Η Ρωσία έχει εκπαιδεύσει το ναυτικό της να στοχεύει με πυραύλους που διαθέτουν πυρηνικές δυνατότητες σε περιοχές βαθιά μέσα στην Ευρώπη σε μια πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με απόρρητα αρχεία που είδαν οι Financial Times.

Οι χάρτες των στόχων που βρίσκονται τόσο μακριά όσο η δυτική ακτή της Γαλλίας και το Barrow-in-Furness στο Ηνωμένο Βασίλειο περιγράφονται λεπτομερώς σε μια παρουσίαση για αξιωματικούς που προηγήθηκε της εισβολής πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.

Οι FT έχουν ήδη αναφέρει από την ίδια κρύπτη 29 μυστικών ρωσικών στρατιωτικών αρχείων ότι η Μόσχα είχε προβάρει τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στα πρώτα στάδια μιας σύγκρουσης με μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη.

Οι στόχοι

Οι τελευταίες αποκαλύψεις δείχνουν πώς η Ρωσία οραματιζόταν μια σύγκρουση με τη Δύση που θα έφτανε πολύ πέρα από τα άμεσα σύνορα του ΝΑΤΟ, σχεδιάζοντας μια σειρά από συντριπτικά πλήγματα σε όλη τη δυτική Ευρώπη. Τα έγγραφα παρουσιάστηκαν στους FT από δυτικές πηγές.

Τα αρχεία, που συντάχθηκαν μεταξύ 2008 και 2014, περιλαμβάνουν μια λίστα στόχων με πυραύλους που μπορούν να φέρουν είτε συμβατικές κεφαλές είτε τακτικά πυρηνικά όπλα. Οι Ρώσοι αξιωματικοί τονίζουν τα πλεονεκτήματα της χρήσης πυρηνικών πληγμάτων σε πρώιμο στάδιο.

ΝΑΤΟ, 75 χρόνια «φαγούρα»

Η παρουσίαση δείχνει επίσης ότι η Ρωσία έχει διατηρήσει την ικανότητα να μεταφέρει πυρηνικά όπλα σε πλοία επιφανείας, μια ικανότητα που σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες ενέχει σημαντικούς επιπλέον κινδύνους κλιμάκωσης ή ατυχημάτων.

Πλήγματα

Το έγγραφο σημειώνει ότι η “υψηλή ευελιξία” του πολεμικού ναυτικού του επιτρέπει να διεξάγει “ξαφνικά και προληπτικά πλήγματα” και “μαζικά πυραυλικά πλήγματα … από διάφορες κατευθύνσεις”. Προσθέτει ότι τα πυρηνικά όπλα προορίζονται “κατά κανόνα” για χρήση “σε συνδυασμό με άλλα μέσα καταστροφής” για την επίτευξη των στόχων της Ρωσίας.

Αναλυτές που εξέτασαν τα έγγραφα δήλωσαν ότι συνάδουν με τον τρόπο με τον οποίο το ΝΑΤΟ αξιολογεί την απειλή πυραυλικών χτυπημάτων μεγάλου βεληνεκούς από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό και την ταχύτητα με την οποία η Ρωσία πιθανόν να καταφύγει σε χρήση πυρηνικών.

Ποιο είναι το δόγμα

Οι χάρτες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν για λόγους παρουσίασης και όχι επιχειρησιακής χρήσης, απεικονίζουν ένα δείγμα 32 νατοϊκών στόχων στην Ευρώπη για τους ναυτικούς στόλους της Ρωσίας.

Οι στόχοι του ρωσικού στόλου της Βαλτικής βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στη Νορβηγία και τη Γερμανία – συμπεριλαμβανομένης της ναυτικής βάσης στο Μπέργκεν, καθώς και των εγκαταστάσεων ραντάρ και των εγκαταστάσεων των ειδικών δυνάμεων.

Ο Βόρειος Στόλος της Ρωσίας θα μπορούσε να πλήξει στόχους αμυντικής βιομηχανίας, όπως το ναυπηγείο υποβρυχίων στο Barrow-in-Furness στη βορειοδυτική Αγγλία.

Η παρουσίαση δείχνει επίσης πώς το δόγμα του θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πιθανούς πολέμους στη Μαύρη Θάλασσα, την Κασπία Θάλασσα … και στον Ειρηνικό. Τα σενάρια περιλαμβάνουν πολέμους με σημερινούς συμμάχους, όπως η Κίνα, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και η Βόρεια Κορέα.

Η ικανότητα και ο κίνδυνος

Όμως ο William Alberque, πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που τώρα εργάζεται στο Κέντρο Stimson, δήλωσε ότι το δείγμα είναι ένα μικρό μέρος από «εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, στόχους που έχουν χαρτογραφηθεί σε όλη την Ευρώπη … συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών στόχων και στόχων κρίσιμων υποδομών».

Η ικανότητα της Ρωσίας να χτυπήσει σε όλη την Ευρώπη σημαίνει ότι στόχοι σε όλη την ήπειρο θα κινδυνεύσουν μόλις ο στρατός της εμπλακεί με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε χώρες πρώτης γραμμής, όπως οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία, δήλωσαν αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι.

“Η αντίληψή τους για τον πόλεμο είναι ο ολοκληρωτικός πόλεμος”, δήλωσε ο Jeffrey Lewis, καθηγητής στο Middlebury Institute of International Studies στο Monterey, ο οποίος μελετά τον έλεγχο των εξοπλισμών.

“Βλέπουν αυτά τα πράγματα [τις τακτικές πυρηνικές κεφαλές] ως δυνητικά όπλα που μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο”, πρόσθεσε. “Θα θελήσουν να τα χρησιμοποιήσουν και θα θελήσουν να τα χρησιμοποιήσουν πολύ γρήγορα”.

Η σύγκριση με Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν με πυραύλους που εκτοξεύονται από ξηρά ή θάλασσα ή από αεροσκάφη, έχουν μικρότερο βεληνεκές και είναι λιγότερο καταστροφικά από τα μεγαλύτερα “στρατηγικά” όπλα που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, εξακολουθούν να μπορούν να απελευθερώσουν σημαντικά περισσότερη ενέργεια από εκείνη που έπεσε στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα το 1945.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα στραφεί σε απειλές κατά των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουκρανίας για να αποτρέψει τη δυτική στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο. “Πρέπει να θυμούνται ότι είναι μικρά, πυκνοκατοικημένα κράτη”, δήλωσε τον Μάιο.

Στην παρουσίαση γίνεται επίσης αναφορά στην επιλογή του λεγόμενου επιδεικτικού χτυπήματος -την πυροδότηση ενός πυρηνικού όπλου σε μια απομακρυσμένη περιοχή “σε μια περίοδο άμεσης απειλής επίθεσης” πριν από μια πραγματική σύγκρουση για να τρομάξουν οι δυτικές χώρες. Η Ρωσία δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ ότι τέτοια πλήγματα περιλαμβάνονται στο δόγμα της.

Ένα τέτοιο χτύπημα, λένε οι φάκελοι, θα έδειχνε “τη διαθεσιμότητα και την ετοιμότητα για χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων ακριβείας” και την “πρόθεση χρήσης πυρηνικών όπλων”.

Ο Alberque, πρώην διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων, Αφοπλισμού και Μη Διάδοσης Όπλων Μαζικής Καταπολέμησης του ΝΑΤΟ, δήλωσε: “Θέλουν ο φόβος της χρήσης ρωσικών πυρηνικών όπλων να είναι το μαγικό κλειδί που ξεκλειδώνει τη δυτική συναίνεση”.

Οι φάκελοι

Οι φάκελοι ανέφεραν ότι η κορυφαία προτεραιότητα της Ρωσίας σε μια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ ήταν “η αποδυνάμωση του στρατιωτικού και οικονομικού δυναμικού του εχθρού”. Οι αναλυτές είπαν ότι αυτό σήμαινε ότι η Ρωσία θα χτυπούσε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κρίσιμες υποδομές, όπως έκανε στην Ουκρανία.

Ο Fabian Hoffmann, διδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, ο οποίος μελετά την πυρηνική πολιτική, δήλωσε ότι ο συνδυασμός πυρηνικών και συμβατικών χτυπημάτων που περιγράφεται στην παρουσίαση αποτελεί “ένα πακέτο που ουσιαστικά δείχνει στον αντίπαλο ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα πραγματικά οξύνονται. Και θα ήταν σοφό να αρχίσετε να συζητάτε μαζί μας για το πώς μπορούμε να το διευθετήσουμε”.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΝΑΤΟ, οι χώρες της συμμαχίας διαθέτουν λιγότερο από το 5% των δυνατοτήτων αεράμυνας που απαιτούνται για την προστασία της ανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας από μια πλήρους κλίμακας επίθεση από τη Ρωσία.

Ο Πούτιν δήλωσε τον Ιούνιο ότι η Ευρώπη θα είναι “λίγο-πολύ ανυπεράσπιστη” απέναντι στα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα.

Σύγκρουση με ΝΑΤΟ

Ο Dara Massicot, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε ότι οι Ρώσοι στρατηγοί θεωρούσαν εν μέρει τα πυρηνικά όπλα ως κεντρικά στα αρχικά στάδια οποιασδήποτε σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ, λόγω των υποδεέστερων συμβατικών πόρων του στρατού τους. “Απλώς δεν έχουν αρκετούς πυραύλους”, είπε.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν επίσης ότι η Ρωσία έχει διατηρήσει τη δυνατότητα να μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα σε πλοία επιφανείας παρά τη συμφωνία του 1991 μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ για την απομάκρυνσή τους.

Μεταξύ των φορέων τακτικών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας, καταγράφονται “ανθυποβρυχιακοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές που τοποθετούνται σε πλοία επιφανείας και υποβρύχια” και “αντιαεροπορικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι πλοίων και ξηράς με πυρηνικές κεφαλές για την ήττα εχθρικών ομάδων αεράμυνας”.

Η παραδοχή αυτή ήταν εντυπωσιακή, δεδομένων των εγγενών κινδύνων της μεταφοράς πυρηνικών όπλων στη θάλασσα ακόμη και σε καιρό ειρήνης, δήλωσε ο Alberque.

Οι πρόσφατες ασκήσεις

Σε αντίθεση με ένα υποβρύχιο στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων που έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύει πυρηνικά φορτία από τα βάθη του ωκεανού, ένα σκάφος του στόλου επιφανείας με πυρηνικές κεφαλές επί του σκάφους θα διέτρεχε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από ζημιές από καταιγίδα ή από εχθρικό χτύπημα.

Πρόσφατες ασκήσεις που διέταξε ο Πούτιν για να προβάρει τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων δείχνουν ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν εξακολουθούν να συνάδουν με το ισχύον ρωσικό στρατιωτικό δόγμα.

Τον Ιούνιο, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξασκήθηκαν στη φόρτωση αντιπλοϊκών πυραύλων κρουζ της σοβιετικής εποχής P-270 σε μια κορβέτα κλάσης Tarantul στο Καλίνινγκραντ, όπου αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ λένε ότι αποθηκεύει ένα αδήλωτο απόθεμα τακτικών πυρηνικών κεφαλών.

Πλάνα από τις ασκήσεις έδειχναν τα στρατεύματα της 12ης GUMO της Ρωσίας, θεματοφύλακες των πυρηνικών κεφαλών εντός του ρωσικού στρατού, να εξασκούνται στη μετακίνηση του πυραύλου στο εμπορευματοκιβώτιο που θα χρησιμοποιούσαν για τη μετακίνηση ενός πλήρως εξοπλισμένου με πυρηνικά βλήματος, συνοδευόμενα από την κατάλληλη δύναμη φύλαξης και τις διαδικασίες χειρισμού μιας πυρηνικής κεφαλής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα