Με κέρδη λίγο χαμηλότερα από το 3,5% επανήλθε ο ιαπωνικός Nikkei από τη χθεσινή αργία, με τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να ηγείται της ισχυρής επίδοσης της χώρας.

Ειδικότερα, ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άλμα 3,45% για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση στις 36.232,51 μονάδες, ξεπερνώντας το επίπεδο των 36.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις 2 Αυγούστου. Ο ευρύτερος Topix κέρδισε 2,83% και έκλεισε στις 2.553,55 μονάδες.

Η δυναμική καθοδηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους τεχνολογικούς και χρηματοοικονομικούς κλάδους της χώρας, με την Rakuten Group και την Trend Micro να σημειώνουν άλμα 9,22% και 6,37%, αντίστοιχα.

Ειδική συνεδρίαση

Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο της χώρας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει τα επιτόκια τον περασμένο μήνα, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Από την άλλη, υποτονικές ήταν οι συναλλαγές στις υπόλοιπες αγορές. Ο Kospi της Νότιας Κορέας ανέβηκε 0,12% για να κλείσει τη συνεδρίαση στις 2.621,50 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έχασε 1,02% για να κλείσει στις 764,86 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας ανέβηκε 0,16% και τερμάτισε στις 7.826,8 μονάδες. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,26%, ενώ το CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε 0,21%.

Τα μακροοικονομικά

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού της Ιαπωνίας αυξήθηκε 3% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, ανεβαίνοντας με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με 2,9% τον Ιούνιο.

Παράλληλα, οι μισθοί στην Αυστραλία αυξήθηκαν 0,8% το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, ο χαμηλότερος ρυθμός από το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σε σύγκριση με εκτιμήσεις για αύξηση 0,9%. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,1% σε ετήσια βάση.

Τέλος, στη Νοτιοανατολική Ασία, η Σιγκαπούρη ανέφερε ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε 2,9% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την εκ των προτέρων εκτίμηση για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο. Το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας ανέφερε την ισχύ στους τομείς του χονδρικού εμπορίου, των οικονομικών και των ασφαλειών καθώς και στους τομείς της πληροφόρησης και της επικοινωνίας. Η πόλη-κράτος είπε επίσης ότι βλέπει το 2024 αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 2% έως 3%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψής της για 1% έως 3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπό το βάρος της Motor Oil – Μάχη για τις 1.400 μονάδες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Υπό το βάρος της Motor Oil κινείται ο Γενικός Δείκτης - Μάχη για τις 1.400 μονάδες

Η μετοχή της Motor Oil δείχνει να βρίσκεται υπό τη μεγάλη πίεση της εξόδου αρκετών χαρτοφυλακίων, μετά την αναπάντεχη απόφαση του οίκου MSCI να την αφαιρέσει από τον δείκτη Standard Greece