Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας έδωσε το πράσινο φως για μια «λεωφόρο» ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αξίας 3,4 δισ. λιρών (4 δισ. ευρώ) , η οποία θα μεταφέρει ανανεώσιμη ενέργεια για 300 μίλια από τη βορειοανατολική Σκωτία στη βόρεια Αγγλία.

Η πρώτη φάση του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας Eastern Green Link, το μακρύτερο στη Μεγάλη Βρετανία, θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει αρκετή ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από τα αιολικά πάρκα της Σκωτίας για να τροφοδοτήσει δύο εκατομμύρια σπίτια στην Αγγλία, σύμφωνα με την Ofgem, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας.

Βρετανία: Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών αυξάνει τις επενδύσεις για τα υπεράκτια αιολικά

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επένδυση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία θα πληρωθεί μέσω των λογαριασμών ενέργειας, είναι το πρώτο από τα 26 μεγάλα έργα ενεργειακού δικτύου που η ρυθμιστική αρχή Ofgem σχεδιάζει να επισπεύσει, ώστε περισσότερα σπίτια να μπορούν να επωφεληθούν από τον αυξανόμενο αριθμό υπεράκτιων αιολικών πάρκων του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει ο Guardian. Η ρυθμιστική αρχή εκτιμά ότι θα εξοικονομηθούν περισσότερα απο 1,5 δισ. λίρες (1,75 δισ. ευρώ).

Ένα δεύτερο έργο, με επικεφαλής τη Scottish Power και την National Grid, αναμένεται να λάβει έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή εντός των επόμενων εβδομάδων.

Τα σχέδια αυτά είναι «ζωτικής σημασίας για την αναβάθμιση του ενεργειακού συστήματος και τη δυνατότητα εισαγωγής περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο», σύμφωνα με την Ofgem.

Η ρυθμιστική αρχή αναμένεται να εγκρίνει και άλλα έργα καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια για την αναβάθμιση του δικτύου, ώστε να μπορεί να μεταφέρεται αρκετή ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ώστε να επιτευχθούν οι νομικά δεσμευτικοί στόχοι της Βρετανίας για το κλίμα.

Ωστόσο, τα σχέδια έχουν προκαλέσει ανησυχίες σε πολλές αγροτικές κοινότητες σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχουν τα νέα έργα μεταφοράς στην ύπαιθρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή