Την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε στην Αττική η πυρκαγιά που ξεκίνησε την Κυριακή από τον Βαρνάβα, δείχνει φωτογραφία του Copernicus σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).

«Στις 11 Αυγούστου, μια μεγάλη πυρκαγιά έκαιγε ανεξέλεγκτη στην Αττική. Η φωτιά έχει επηρεάσει τουλάχιστον 10.000 εκτάρια και ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους» γράφει στην ανάρτηση.

Ο τραγικός απολογισμός

Η πύρινη λαίλαπα που πλήττει την Αττική από την Κυριακή, από την οποία έχασε τη ζωή της μία γυναίκα, έχει αφήσει στο πέρασμά της καμένα σπίτια και επιχειρήσεις, τεράστιες καταστροφές σε υποδομές και χωράφια, και ανυπολόγιστη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον…

Η φωτιά έχει κατακάψει περισσότερα από 100.000 στρέμματα, ενώ σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς -η τελική εικόνα αναμένεται χειρότερη-  τα σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες φτάνουν τα 100, με δεκάδες καμένες επιχειρήσεις και αυτοκίνητα. Τραγικός είναι και ο απολογισμός για τα ζώα που έχουν απανθρακωθεί.

Οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν από τον Βαρνάβα, και εν συνεχεία με αρωγό τους ισχυρούς ανέμους, δημιούργησαν ένα τεράστιο ενιαίο μέτωπο στη βορειοανατολική Αττική, καίγοντας την Πεντέλη, το Γραμματικό, το Καπανδρίτι, τον Μαραθώνα, τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τον Διόνυσο, τη Σταμάτα, τη Νέα Μάκρη. Χθες, οι φλόγες έφτασαν στον αστικό ιστό καίγοντας Βριλήσσια, Χαλάνδρι και Γέρακα.

Τι είναι το Copernicus

Το Copernicus είναι το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παρατηρεί το περιβάλλον και τον πλανήτη μας προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών. Παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης με βάση δορυφορικά δεδομένα γεωσκόπησης και επίγεια (μη διαστημικά) δεδομένα.

Τον συντονισμό και τη διαχείριση του προγράμματος έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εκμετάλλευσης Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF), οργανισμούς της ΕΕ και την εταιρεία Mercator Océan.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες παγκόσμιων δεδομένων προερχόμενων από δορυφορικά και από επίγεια, αερομεταφερόμενα και θαλάσσια συστήματα μέτρησης, για την παροχή πληροφοριών που βοηθούν τους παρόχους υπηρεσιών, τις δημόσιες αρχές και άλλους διεθνείς οργανισμούς να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών της Ευρώπης. Οι χρήστες του προγράμματος έχουν ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες πληροφόρησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα