Πριν από 10 χρόνια το όνομα AMD δεν σήμαινε πολλά για τις αγορές. Η εταιρεία είχε μεν ένα ιστορικό όνομα, αλλά από κάθε άποψη η Intel, βασική της ανταγωνίστρια, ευρισκόμενη σε μια από τις «χρυσές» εποχές της ήταν πιο ανταγωνιστική από κάθε άποψη.

Αν δέκα χρόνια πριν ένας επενδυτής καλούταν να απαντήσει στην ερώτηση «Ιntel ή AMD», θα ήταν πολύ δύσκολο να ακούσουμε το όνομα της δεύτερης.

Τι πάει λάθος στην Intel; – Από την κορυφή των ημιαγωγών σε ουραγό

Κι όμως οι ρόλοι έχουν σε ένα σημαντικό βαθμό αντιστραφεί με την AMD να έχει τοποθετήσει πλέον τον εαυτό της ως μία εκ των εναλλακτικών της Nvidia, η οποία παραμένει όμως η βασίλισσα της τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς η θέση της να φαίνεται πως μπορεί να κλονιστεί σύντομα. Παρά ταύτα το comeback της AMD έχει υπάρξει εντυπωσιακό και άξιο μελέτης.

Η μετοχή της κινείται κατά 22% υψηλότερα σε ετήσια βάση ενώ σε 5ετή βάση έχει μια εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 337%. Αν και ο αριθμός αυτός ωχριά μπροστά στο αστρονομικό 2.647,99% της Nvidia τα τελευταία 5 χρόνια, η Intel έχει δει την ίδια περίοδο μια μείωση της τάξεως του 58,55% με τα προβλήματά της να μη φαίνεται να έχουν σύντομο τέλος.

Η CEO που γύρισε το παιχνίδι για την AMD

Η AMD βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με την τιμή της μετοχής της να αξίζει λιγότερο από 2 δολάρια, όταν ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος η Λίσα Σου πριν από μια δεκαετία.

Πριν από την ένταξή της στην AMD, η Σου διετέλεσε ανώτερη αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια του τμήματος Δικτύων και Πολυμέσων της Freescale Semiconductor, Inc. (μια εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών) και ήταν υπεύθυνη για την παγκόσμια στρατηγική, το μάρκετινγκ και τη μηχανική για τις ενσωματωμένες επικοινωνίες και τον τομέα των επεξεργαστών εφαρμογών της εταιρείας. Η Σου εντάχθηκε στην Freescale το 2007 ως επικεφαλής τεχνολογίας, όπου ηγήθηκε των προσπαθειών έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας.

Η Σου πέρασε τα προηγούμενα 13 χρόνια στην IBM σε διάφορες θέσεις είτε μηχανικού, είτε θέση διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της θέσης αντιπροέδρου του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης Ημιαγωγών.

Για τη μεγάλη επιστροφή της AMD στον τεχνολογικό κόσμο η Σου έχει κερδίσει δεκάδες βραβεύσεις με μερικές από τις τελευταίες να είναι η θέση της μεταξύ των Top CEOs της Barron’s και ως μία από τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου, σύμφωνα με το Forbes.

Ξανά στο προσκήνιο

Η AMD έδωσε μια σκληρή μάχη για να ανακτήσει μερίδιο αγοράς στους υπολογιστές και τους servers λανσάροντας νέα προϊόντα, με προμετωπίδα τους επεξεργαστές Ryzen, τις κάρτες γραφικών Radeon και τα Epyc τσιπ για servers και αν και δεν έφτασε την Intel συνεχίζει να κλείνει την ψαλίδα. Η Intel κατείχε το 72,4% των συνολικών πωλήσεων τσιπ PC το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ακολουθούμενη από την AMD με 18,3% και την Apple με 7,8%. Η Intel είναι επίσης κυρίαρχη στα τσιπ για servers με μερίδιο αγοράς 68,7% μονάδων το γ’ τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας το μερίδιο του 20,5% της AMD.

Αλλά η AMD αντλεί δύναμη από ένα σημαντικό γεγονός: οι κατασκευαστές δεν επιθυμούν να έχουν έναν μόνο προμηθευτή. Το να έχουν περισσότερες από μία επιλογές είναι πάντα προτιμότερο.

Τώρα, η AMD βρίσκει τον εαυτό της ξανά σε μια γνώριμη θέση. Στην φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης, η AMD προσπαθεί όπως και στην περίπτωση του ανταγωνισμού της με την Intel να εδραιωθεί ως το νούμερο 2 κυνηγώντας ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Και η αδυναμία της Nvidia να ανταποκριθεί στην τεράστια ζήτηση για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε ένα άνοιγμα για την AMD και άλλους να κερδίσουν μερίδιο αγοράς, με την τελευταία να διαθέτει όμως μια ισχυρή δυναμική και χωρίς τα προβλήματα της Intel.

Ένα άνοιγμα που δεν άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτο, καθώς λάνσαρε το τσιπ MI 300, που είναι το βασικό της προϊόν για την τεχνητή νοημοσύνη. Η AMD κάλυψε γρήγορα αυτό το κενό στην εφοδιαστική αλυσίδα αυξάνοντας γρήγορα την παραγωγή της σειράς των τσιπ ΑΙ ως εναλλακτική λύση της Nvidia για έναν τεχνολογικό τομέα που διψάει για τσιπ κέντρων δεδομένων. Nvidia

Οι πωλήσεις της AMD για εξοπλισμό κέντρων δεδομένων ανέρχονται σε 6,5 δισ. δολάρια το 2023, ή το 29% των συνολικών πωλήσεών της. Οι πωλήσεις της σε κέντρο δεδομένων, οι οποίες περιλαμβάνουν κεντρικές μονάδες επεξεργασίας διακομιστών, ή αλλιώς CPUs, αυξήθηκαν κατά 7%. Τα υπόλοιπα έσοδα της AMD προήλθαν από τις πωλήσεις επεξεργαστών PC, παιχνιδιών και ενσωματωμένων επεξεργαστών. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις της Nvidia σε κέντρα δεδομένων ήταν 47,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 78% των συνολικών πωλήσεων, στο οικονομικό έτος 2024 που έληξε στις 28 Ιανουαρίου. Οι πωλήσεις της στο κέντρο δεδομένων εκτοξεύτηκαν κατά 217% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αγαπημένη των θεσμικών επενδυτών

Όπως αναφέρει το Simply Wall Street, με ποσοστό 70%, οι θεσμικοί επενδυτές διαθέτουν τον ανώτατο αριθμό μετοχών που μπορούν να κατέχουν στην εταιρεία. Δεδομένου του τεράστιου χρηματικού ποσού και των ερευνητικών δυνατοτήτων που διαθέτουν, η ιδιοκτησία τους από θεσμικούς φορείς τείνει να έχει μεγάλη βαρύτητα, ιδίως έναντι των μεμονωμένων επενδυτών. Ως εκ τούτου, η ύπαρξη σημαντικού ποσού θεσμικών επενδυτών σε μια εταιρεία θεωρείται συχνά ως επιθυμητό χαρακτηριστικό, καθώς υποδηλώνει κάποια αξιοπιστία μεταξύ των επαγγελματιών επενδυτών.

Δεδομένου ότι οι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν περισσότερο από το ήμισυ των μετοχών που έχουν εκδοθεί, το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει πιθανότατα να δώσει προσοχή στις προτιμήσεις τους. Η Advanced Micro Devices δεν ανήκει σε hedge funds. Η Vanguard Group, Inc. είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος, με 8,9% των μετοχών και ο δεύτερος και ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος, κατέχουν το 7,7% και το 4,2%, των μετοχών, αντίστοιχα. Το ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων των μικροεπενδυτών, κατέχει το 29% των μετοχών της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου