Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ισραήλ, σε «A» από «A-plus» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος την επιδείνωση των γεωπολιτικών κινδύνων, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται. Παράλληλα, διατήρησε τις προοπτικές αξιολόγησης της χώρας αρνητικές, γεγονός που μπορεί να σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση. στο μέλλον.

«Κατά την άποψή μας, η σύγκρουση στη Γάζα θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το 2025 και υπάρχουν κίνδυνοι να επεκταθεί σε άλλα μέτωπα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης και προσθέτει: «Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες, καταστροφή υποδομών και μεγαλύτερη παρατεταμένη ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα και τις επενδύσεις, οδηγώντας σε περαιτέρω επιδείνωση των πιστωτικών μετρήσεων του Ισραήλ.

Ισραήλ: Αναμένει ευρείας κλίμακας επίθεση από το Ιράν

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν και των συμμάχων του παραμένει υψηλή.

Το χρέος του Ισραήλ είναι υψηλότερο από το προβλεπόμενο μέσο όρο «Α» 55% για το 2025

Πλήγμα στον προϋπολογισμό του Ισραήλ

Προβλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης του Ισραήλ θα φθάσει στο 7,8% του ΑΕΠ το 2024 μετά από 4,1% το 2023. Αυτό αντικατοπτρίζει μεγάλες δαπάνες που σχετίζονται με στρατιωτικές επιχειρήσεις, τον μετριασμό της οικονομικής ζημίας και τα έξοδα μετεγκατάστασης για όσους βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας . «Η είσπραξη εσόδων ανέκαμψε το α’ εξάμηνο του 24ου σε επίπεδο υψηλότερο από τον τροποποιημένο προϋπολογισμό και αναμένουμε ότι θα παραμείνει ισχυρή κατά το υπόλοιπο του έτους», τονίζεται στην έκθεση.

Η Fitch προβλέπει ότι το χρέος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 70% το 2024 και στο 72% το 2025, πάνω από το ανώτατο 71% κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020.

Ωστόσο, σε περίπτωση υψηλότερων μόνιμων στρατιωτικών δαπανών και αβέβαιων μακροοικονομικών τάσεων, το χρέος θα παρέμενε σε ανοδική τάση και μετά το 2025.

Το χρέος του Ισραήλ είναι υψηλότερο από το προβλεπόμενο μέσο όρο «Α» 55% για το 2025. Οι συνθήκες χρηματοδότησης ήταν σταθερές το 2024 με 8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ που εκδόθηκαν σε δημόσιες αγορές, πρόσθετη χρηματοδότηση από ιδιωτικές τοποθετήσεις και ισχυρή ζήτηση για το εσωτερικό χρέος.

Το σέκελ του Ισραήλ υποχώρησε έως και 1,7% έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα και οι μετοχές έκλεισαν με πτώση άνω του 1% στο Τελ Αβίβ καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για μια πιθανή επίθεση στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή