Θετικά έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε με τη βοήθεια των τραπεζών και της Cenergy να υπερκεράσει τις πιέσεις της Motor Oil και να «πατήσει», αν και αδύναμα, τη ζώνη των 1.400 μονάδων, μετά από μία εβδομάδα από την απώλεια της.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,36% στις 1.403,17 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.394,62 μονάδων (-0,26%) και 1.404,62 μονάδων (+0,46%). Ο τζίρος ανήλθε στα 82,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,3 εκατ. τεμάχια αξίας 4,2 εκατ. ευρώ.

Wall Street: Στο «πράσινο» – Ανακούφιση από τις τιμές παραγωγού

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,40% στις 3.418,17 μονάδες, ενώ στο +0,57% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.232,93 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,80% στις 1.241,80 μονάδες.

Επιλεκτικές οι κινήσεις

Χρειάστηκε να παρέμβουν σε επιλεγμένους τίτλους οι αγοραστές για να μην αφήσουν τη βουτιά της Motor Oil να ανακόψει την ανάκαμψη της αγοράς, αν και η ανάκτηση των 1.400 μονάδων έγινε με χαμηλό τζίρο και με αρκετή αδυναμία. Ωστόσο, έγινε, με τη βοήθεια τόσο των τραπεζών, όσο και της Cenergy, οι οποίες «έβαλαν πλάτη» για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Σε κάθε περίπτωση όμως το ενδιαφέρον μονοπώλησε η μετοχή της Motor Oil, η οποία όχι μόνο έκλεισε με απώλειες άνω του 3%, αλλά διακίνησε και μεγάλο μέρος του ούτως ή άλλως χαμηλού τζίρου (12,7 εκατ. ευρώ). Από σήμερα κιόλας παρατηρήθηκε τάση εκροής χαρτοφυλακίων, μετά την αναπάντεχη απόφαση του οίκου MSCI να την αφαιρέσει από τον δείκτη Standard Greece και να την μεταφέρει στον Small Cap.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της 2ας Σεπτεμβρίου, εντούτοις μέχρι τότε θα υπάρξουν σημαντικές ανακατατάξεις στις θέσεις, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα επωφεληθούν οι υπόλοιπες εννέα του σχετικού δείκτη.

Βραχυπρόθεσμα το στοίχημα είναι η παραμονή του δείκτη πάνω από τις 1.373 μονάδες

Πέραν όμως της περίπτωσης της Motor Oil, η αγορά δείχνει να επηρεάζεται και από την παγκόσμια αβεβαιότητα, εξου και οι αρνητικές της αποδόσεις. Μάλιστα, παρά την προσπάθεια των τελευταίων ημερών, η αγορά χάνει πάνω από 5% από την αρχή του Αυγούστου, μέγεθος που απαιτεί ισχυρούς καταλύτες και αύξηση των συναλλαγών για να ανατραπεί.

Κάτι που δεν αναμένεται, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, όταν μάλιστα και οι διεθνείς αγορές αναμένουν τα στοιχεία από τον πληθωρισμό στις μεγάλες οικονομίες, πρωτίστως στις ΗΠΑ την Πέμπτη. Έτσι περίοδος που διανύουμε τις τελευταίες συνεδριάσεις απαιτεί εγρήγορση, αλλά υπομονετικές και μετρημένες κινήσεις.

Έτσι, βραχυπρόθεσμα το στοίχημα είναι η παραμονή του δείκτη πάνω από τις 1.373 μονάδες, όπου συγκλίνουν ο εκθετικός και ο απλός κινητός των 200 ημερών.

Όπως παρατηρεί και η Hellas Fin, από την περασμένη Τρίτη και συντονισμένα με την ανοδική αντίδραση των παγκόσμιων αγορών, ο δείκτης έδωσε επιτυχή μάχη να υπερβεί τον μακροχρόνια σημαντικό μέσο όρο των 200 ημερών. Για τις επόμενες ημέρες αναμένει συνέχιση των ανοδικών προσπαθειών για προσέγγιση των επιπέδων 1.410 και 1.425 μονάδων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Cenergy έκλεισε με κέρδη 2,22%, τα οποία διεύρυνε στο τέλος της συνεδρίασης, με τις Βιοχάλκο, Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ, Alpha Bank, Coca Cola και ΟΠΑΠ να σημειώνουν άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, η Motor Oil σημείωσε βουτιά 3,67%, με τις Aegean και Μυτιληναίο να χάνουν 1,21% και 1% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, ΔΑΑ, Λάμδα, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ και Autohellas.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπό το βάρος της Motor Oil – Μάχη για τις 1.400 μονάδες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Υπό το βάρος της Motor Oil κινείται ο Γενικός Δείκτης - Μάχη για τις 1.400 μονάδες

Η μετοχή της Motor Oil δείχνει να βρίσκεται υπό τη μεγάλη πίεση της εξόδου αρκετών χαρτοφυλακίων, μετά την αναπάντεχη απόφαση του οίκου MSCI να την αφαιρέσει από τον δείκτη Standard Greece