Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε το πράσινο φως στην ταχεία εκκαθάριση των «carry trades»”, λένε οι στρατηγικοί αναλυτές μιλώντας στο CNBC, προειδοποιώντας τους επενδυτές ότι το κλείσιμο των θέσεων μπορεί να έχει ακόμη δρόμο.

Τα carry trades αναφέρονται σε πράξεις όπου ένας επενδυτής δανείζεται σε ένα νόμισμα με χαμηλά επιτόκια, όπως το γιεν Ιαπωνίας, και επανεπενδύει τα έσοδα σε περιουσιακά στοιχεία νομίσματος με υψηλότερη απόδοση.

Η στρατηγική ήταν εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, καθώς οι επενδυτές εκτιμούσαν  ότι το ιαπωνικό γεν θα παραμείνει φθηνό και τα ιαπωνικά επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά.

Γεν: Οι θέσεις στο carry trade δεν έχουν κλείσει ακόμα

Ωστόσο, αυτή η συναλλαγή άρχισε επιθετικά να χαλαρώνει την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας ενίσχυσαν το γεν  και οδήγησαν σε δραματικό ξεπούλημα στις παγκόσμιες αγορές.

Δεν υπάρχει ακριβής αποτίμηση της κλίμακας του carry trade

Ο Richard Kelly, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής στην TD Securities, τόνισε ότι θα ήταν «πολύ διστακτικός» να δηλώσει το τέλος της εκκαθάρισης του carry trade, παρά τις εκτιμήσεις ορισμένων οικονομολόγων ότι η επαναφορά μπορεί να έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό.

«Θα απέρριπτα πολλές από αυτές τις αφηγήσεις. Δεν έχουμε πραγματικά δεδομένα για να τιμολογήσουμε τις συναλλαγές», είπε μιλώντας στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC.

«Νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν να ξεφουσκώσουν, ειδικά αν δείτε πόσο υποτιμημένο είναι το γεν. Αυτό θα αλλάξει τις αποτιμήσεις για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια και θα έχει δευτερογενείς επιπτώσεις.»

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια η κλίμακα του carry trade, με τις εκτιμήσεις να ποικίλλουν ευρέως. Ορισμένοι αναλυτές, χρησιμοποιώντας τις ξένες επενδύσεις χαρτοφυλακίου της Ιαπωνίας, λένε ότι  μπορεί να φτάσει τα 4 τρισ. δολάρια, ανέφερε το Reuters.

Από την πλευρά τους οι αναλυτές της TS Lombard  εκτιμούν ότι οι επενδυτές μπορεί να χρειαστεί να βρουν έως και 1,1 τρισ. δολάρια για να αποπληρώσουν τον εμπορικό δανεισμό του γιεν.

Η «πραγματική» επενδυτική στρατηγική στην Ιαπωνία

«Αν κοιτάξετε τα μοντέλα μας αυτή τη στιγμή, παρόμοια με κάποια από τα συναισθήματα που βλέπετε στην αγορά, σας λένε ότι θα πρέπει να αγοράσετε ξανά στο carry trade. Θα πρέπει να αγοράζετε στο MEX και τη Βραζιλία και κάποια από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερη απόδοση [και] να αρχίσετε να σορτάρετε κάποια από τα νομίσματα των χρηματοδοτών» επισημαίνει ο Kelly.

Υπάρχει μια δομική αλλαγή

«Νομίζω ότι μάλλον είναι λάθος. Νομίζω ότι υπάρχει μια δομική αλλαγή. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα πρέπει ακόμα να σφίξει, το γεν εξακολουθεί να είναι θεμελιωδώς υποτιμημένο, η Fed αρχίζει να χαλαρώνει και πρόκειται να αλλάξει ορισμένες από αυτές τις διαφορές επιτοκίων προς τη λάθος κατεύθυνση», συνέχισε.

«Έτσι, δεν θα αγόραζα ξανά κάποια από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών με υψηλή απόδοση. Πιθανότατα θα έψαχνα να προχωρήσω σε long yen, εξακολουθώντας να βρίσκομαι σε περιβάλλον long dollar. Νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό εμπόριο, αλλά είναι διαρθρωτικό και όχι ένα είδος βραχυπρόθεσμων δεδομένων υψηλής συχνότητας».

Η μαζική και βίαιη διόρθωση που είχαμε την περασμένη εβδομάδα ήταν αρκετά υγιής

Τα σχόλια του γίνονται ενώ η αγορά προετοιμάζεται για την δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό χονδρικής και καταναλωτής στις ΗΠΑ, τα οποία θα εξετάσουν για να αποκομίσουν μια καλύτερη εικόνα για τις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Το απότομο sell-off σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου την περασμένη εβδομάδα οφείλεται εν μέρει στα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ. Τα στοιχεία οδήγησαν τους επενδυτές να ανησυχούν ότι η Fed  έχει καθυστερήσει να μειώσει τα επιτόκια για να αποτρέψει μια ύφεση.

«Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι η μαζική και βίαιη διόρθωση που είχαμε την περασμένη εβδομάδα ήταν αρκετά υγιής, επειδή αναγκάζει τους επενδυτές να επικεντρωθούν στην πραγματική στρατηγική όσον αφορά τις επενδύσεις στην Ιαπωνία» τονίζει ο Jesper Koll, διευθυντής εμπειρογνωμόνων της Monex Group, στην εκπομπή “Squawk Box Asia” του CNBC.

Οι επενδυτές πιθανότατα θα παραμείνουν σε επιφυλακή

«Η πραγματική στρατηγική στην Ιαπωνία δεν είναι απλώς ένα γρήγορο carry trade, δανεισμός με σχεδόν μηδενικά επιτόκια στην Ιαπωνία και επένδυση σε περιουσιακά στοιχεία υψηλής απόδοσης. Το πραγματικές επενδύσεις στη χώρα είναι το όφελος από την εταιρική αναδιάρθρωση και την πρώτη βιώσιμη αύξηση των πραγματικών μισθών που έρχεται τώρα. Επικεντρωθείτε στην εγχώρια οικονομία και όχι στην οικονομία του αφρού που προέκυψε με τα μηδενικά επιτόκια» επισημαίνει.

Τι ακολουθεί για το γεν;

Οι αναλυτές της Barclays δήλωσαν ότι οι συστηματικές πιέσεις πώλησης δεν φαίνεται να έχουν εξαντληθεί ακόμη και ότι είναι «πολύ νωρίς» για να πούμε ότι έχει καθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στην εκκαθάριση των carry trades.

«Οι επενδυτές πιθανότατα θα παραμείνουν σε επιφυλακή τις επόμενες εβδομάδες, με τη ρευστότητα να παραμένει ισχνή και τις κατανομές κινδύνου ελαφρές. Αναμένουμε ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη, γεγονός που θα συνεχίσει να πλήττει τα EM carry trades», αναφέρουν οι αναλυτές της Barclays σε ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

«Δεν θα συνιστούσαμε να ξεθωριάσει η κίνηση στα επιτόκια των ΕΜ ακόμα και βλέπουμε επιλεκτικές ευκαιρίες δεδομένης της αβεβαιότητας για την αμερικανική οικονομία», πρόσθεσαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπό το βάρος της Motor Oil – Μάχη για τις 1.400 μονάδες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Υπό το βάρος της Motor Oil κινείται ο Γενικός Δείκτης - Μάχη για τις 1.400 μονάδες

Η μετοχή της Motor Oil δείχνει να βρίσκεται υπό τη μεγάλη πίεση της εξόδου αρκετών χαρτοφυλακίων, μετά την αναπάντεχη απόφαση του οίκου MSCI να την αφαιρέσει από τον δείκτη Standard Greece