Την αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου, Λάξμαν Ναρισμάν, από τον Μπράιαν Νικόλ, διευθύνοντα σύμβουλο της Chipotle, ανακοίνωσε η Starbucks, καθώς η αλυσίδα καφέ προσπαθεί να αντιστρέψει την πτώση των πωλήσεων. Η ανακοίνωσε εκτόξευση την τιμή της μετοχής στα ύψη καταγράφοντας άνοδο που ξεπέρασε το 20%.

Η μετοχή της Chipotle υποχώρησε 10% με την είδηση ​​ότι ο Niccol θα αποχωρούσε μετά από μια επιτυχημένη θητεία στην αλυσίδα burrito.

Starbucks: Πώς ο Χάουαρντ Σουλτς παραμένει «σκιώδης» CEO

Η αναχώρηση του Ναρισμάν ισχύει άμεσα. Η CFO των Starbucks, Ρέιτσελ Ρουγγέρη, θα αναλάβει ως προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, όταν ο Niccol θα αναλάβει επίσημα την κορυφαία θέση.

Χαμηλές επιδόσεις

Ο Ναρισμάν ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος τον Μάρτιο του 2023. Είναι μια δύσκολη χρονιά για την εταιρεία, καθώς καταγράφει αδύναμες πωλήσεις σε ΗΠΑ και Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες αγορές της. Το τελευταίο τρίμηνο, τα Starbucks ανακοίνωσαν μείωση πωλήσεων 3% στα δικά της καταστήματα.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Χάουαρντ Σουλτς, ο οποίος επέλεξε τον Νάρισμαν ως διάδοχό του, είχε γράψει μια ανοιχτή επιστολή τον Μάιο, εξετάζοντας τα ζητήματα της εταιρείας και παρέχοντας συμβουλές, αλλά ποτέ δεν απευθυνόταν σε αυτόν ονομαστικά. Ο ακτιβιστής επενδυτής Elliott Management είχε αποκτήσει μερίδιο στην εταιρεία τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Σούλτς, επίτιμος πρόεδρος της εταιρείας, στήριξε τον Νικόλ ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο

«Η Elliott έχει συνεργαστεί με το διοικητικό συμβούλιο της Starbucks τους τελευταίους δύο μήνες σχετικά με τις προοπτικές μας στα βασικά ζητήματα της εταιρείας και θεωρούμε τη σημερινή ανακοίνωση ως ένα μετασχηματιστικό βήμα προς τα εμπρός για την εταιρεία» εξήγησαν ο διευθύνων σύμβουλος της Elliott, Τζέσσε Κον  και ο συνεργάτης Μάρκ Στάινμπεργκ  σε κοινή δήλωση. «Χαιρετίζουμε το διορισμό του Μπράιαν Νικόλ και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη δέσμευσή μας με το διοικητικό συμβούλιο καθώς εργάζεται προς την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού των Starbucks».

Ο Σούλτς, επίτιμος πρόεδρος της εταιρείας, στήριξε επίσης τον Νικόλ ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο.

«Πιστεύω ότι είναι ο ηγέτης που χρειάζεται τα Starbucks σε μια κομβική στιγμή της ιστορίας του. Έχει τον σεβασμό και την πλήρη υποστήριξή μου», ανέφερε σε δήλωσή του.

Οι μετοχές των Starbucks έχουν υποχωρήσει 21% κατά τη διάρκεια της θητείας του Νάρισμαν, εξαιρουμένης της κίνησης της Τρίτης.

Ο πρώην και ο νυν

Πριν ενταχθεί στα Starbucks, ο Νάρισμαν  ήταν διευθύνων σύμβουλος της Reckitt, η οποία κατέχει μάρκες όπως η Lysol και η Mucinex. Αφού διορίστηκε ως νέος CEO, πέρασε μήνες μαθαίνοντας για τις επιχειρήσεις των Starbucks, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης ως barista.

Ο Νικόλ  υπηρέτησε ως Διευθύνων Σύμβουλος της Chipotle από το 2018 και προηγουμένως ήταν επικεφαλής της Yum Brands Τάκο Μπελ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Chipotle, η μετοχή της εκτινάχθηκε στα ύψη 773%. Ως διευθύνων σύμβουλος της Chipotle, βοήθησε την αλυσίδα να ανακάμψει από το σκάνδαλο με τις τροφικές ασθένειες και οδήγησε τα εστιατόριά της στην πανδημία. Τα τελευταία τρίμηνα, ενώ άλλα εστιατόρια ανέφεραν απότομη υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών, η Chipotle είδε την κίνηση και τις πωλήσεις της να ανεβαίνουν, κόντρα στην τάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή