Μεγάλες επενδύσεις για την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης νερού από τις οποίες παράγεται ήδη 227 εκατ λίτρα φρέσκου νερού στην ημέρα κάνει η Ισπανία, η οποία αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια στη σχετική τεχνολογία όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο.

Οι μεγάλες προκλήσεις από τη λειψυδρία των τελευταίων ετών, που έχουν αρχίσει να κάνουν όλο και πιο έντονη την εμφάνισή τους στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Νότιο Ευρώπη περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, έδωσαν ώθηση στη χώρα να αναλάβει δράση.

Πλέον στην Ισπανία έχουν κατασκευαστεί περίπου 100 μεγάλες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης κάνοντας τη χώρα πρωτοπόρο στην Ευρώπη και μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις στην τεχνολογία αυτή σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα στοιχεία από τους Τάιμς της Νέας Υόρκης (ΝΥΤ).

Πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται από όλο και περισσότερες χώρες στον κόσμο για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φρέσκο νερό, από την Αυστραλία μέχρι την Κίνα και το Ισραήλ.

Αφαλάτωση, η λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας

Μόνο η μονάδα αφαλάτωσης στην Torrevieja της Ισπανίας μπορεί να προμηθεύει με καθαρό νερό 1,6 εκατ. άτομα σύμφωνα στοιχεία που έδωσε στην αμερικανική εφημερίδα η κατασκευάστρια εταιρεία Acciona.

Η μεγαλύτερη ζήτηση για νοικοκυριά και επισκέπτες αφορά όπως είναι αναμενόμενο το καλοκαίρι, ενώ τις άλλες εποχές μεγάλες ποσότητες από το νερό αυτό χρησιμοποιούνται για να ποτίζονται πορτοκάλια, λεμόνια και άλλες καλλιέργειες.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας επιδοτεί μεγάλο μέρος από τα κόστη της αφαλάτωσης, με αγρότες να δηλώνουν πως πληρώνουν περίπου 45 λεπτά του ευρώ για κάθε κυβικό μέτρο νερού. Πρόσφατα η Μαδρίτη ανακοίνωσε τη διάθεση κεφαλαίων 90 εκατ ευρώ για περαιτέρω επέκταση της συγκεκριμένης μονάδας.

Η επέκταση αυτή αναμένεται να φτάσει συνολικά σε κόστος τα 200 εκατ, ευρώ. Η μονάδα αφαλάτωσης στην Torrevieja είναι η μεγαλύτερη του είδους της στην Ευρώπη.

Αυξάνονται οι ανάγκες για πρόσβαση σε νερό

Ο φορέας Global Water Intelligence που παρακολουθεί τα δρώμενα στον κλάδο νερού ανά τον κόσμο εκτιμά ότι σήμερα περίπου 500 εκατ. άτομα βασίζονται μερικώς ή ολικών σε αφαλατωμένο νερό και ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να εξαπλασιαστεί στα 3 δις άτομα μέχρι τα μέσα του αιώνα, αναφέρουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 1.500 μονάδες επεξεργασίας θαλασσινού νερού, οι οποίες μπορούν να παράγουν πολλά εκατομμύρια λίτρα νερού στην ημέρα. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι δαπανώνται 14 δις δολάρια για την κατασκευή νέων τέτοιων μονάδων και για τη συντήρηση των υπαρχόντων.

Απαιτήσεις για μεγάλες ποσότητες ενέργειας

Τέτοιες τεχνολογίες αφαλάτωσης απαιτούν πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Τα κόστη της λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης –η αποκαλούμενη αντίστροφη όσμωση που είναι η τεχνολογία σε μονάδες όπως αυτή την Torrevieja- μειώνονται με τη χρήση φθηνής ηλιακής ενέργειας.

Στο συνδυασμό αυτό πρωτοπόρες είναι χώρες της Μέσης Ανατολής όπως η Σαουδική Αραβία οι οποίες έχουν και έσοδα από πετρέλαια για να χρηματοδοτήσουν τέτοιες μεγάλες επενδύσεις, όσο και άπλετη ηλιοφάνεια. Σήμερα η μεγαλύτερη αγορά για τέτοιες συνδυασμένες τεχνολογίες είναι αυτή τη Σαουδικής Αραβίας και ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η πρόσβαση σε επεξεργασμένο θαλάσσιο νερό για διάφορες χρήσεις έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη μεγαλουπόλεων σε ΗΠΑ και Κατάρ, αναφέρουν οι ΝΥΤ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Σείχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν, ο ηγέτης του Άμπου Ντάμπι, της πρωτεύουσας των ΗΠΑ, προσφέρει έπαθλα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων  σε όσους παρουσιάζουν πρωτοποριακές τεχνολογίες για το συγκεκριμένο κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green