Χαμηλότερα από το αναμενόμενο κινήθηκε ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, λύνοντας περισσότερο τα χέρια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων.

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (PPI) , ο οποίος μετρά τις τιμές πώλησης αγαθών και υπηρεσιών από τους παραγωγούς ,  αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, ανέφερε  το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Εξαιρουμένων των τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός PPI παρέμεινε σταθερός.

Δείκτης Τιμών Παραγωγού: Σημείωσε μικρή αύξηση τον Ιούνιο στις ΗΠΑ

Η ακτινογραφία του πληθωρισμού

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 0,2% τόσο για τον υποκείμενο όσο και για τον δομικό πληθωρισμό.

Ένα περαιτέρω βασικό μέτρο που εξαιρεί  τις εμπορικές υπηρεσίες παρουσίασε αύξηση 0,3%.

Ανοδικά κινήθηκαν τα futures και οι τιμές των ομολόγων

Σε ετήσια βάση, ο ονομαστικός PPI αυξήθηκε κατά 2,2%, σημειώνοντας απότομη πτώση από  2,7% που ανήλθε τον Ιούνιο.

Η ένδειξη του πληθωρισμού χονδρικής ήταν σχετικά ήπια παρά την άνοδο κατά 0,6% στις τιμές των αγαθών τελικής ζήτησης, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο και κυρίως λόγω της αύξησης της ενέργειας κατά 1,9%, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της βενζίνης κατά 2,8%.

Στον αντίποδα διολίσθηση 0,2% καταγράφηκε στις υπηρεσίες, η μεγαλύτερη επιβράδυνση από τον Μάρτιο του 2023, σύμφωνα με το BLS. Οι τιμές των υπηρεσιών εμπορίου υποχώρησαν 1,3% ενώ τα περιθώρια για τη χονδρική πώληση μηχανημάτων και οχημάτων υποχώρησαν 4,1%. Η αύξηση κατά 2,3% στη διαχείριση χαρτοφυλακίου αντιστάθμισε μέρος της πτώσης στις τιμές των υπηρεσιών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο αυξήθηκαν μετά την είδηση, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν χαμηλότερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή