Ευνοημένοι – σε ορισμένες περιπτώσεις με αύξηση στο σύνολο της κύριας σύνταξης έως 80% – είναι 8 κατηγορίες εργαζομένων σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και παράλληλα ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία, λόγω της προσαύξησης που έχουν στη σύνταξή τους εξαιτίας των αυξημένων εισφορών που καταβάλλουν.

Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι λαμβάνουν υψηλότερο ποσό, καθώς στο παρελθόν είχαν καταβάλει υψηλότερες εισφορές για κύρια σύνταξη. Για όσους ασφαλισμένους έχουν καταβληθεί εισφορές ανώτερες των προβλεπομένων στο ΙΚΑ, δηλαδή 20% επί των μεικτών αποδοχών για εργοδότη και εργαζόμενο, χορηγείται προσαύξηση στη σύνταξη που υπολογίζεται σε 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα που υπερβαίνει τις αντίστοιχες εισφορές του ΙΚΑ για κύρια σύνταξη.

Ειδικότερα η προσαύξηση που ισχύει λόγω των αυξημένων εισφορών, με διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, οδηγεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε διπλασιασμό του ανταποδοτικού ποσού της σύνταξης. Η ρύθμιση αυτή αφορά όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν ή θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την έναρξη ισχύος Ν. 4387/2016 (13.5.2016). Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι όταν συνταξιοδοτηθούν (ή έχουν συνταξιοδοτηθεί) λαμβάνουν υψηλότερο ποσό, καθώς στο παρελθόν είχαν καταβάλει υψηλότερες εισφορές για κύρια σύνταξη, από το γενικό ασφάλιστρο του 20%. Η προσαύξηση στη σύνταξη γίνεται με έναν ετήσιο συντελεστή που υπολογίζεται σε 0,075% για κάθε μονάδα επιπλέον εισφοράς που κατέβαλε ο ασφαλισμένος. Ισχύει για το σύνολο των ετών για τα οποία έχουν καταβληθεί οι επιπλέον αυτές εισφορές, ήτοι ανατρέχει το σύνολο του εργάσιμου βίου κάθε ασφαλισμένου που ανήκει στις συγκεκριμένες κατηγορίες και όχι για το διάστημα από το 2002 και μετά, που ισχύει για τον υπολογισμό του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών. Για παράδειγμα, παλιοί ασφαλισμένοι (πρώτη ασφάλιση μέχρι 31.12.1992) σε πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών πλήρωναν μέχρι 31.12.2015 εισφορές άνω του30%.

Στα επικουρικά ταμεία

Την ίδια ώρα προσαύξηση σύνταξης έχουν και οι ασφαλισμένοι σε επικουρικά ταμεία που είχαν εισφορές άνω του 6%. Και σε αυτή την κατηγορία οι ασφαλισμένοι παίρνουν έξτρα ποσό σύνταξης που υπολογίζεται με συντελεστή 0,075% για κάθε μία μονάδα επιπλέον εισφοράς άνω του 6%. Υπάρχουν 14 Ταμεία στα οποία οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν εισφορές άνω του 6%. Για παράδειγμα, στα επικουρικά των τραπεζών (π.χ. της Εθνικής) η εισφορά είναι 12% αντί 6%. Ωφελημένοι όσον αφορά την έξτρα επικουρική σύνταξη είναι κυρίως οι παλαιοί ασφαλισμένοι, καθώς για τους νέους μετά το 1993 ισχύουν οι κανονικές εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) με 6%.

Παράλληλα οι ίδιοι ασφαλισμένοι – εφόσον συνταξιοδοτηθούν από το 2025 – θα έχουν πρόσθετη αύξηση σύνταξης από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού. Κι αυτό γιατί οι αποδοχές των ασφαλισμένων – βάσει των οποίων θα υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη – θα αυξάνονται κατά το ποσοστό αύξησης των μισθών όλης της οικονομίας. Η αύξηση των μισθών θα αποτυπώνεται κάθε χρόνο στον Δείκτη Μεταβολής Μισθών, ο μηχανισμός του οποίου θα καθοριστεί με πόρισμα που θα παραδώσει στα μέσα Δεκεμβρίου ομάδα εργασίας αποτελούμενη από στελέχη του υπουργείου Εργασίας και της ΕΛΣΤΑΤ. Ο δείκτης μεταβολής μισθών θα χρησιμοποιείται για την προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών όσων αποχωρούν από το 2025 και μετά, αλλά και για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών από το 2025 και μετά. Τονίζεται ότι με τον δείκτη μισθών η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αύξηση που θα προέκυπτε αν η μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών συνεχιζόταν να γίνεται με βάση τον πληθωρισμό.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax