Η αύξηση της ζήτησης για χρυσό από την πληγωμένη από τον πληθωρισμό, Τουρκία, ενίσχυσε τις εξαγωγές κοσμημάτων από την ιταλική βιομηχανική περιοχή Arezzo στην Τοσκάνη, αντισταθμίζοντας τη μείωση των πωλήσεων δερμάτινων ειδών από την κοντινή περιοχή της Φλωρεντίας.

Σύμφωνα με έκθεση της Intesa Sanpaolo για τις βιομηχανικές περιοχές της Ιταλίας, η ζήτηση από την Τουρκία, όπου ο πληθωρισμός κυμαινόταν στο 61,8% τον Ιούλιο, οδήγησε τις εξαγωγές κοσμημάτων από την περιοχή του Αρέτσο σε άνοδο 133% το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι του 2023.

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές και από τις άλλες δύο ιταλικές περιφέρειες κοσμημάτων, τη βορειοανατολική περιοχή Vicenza και τη Valenza Po, στο Piedmont.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έπεσε… στο 61,8% – Το στοίχημα Ερντογάν και οι αγορές [γράφημα]

Ο χρυσός θεωρείται αντιστάθμιση έναντι του υψηλότερου πληθωρισμού και ασφαλής αποθήκευση αξίας σε περιόδους αβεβαιότητας.

Οι εξαγωγές από την περιοχή κοσμημάτων Arezzo ανήλθαν συνολικά σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια) το πρώτο τρίμηνο, από 800 εκατομμύρια ένα χρόνο πριν, ανέφερε η Intesa.

Τα καλά νέα από την Τουρκία

Αυτά είναι καλά νέα για την οικονομία της Τοσκάνης, η οποία έχει πληγεί σημαντικά από την παγκόσμια επιβράδυνση της ζήτησης ειδών πολυτελείας, με τις εξαγωγές δερμάτινων ειδών από την περιοχή της Φλωρεντίας να μειώνονται κατά 23% το πρώτο τρίμηνο στα 1,35 δισ. ευρώ.

Η Τοσκάνη φιλοξενεί εκατοντάδες μικρούς προμηθευτές της βιομηχανίας ειδών πολυτελείας και η πτώση στη ζήτηση, κυρίως στην Κίνα, η οποία έχει πλήξει brands όπως η Kering’s, ωθώντας τις εταιρείες να βγάλουν σε άδεια χιλιάδες ντόπιους εργαζόμενους.

«Οι περιοχές που προμηθεύουν τη βιομηχανία της μόδας έχουν υποφέρει από πτώση των καταναλωτικών δαπανών, αλλά και ομαλοποίηση των επιπέδων των αποθεμάτων μετά από δύο χρόνια ισχυρής αύξησης και την αναδιοργάνωση των logistics από τους διανομείς», ανέφερε η έκθεση.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές ελαιολάδου της Τοσκάνης εκτινάχθηκαν κατά 72% σε ετήσια βάση στα 382 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο.

Συνολικά, οι εξαγωγές από τις βιομηχανικές περιοχές της Ιταλίας – μικρές υπερ-εξειδικευμένες περιοχές παραγωγής – μειώθηκαν κατά 1,1%, είπε η Intesa, προσθέτοντας ότι η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου είχε οδηγήσει σε πτώση από την άνοιξη του 2023 – αν και από υψηλά επίπεδα.

Οι εξαγωγές των περιοχών έφτασαν σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ το 2022 πάνω από 150 δισεκατομμύρια ευρώ και παρέμειναν γενικά σταθερές το 2023. Οι εξαγωγές είναι πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα κατά σχεδόν 20% συνολικά.

Η μόνη εξαίρεση αποτελούν οι εξαγωγές ενδιάμεσων αγαθών στον κλάδο της μόδας, οι οποίες είναι 10% χαμηλότερες από το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή