολλούς στο χαρτοφυλάκιό μας», είπε ο Liautaud.

Η συγκέντρωση κεφαλαίων ακολουθεί νέα κεφάλαια για αρκετές από τις κορυφαίες εταιρείες VC της περιοχής φέτος, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού βραχίονα της Accel, της Index Ventures και της Creandum .

Ο ευρωπαϊκός κλάδος επιχειρηματικών κεφαλαίων ήταν πιο δραστήριος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή πριν από το έτος άνθησης του 2021, όταν η Balderton και πολλοί από τους ομοτίμους της άντλησαν κεφάλαια για τελευταία φορά. Οι επενδύσεις VC στην περιοχή αυξήθηκαν 12 τοις εκατό το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Dealroom , το οποίο παρακολουθεί τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις τεχνολογίας.

Οι πρώτοι γύροι χρηματοδότησης της Revolut

Η Balderton έριξε χρήματα στους πρώτους γύρους χρηματοδότησης της Revolut, και έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής της. Ο όμιλος fintech αυτό το μήνα ξεκίνησε μια πώληση μετοχών εργαζομένων με αποτίμηση 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας τον την πιο πολύτιμη start-up στην Ευρώπη.

Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων με ρίζες στην Ευρώπη, όπως η Index Ventures και η Atomico, που επενδύουν επίσης σε εταιρείες των ΗΠΑ, η Balderton υποστηρίζει αποκλειστικά ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι η 24χρονη εταιρεία έχασε σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο κύμα «θεμελιωδών» νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης που εδρεύουν στη Silicon Valley, όπως η OpenAI και η Anthropic, οι οποίες επενδύουν τεράστια ποσά για να δημιουργήσουν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που υποστηρίζουν τα chatbots όπως το ChatGPT.

Μετά από μεγάλους γύρους χρηματοδότησης για τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης Mistral, Wayve και Poolside AI, η τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύει πλέον το 18% της συνολικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης VC.

Ενώ το διαθέσιμο κεφάλαιο για τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις έχει αυξηθεί πολλές φορές τα τελευταία 15 χρόνια, ο ρυθμός με τον οποίο τα VC μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν αυτές τις επενδύσεις μέσω αρχικών δημόσιων προσφορών επιβραδύνθηκε δραστικά τα τρία χρόνια από την τελευταία συγκέντρωση κεφαλαίων της Balderton.

«Ο πήχης έχει ανέβει πάρα πολύ επειδή υπήρξαν απογοητεύσεις στο παρελθόν», είπε ο Liautaud. «Νομίζω ότι τώρα, για να βγεις δημόσια, βασικά πρέπει να είσαι τρεις φορές μεγαλύτερος από πριν».

Οι εταιρείες που θα μπορούσαν να κάνουν IPO με έσοδα 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση κλήθηκαν τώρα να περιμένουν μερικά ακόμη χρόνια μέχρι να φτάσουν τα 300 έως 400 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, πρόσθεσε. Εν τω μεταξύ, ωστόσο, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές αυξάνονταν, με μια σειρά μικρότερων αγορών κάτω του 1 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία