Παράταση έως το τέλος του μήνα δόθηκε χθες στο σήριαλ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ Κομισιόν, ΑΔΜΗΕ και των αρμόδιων υπουργείων Ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου, για τα θέματα που παραμένουν ακόμη ανοιχτά, δόθηκε ένα τράτο χρόνου έως τις 31 Αυγούστου στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) ώστε να λάβει τις τελικές της αποφάσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του έργου.

Τρεις «μνηστήρες» για τις διασυνδέσεις Δωδεκανήσων και ΒΑ Αιγαίου

Στην απόφαση της παράτασης φαίνεται ότι έχει συναινέσει και η Nexans, η εταιρεία που κατασκευάζει τα καλώδια της διασύνδεσης, η οποία είχε θέσει στον ΑΔΜΗΕ προθεσμία έως  την Πέμπτη 15 Αυγούστου για να της αποστείλει το Final Notice to Proceed για την κατασκευή του καλωδιακού τμήματος.

Οι αποφάσεις

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου, στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας, η ΡΑΕΚ αναμένεται να ανακοινώσει εντός Αυγούστου τις τελικές της αποφάσεις με βάση τα νέα στοιχεία που της υπέβαλλε ο ΑΔΜΗΕ που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, ο Διαχειριστής παρουσίασε στην κυπριακή Αρχή τα νέα στοιχεία πριν από μερικές ημέρες και ενώ αρχικά η ΡΑΕΚ επρόκειτο να λάβει τις αποφάσεις της στις 9 Αυγούστου, υπήρξε αναβολή καθώς προέκυψαν ερωτήματα επί των νέων στοιχείων.

Η ΡΑΕΚ

Εντός της εβδομάδας τα ερωτήματα θα απαντηθούν, ενώ ο υπουργός φαίνεται ότι άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό για το ενδεχόμενο η ΡΑΕΚ να διαφοροποιήσει τελικά την προηγούμενη αρνητική της τοποθέτηση ως προς την αναγκαιότητα που επιβάλλει την ανάκτηση δαπανών από το 2025 (όπως ζητάει ο ΑΔΜΗΕ), δηλαδή κατά την κατασκευαστική περίοδο και όχι από το 2030 (όπως ήθελε η ΡΑΕΚ). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕΚ φαίνεται ότι συναίνεσε στο ζήτημα της χορήγησης επιδότησης 100 εκατ. ευρώ, όπως είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη, ενώ για το γεωπολιτικό ζήτημα παρέπεμψε σε απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης. 

Άλλωστε, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαναστασίου, πρόκειται για ένα έργο το οποίο τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και για το λόγο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ της υλοποίησής του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια