Με ταχείς ρυθμούς εισβάλλει στην καθημερινότητα του επιχειρείν η τεχνητή νοημοσύνη με εμβληματικές βιομηχανίες της χώρας να υιοθετούν την ΑΙ στην παραγωγική διαδικασία, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον… που είναι ήδη εδώ.

Τεχνητή νοημοσύνη: Κατακόρυφη άνοδος στη ζήτηση για λογισμικό AI την επόμενη πενταετία

Ο θησαυρός της ΑΙ

Βάσει της μελέτης «Generative AI Greece 2030: Τα ενδεχόμενα μέλλοντα της ΠΤΝ στην Ελλάδα», αν και η τεχνητή νοημοσύνη στην χώρα μας ακόμα κάνει τα πρώτα της βήματα, η εξάπλωσή της αναμένεται να είναι ραγδαία στο κοντινό μέλλον θέτοντας την ελληνική οικονομία ενώπιον καίριων προκλήσεων που «απαιτούν» ψηφιακές απαντήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν το 2019 η Accenture Greece με την Microsoft στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προσθέσει $95 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ της χώρας, περίπου 180 δισ. ευρώ σε μια περίοδο 15ετίας. Καθίσταται σαφές πως η τεχνητή νοημοσύνη δύναται, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει «χρυσωρυχείο» για την ελληνική οικονομία συνεισφέροντας 12 δισ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βιομηχανίες – πρωταγωνιστές του ελληνικού επιχειρείν, με ισχυρό αποτύπωμα και στο εξωτερικό, δίνουν με συνέπεια ψήφο εμπιστοσύνης στην τεχνητή νοημοσύνη.

Τιτάν

Ο «βασιλιάς» του τσιμέντου (με έδρα στις Βρυξέλλες και παραγωγική βάση σε Ελλάδα και Δυτική Ευρώπη, ΗΠΑ, ΝΑ Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο), ο Τιτάνας, διαβλέποντας τις ελπιδοφόρες προοπτικές της ΑΙ, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να επενδύσει από το 2014, στον «άγνωστο» τότε, κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο όμιλος, με την βοήθεια startups από την Ισπανία και το Ισραήλ, κατάφερε να κάνει πράξη πριν από μία δεκαετία το Real Time Optimizer (συστήματα βελτιστοποίησης σε πραγματικό χρόνο) και το predictive maintenance (συντήρηση με την συνδρομή της ΑΙ). Το 2018 γίνεται η πρώτη τσιμεντοβιομηχανία που δουλεύει καθαρά με τεχνητή νοημοσύνη, πετυχαίνοντας  αύξηση παραγωγικότητας 6%-10%, σταθερή ποιότητα προϊόντος και μικρή μείωση στην κατανάλωση ενέργειας.

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται ολοένα και περισσότερο από τον όμιλο με αποτέλεσμα το 2023 να βελτιωθεί κατά 10% η παραγωγικότητα και να μειωθεί κατά 5%-10% η κατανάλωση ενέργειας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Τιτάνα ξεδιπλώνεται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του: Από την παραγωγή και την ολοκληρωμένη εφοδιαστική αλυσίδα έως την εμπειρία του πελάτη.

Σε επίπεδο παραγωγής, ο όμιλος συνέχισε να θέτει σε εφαρμογή τα συστήματα βελτιστοποίησης σε πραγματικό χρόνο (Real Time Optimizers – RTO) στις γραμμές παραγωγής τσιμέντου, δημιουργώντας παράλληλα νέα εργαλεία ψηφιοποίησης και για άλλες μονάδες. Μέχρι το 2023 ο Τιτάνας εγκατέστησε συστήματα RTO στις περισσότερες μονάδες στα εργοστάσια τσιμέντου του ομίλου, επιτυγχάνοντας σημαντικά οφέλη τόσο από την αύξηση της παραγωγής κλίνκερ και τσιμέντου όσο και από την εξοικονόμηση ενέργειας (θερμικής και ηλεκτρικής).

Πρόβλεψη βλαβών

Επιπλέον, ο όμιλος προχώρησε με την εφαρμογή του συστήματος πρόβλεψης βλαβών το οποίο βασίζεται στη μηχανική εκμάθηση και είναι ειδικά διαμορφωμένο για το ψηφιακό και το λειτουργικό περιβάλλον των εργοστασίων τσιμέντου. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η αξιοπιστία των μονάδων και μειώνεται το κόστος των βλαβών, του χρόνου διακοπής της λειτουργίας τους και των μη προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης. Μέχρι το τέλος του 2023 το σύστημα αυτό είχε εγκατασταθεί σε όλα τα εργοστάσια τσιμέντου του Ομίλου, επιτυγχάνοντας οφέλη πολύ γρήγορα.

CemAI

Αξιοποιώντας τις λύσεις πρόβλεψης βλαβών που διαθέτει, όμιλος ξεκίνησε την πρώτη του εμπορική ψηφιακή δραστηριότητα, την CemAI, μέσω της οποίας oι ψηφιακές υπηρεσίες διατίθενται σε εξωτερικούς πελάτες του ανά τον κόσμο. Στη διάρκεια του 2023 η CemAI αναπτύχθηκε περαιτέρω με την αύξηση του πελατολογίου της.

Τέλος, το 2023 ο όμιλος Τιτάν ολοκλήρωσε μια νέα βασιζόμενη στην τεχνητή νοημοσύνη λύση για την πρόβλεψη της ποιότητας του τσιμέντου στα εργοστάσια του ομίλου στις ΗΠΑ.

Metlen

Και ο πολυεθνικός όμιλος της Metlen στρέφει το βλέμμα στο αύριο και τις ψηφιακές λύσεις που αυτό «απαιτεί». Το 2021, δημιουργήθηκε με χαρακτηριστικά νεοφυούς επιχείρησης η Avokado που ήρθε να καλύψει το κενό που υπάρχει τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο στη δημιουργία λογισμικού προϊόντος για νέες τεχνολογικές λύσεις στην ενέργεια, ιδιαίτερα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Metlen αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την ιδέα της Avokado με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, δίνοντας της, μάλιστα, τη δυνατότητα να αποκτήσει την αυτοτέλεια της ως start – up, με στόχο την συνεχή εξέλιξη και την παραγωγή καινοτομίας μέσα από την ώσμωση και την διαρκή αξιοποίηση πληθώρας τεχνολογικών εργαλείων, στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Συνδυάζοντας λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, data Intelligence και νέες τεχνολογίες, όπως Internet of Energy, Mobile, Social, Blockchain, η Avokado αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την παροχή ενέργειας και κτίζει «έξυπνες πόλεις» για «έξυπνους πολίτες».

Στόχος της είναι να ενισχύσει τις προσπάθειες της ενεργειακής μετάβασης, με όρους αειφορίας, διατηρώντας μία ανθρωποκεντρική, αλλά και περιβαλλοντοκεντρική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο.

Motor Oil

Στο πλαίσιο του ψηφιακού στρατηγικού σχεδιασμού «Digital Refinery», η Μotor Oil εκσυγχρονίζει και ενισχύει τις εγκαταστάσεις της, υιοθετώντας λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για τους εξοπλισμούς του διυλιστηρίου.

Μέσω ανάλυσης real-time δεδομένων παράγονται προβλέψεις (Machine Learning) σχετικά με τη λειτουργία των εξοπλισμών επιτρέποντας την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων. Η λύση επιτρέπει την πρόβλεψη με ακρίβεια πάνω από 77 % σε πιθανά μη φυσιολογικά συμβάντα από 20 έως 120 ώρες πριν την εκδήλωσή τους. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται αύξηση του χρόνου ζωής των εξοπλισμών και μείωση του κόστους συντήρησής τους.

Helleniq Energy

H συνολική επένδυση της Helleniq Energy στο πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού, που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια, υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στην Helleniq Energy συνεπώς υπάρχει και πληθώρα δεδομένων προς εκμετάλλευση. Ένα παράδειγμα χρήσης AI /Machine Learning στην πράξη, είναι η βελτιστοποίηση κατανάλωσης ενέργειας με δεδομένο πως τα διυλιστήρια είναι μια βιομηχανία ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Ως εκ τούτου, oι αλγόριθμοι Machine Learning αξιοποιούνται τα τελευταία τρία χρόνια, για να επιτευχθεί η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική αποτελεσματικότητα και την μείωση των εκπομπών αερίων.

Και η ΔΕΗ στο παιχνίδι

Και η ΔΕΗ… μπαίνει στην πρίζα της ΑΙ συστήνοντας την θυγατρική του ομίλου, Olympus AI η οποία θα τρέξει τις εμπορικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. H ΔΕΗ στοχεύει στην ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών, από την ενέργεια και την υγεία μέχρι την εκπαίδευση και τις μεταφορές. Η «Olympus AI» έχει ήδη καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο για την νέα εταιρεία «κουμπώνει» αρμονικά με την πρόθεση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε επένδυση και στον τομέα των data centers (που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας), σε συνεργασία με την αραβικό κολοσσό της Damac, με το πρώτο κέντρο δεδομένων να σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στην Αθήνα και να είναι ισχύος 25MW.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπάρχει κίνδυνος να πάρει τα ηνία από τον άνθρωπο;
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπάρχει κίνδυνος να πάρει η AI τα ηνία από τον άνθρωπο;

Σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη κατέχει εξέχουσα θέση τόσο στην καθημερινή μας ζωή όσο και στη συλλογική μας φαντασία, είναι συνηθισμένο να ακούμε τέτοιου είδους ανησυχίες. Έχουν, ωστόσο, βάση;

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η έλλειψη ενέργειας για τα data centers αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers

Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece Ανδρέα Σταυρόπουλο στο πλαίσιο του GenAI Summit