Περισσότερες θέσεις από τις αναμενόμενες δημιούργησε η Βρετανία το τρίτο τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στη χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία στη χώρα μειώθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,2% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο.

Μεμονωμένα στοιχεία έδειξαν ότι η αύξηση των μισθών περιορίστηκε στο 5,4%, από 5,8% την προηγούμενη περίοδο, καταγράφοντας την πιο αδύναμη ετήσια αύξηση μισθών από το καλοκαίρι του 2022.

Βρετανία: Τα εργασιακά δικαιώματα «επιστρέφουν»

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα στοιχεία προβληματίζουν την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία παρακολουθεί προσεκτικά την αγορά εργασίας για σημάδια πληθωρισμού καθώς σταθμίζει πότε θα μειώσει ξανά τα επιτόκια. Η BOE ανησυχεί ότι η έλλειψη εργαζομένων θα αυξήσει τους μισθούς και τον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη είναι πιθανό να δείξουν την πρώτη αύξηση των πιέσεων στις τιμές φέτος

Αναμένοντας τον πληθωρισμό στη Βρετανία

Η έκθεση για την αγορά εργασίας είναι η πρώτη από μια σειρά δεδομένων που αναμένεται να δημοσιευτούν αυτήν την εβδομάδα που θα δώσουν τον τόνο για την BOE ενόψει της επόμενης απόφασης πολιτικής της στις 19 Σεπτεμβρίου. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην επόμενη μείωση που θα φτάσει τον Νοέμβριο, αλλά οι αξιωματούχοι της BOE δήλωσαν ότι θα κινηθούν προσεκτικά ενώ αξιολογούν την ισχύ των εγχώριων πιέσεων στις τιμές στην οικονομία.

Το τρέχον στοίχημα δεν αναμένεται να αλλάξει τις αποφάσεις του Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη είναι πιθανό να δείξουν την πρώτη αύξηση των πιέσεων στις τιμές φέτος και μια πολύ ισχυρότερη μέτρηση θα μπορούσε να υπονομεύσει την υπόθεση για περαιτέρω χαλάρωση από την BOE.

Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τις συνεχιζόμενες ανησυχίες τους για την έντονη αύξηση των μισθών. Η Κάθριν Μαν – η οποία ήταν μεταξύ των τεσσάρων γερακιών που αντιτάχθηκαν σε μια αλλαγή νωρίτερα αυτό το μήνα – προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι μια «ανοδική καστάνια» στους μισθούς και τις τιμές θα «αργήσει πολύ για να διαβρωθεί».

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι η ανεργία θα φτάσει στο 4,8% τα επόμενα χρόνια, παραμένοντας κάτω από τις κορυφές που παρατηρήθηκαν στην πανδημία και την οικονομική κρίση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή