Η πύρινη λαίλαπα που πλήττει την Αττική από την Κυριακή, από την οποία έχασε τη ζωή της μία γυναίκα, έχει αφήσει στο πέρασμά της καμένα σπίτια και επιχειρήσεις, τεράστιες καταστροφές σε υποδομές και χωράφια, και ανυπολόγιστη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον…

Η φωτιά έχει κατακάψει περισσότερα από 100.000 στρέμματα, ενώ σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς -η τελική εικόνα αναμένεται χειρότερη-  τα σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες φτάνουν τα 100, με δεκάδες καμένες επιχειρήσεις και αυτοκίνητα. Τραγικός είναι και ο απολογισμός για τα ζώα που έχουν απανθρακωθεί.

Μάχη με αναζωπυρώσεις και διάσπαρτες εστίες – Δύσκολες ώρες για την Αττική

Οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν από τον Βαρνάβα, και εν συνεχεία με αρωγό τους ισχυρούς ανέμους, δημιούργησαν ένα τεράστιο ενιαίο μέτωπο στη βορειοανατολική Αττική, καίγοντας την Πεντέλη, το Γραμματικό, το Καπανδρίτι, τον Μαραθώνα, τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τον Διόνυσο, τη Σταμάτα, τη Νέα Μάκρη. Χθες, οι φλόγες έφτασαν στον αστικό ιστό καίγοντας Βριλήσσια, Χαλάνδρι και Γέρακα.

Αν και μέχρι στιγμής είναι δυνατή η ακριβής αποτύπωση των καταστροφών, τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, αλλά και οι δορυφορικές παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA, δείχνουν ότι οι φλόγες πέρασαν από έκταση περίπου 100.000 στρεμμάτων στην Αττική.

Η εξάπλωση των θερμών σημείων από την περιοχή του Βαρνάβα αποκαλύπτει την μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία καθοδηγείται κύρια από τους βόρειους/βορειοανατολικούς ανέμους και την την μεγάλη ξηρότητα τη βλάστησης που επιταχύνει τη διάδοση της φωτιάς, ενισχύει το θερμικό της φορτίο (ειδικά σε περιοχές όπου η διαθέσιμη προς καύση βλάστηση είναι υψηλή) και συνεισφέρει στην εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους από τον άνεμο, εναπόθεση σε άκαυτη βλάστηση και έναρξη νέων εστιών).

Ενδεικτικές είναι οι δορυφορικές εικόνες της NASA που αποτυπώνουν τα σημεία του πύρινου μετώπου, το οποίο διαρκώς εξαπλώνεται.

Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή του Βαρνάβα. Περίπου 12 ώρες μετά, στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας (12/08), είχε εξαπλωθεί σε μεγάλο τμήμα της βορειοανατολικής Αττικής, μεταξύ των περιοχών Βαρνάβα, Γραμματικό, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, φτάνοντας ως τους πρόποδες της Πεντέλης.

Ο πρόεδρος πολιτικής προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Βλάσσης Σιώμος, προχώρησε σε μια πρώτη εκτίμηση για τις κατεστραμμένες κατοικίες στη βορειοανατολική Αττική. «Τα σπίτια που θα υποστούν ολοσχερή καταστροφή θα ξεπεράσουν τα 100» ανέφερε (OPEN) ενώ οι φλόγες συνεχίζουν να σκορπούν πόνο και οργή στους κατοίκους της οργής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα