Καθώς οι φόβοι για ύφεση αντικαθιστούν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, οι επενδυτές επιστρέφουν στα ομόλογα, με το «σταθερό εισόδημα» να επιβεβαιώνει τον ρόλο του αντισταθμιστή του πρόσφατου χρηματιστηριακού χάους.

Τα αμερικανικά ομόλογα και άλλα χρέη υψηλής αξιολόγησης πραγματοποίησαν ένα ισχυρό ράλι κατά τη διάρκεια της πτώσης των μετοχών της περασμένης εβδομάδας, οδηγώντας τις αποδόσεις στο χαμηλότερο επίπεδό τους σε περισσότερο από ένα χρόνο. Ενώ οι πιο αιχμηρές κινήσεις στη συνέχεια αντιστράφηκαν, οι διαχειριστές κεφαλαίων υποστηρίζουν ότι η τάση που διαμορφώθηκε υπογραμμίζει την ελκυστικότητα των ομολόγων σε ένα περιβάλλον όπου η ανάπτυξη επιβραδύνεται, ο πληθωρισμός μειώνεται και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα – μαζί με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες – αναμένεται να ανακοινώσει πολλαπλές μειώσεις στα επιτόκια έως το τέλος του έτους.

Ομόλογα: Επιστρέφουν στον ρόλο τους – Πώς άλλαξε η σχέση τους με τις μετοχές

Οι επενδυτές διοχέτευσαν 8,9 δισ. δολάρια σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα των ΗΠΑ τον Αύγουστο, μετά από εισροές 57,4 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο, που ήταν ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός από τον Ιανουάριο και ο δεύτερος μεγαλύτερος από τα μέσα του 2021, σύμφωνα με το flow tracker EPFR.

«Η καλύτερη προστασία έναντι ενός σεναρίου όπως η ύφεση είναι τα ομόλογα του Δημοσίου», αναφέρει στους Financial Times, ο Robert Tipp, επικεφαλής των παγκόσμιων ομολόγων της PGIM Fixed Income.

«Τα επιχειρήματα για το σταθερό εισόδημα είναι πραγματικά ισχυρά. Μερικές φορές οι άνθρωποι χρειάζονται ένα σπρώξιμο για να φύγουν από τα μετρητά. Η πτώση της απασχόλησης το έκανε πραγματικά [να συμβεί]», είπε ο Tipp.

Ομόλογα vs μετοχές

Ένας δείκτης του Bloomberg που παρακολουθεί τόσο κρατικά όσο και εταιρικά ομόλογα υψηλής ποιότητας των ΗΠΑ έχει κερδίσει 2% από τα τέλη Ιουλίου, σε αντίθεση με απώλεια 6% για τον S&P 500. Το μεγαλύτερο κέρδος για τα ομόλογα σημειώθηκε την ημέρα της έκθεσης για την απασχόληση, όταν οι μετοχές βυθίστηκαν απότομα.

Οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της Fed έχουν μετατοπιστεί δραματικά μετά την αδύναμη έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ στις αρχές Αυγούστου, η οποία έδειξε απροσδόκητη αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 4,3% τον Ιούλιο από 4,1% τον Ιούνιο και ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν πολύ λιγότερες θέσεις από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι .

Οι traders στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αναμένουν τώρα η Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά λίγο περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα μέχρι το τέλος του έτους, υποδηλώνοντας τουλάχιστον μία επιπλέον μεγάλη μείωση κατά μισή μονάδα στις υπόλοιπες τρεις συνεδριάσεις της Fed του 2024. Πριν από την έκθεση μισθοδοσίας του Αυγούστου, οι έμποροι πόνταραν μόνο σε περικοπές 25 μονάδων βάσης.

«Στους ανθρώπους δεν αρέσει να χάνουν χρήματα σε σταθερό εισόδημα», αναφέρει ο Rick Rieder, επικεφαλής επενδύσεων παγκόσμιου σταθερού εισοδήματος στη BlackRock. «Αλλά νομίζω ότι μπορείτε, σήμερα, να αισθάνεστε σίγουροι ότι η Fed δεν θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια. Οι διαθέσιμες αποδόσεις και το ποσοστό απόδοσης στο σταθερό εισόδημα σήμερα είναι τόσο ελκυστικά. Θα περίμενα περισσότερα χρήματα σε σταθερό εισόδημα».

Ευκαιρίες και στα «σκουπίδια»

Ακόμη και τα ομόλογα με αξιολόγηση «σκουπίδια» διατηρήθηκαν καλύτερα από τις μετοχές, όπου οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας τιμωρήθηκαν με έντονες μειώσεις των τιμών των μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες.

Ένας δείκτης Bloomberg του αμερικανικού χρέους υψηλής απόδοσης έχασε μόλις 0,6% στο παγκόσμιο ξεπούλημα επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων της περασμένης Δευτέρας, σε σύγκριση με πτώση 3 % στον S&P 500.

«Νομίζω ότι τα ομόλογα επέστρεψαν», δήλωσε ο Ashok Bhatia, συνδιευθυντής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Neuberger Berman. «Αλλά αυτό που θα υποστηρίξει την πίστωση σε αυτά τα επίπεδα θα είναι η ιδέα ότι η Fed θα αντιδράσει γρήγορα και θα μειώσει το επιτόκιο πολιτικής» εάν επιμείνουν τα σημάδια αδυναμίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές