Μεγάλες επενδύσεις για την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης νερού από τις οποίες παράγεται ήδη 227 εκατ λίτρα φρέσκου νερού στην ημέρα κάνει η Ισπανία, η οποία αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια στη σχετική τεχνολογία όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο.
Οι μεγάλες προκλήσεις από τη λειψυδρία των τελευταίων ετών, που έχουν αρχίσει να κάνουν όλο και πιο έντονη την εμφάνισή τους στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Νότιο Ευρώπη περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, έδωσαν ώθηση στη χώρα να αναλάβει δράση.
Πλέον στην Ισπανία έχουν κατασκευαστεί περίπου 100 μεγάλες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης κάνοντας τη χώρα πρωτοπόρο στην Ευρώπη και μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις στην τεχνολογία αυτή σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα στοιχεία από τους Τάιμς της Νέας Υόρκης (ΝΥΤ).
Πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται από όλο και περισσότερες χώρες στον κόσμο για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φρέσκο νερό, από την Αυστραλία μέχρι την Κίνα και το Ισραήλ.
Αφαλάτωση, η λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας
Μόνο η μονάδα αφαλάτωσης στην Torrevieja της Ισπανίας μπορεί να προμηθεύει με καθαρό νερό 1,6 εκατ. άτομα σύμφωνα στοιχεία που έδωσε στην αμερικανική εφημερίδα η κατασκευάστρια εταιρεία Acciona.
Η μεγαλύτερη ζήτηση για νοικοκυριά και επισκέπτες αφορά όπως είναι αναμενόμενο το καλοκαίρι, ενώ τις άλλες εποχές μεγάλες ποσότητες από το νερό αυτό χρησιμοποιούνται για να ποτίζονται πορτοκάλια, λεμόνια και άλλες καλλιέργειες.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας επιδοτεί μεγάλο μέρος από τα κόστη της αφαλάτωσης, με αγρότες να δηλώνουν πως πληρώνουν περίπου 45 λεπτά του ευρώ για κάθε κυβικό μέτρο νερού. Πρόσφατα η Μαδρίτη ανακοίνωσε τη διάθεση κεφαλαίων 90 εκατ ευρώ για περαιτέρω επέκταση της συγκεκριμένης μονάδας.
Η επέκταση αυτή αναμένεται να φτάσει συνολικά σε κόστος τα 200 εκατ, ευρώ. Η μονάδα αφαλάτωσης στην Torrevieja είναι η μεγαλύτερη του είδους της στην Ευρώπη.
Αυξάνονται οι ανάγκες για πρόσβαση σε νερό
Ο φορέας Global Water Intelligence που παρακολουθεί τα δρώμενα στον κλάδο νερού ανά τον κόσμο εκτιμά ότι σήμερα περίπου 500 εκατ. άτομα βασίζονται μερικώς ή ολικών σε αφαλατωμένο νερό και ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να εξαπλασιαστεί στα 3 δις άτομα μέχρι τα μέσα του αιώνα, αναφέρουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.
Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 1.500 μονάδες επεξεργασίας θαλασσινού νερού, οι οποίες μπορούν να παράγουν πολλά εκατομμύρια λίτρα νερού στην ημέρα. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι δαπανώνται 14 δις δολάρια για την κατασκευή νέων τέτοιων μονάδων και για τη συντήρηση των υπαρχόντων.
Απαιτήσεις για μεγάλες ποσότητες ενέργειας
Τέτοιες τεχνολογίες αφαλάτωσης απαιτούν πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Τα κόστη της λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης –η αποκαλούμενη αντίστροφη όσμωση που είναι η τεχνολογία σε μονάδες όπως αυτή την Torrevieja- μειώνονται με τη χρήση φθηνής ηλιακής ενέργειας.
Στο συνδυασμό αυτό πρωτοπόρες είναι χώρες της Μέσης Ανατολής όπως η Σαουδική Αραβία οι οποίες έχουν και έσοδα από πετρέλαια για να χρηματοδοτήσουν τέτοιες μεγάλες επενδύσεις, όσο και άπλετη ηλιοφάνεια. Σήμερα η μεγαλύτερη αγορά για τέτοιες συνδυασμένες τεχνολογίες είναι αυτή τη Σαουδικής Αραβίας και ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η πρόσβαση σε επεξεργασμένο θαλάσσιο νερό για διάφορες χρήσεις έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη μεγαλουπόλεων σε ΗΠΑ και Κατάρ, αναφέρουν οι ΝΥΤ.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Σείχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν, ο ηγέτης του Άμπου Ντάμπι, της πρωτεύουσας των ΗΠΑ, προσφέρει έπαθλα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε όσους παρουσιάζουν πρωτοποριακές τεχνολογίες για το συγκεκριμένο κλάδο.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων