Η ξηρασία είναι γενικώς σύνηθες φαινόμενο στη Σικελία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Φέτος όμως οι επιπτώσεις ήταν πολύ πιο σοβαρές – σε ολόκληρο το ιταλικό μεσογειακό νησί οι συνθήκες είναι άκρως ανησυχητικές, με πολλά χωράφια αλλά και λίμνες να έχουν ξεραθεί εντελώς.
Οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστροφή: οι σοδειές είναι πολύ μικρότερες και πολλοί κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να σφάξουν τα ζώα τους, προτού αυτά αδυνατήσουν κι άλλο εξαιτίας της έλλειψης νερού. Σε πολλές περιοχές το νερό διατίθεται με δελτίο και οι κάτοικοι σχηματίζουν ουρές για να πάρουν νερό από τις δημόσιες βρύσες.
Κλιματική αλλαγή: Οι καλλιέργειες ξεραίνονται, τα ζωντανά δεν έχουν νερό – Η Σικελία ερημοποιείται
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Η τοπική κυβέρνηση έχει κηρύξει ήδη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η ιταλική περιβαλλοντική αρχή ISPRA έχει κατατάξει το νησί στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου λόγω της ξηρασίας, ενώ και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί όσους πρόκειται να ταξιδέψουν στην περιοχή.
Τα προηγούμενα χρόνια οι κάτοικοι της Σικελίας είχαν βρεθεί κι άλλες φορές αντιμέτωποι με μακρές περιόδους ξηρασίας χωρίς βροχοπτώσεις. Έ
τσι, το νησί έχει πλέον υποδομές για την αποθήκευση νερού σε ειδικές δεξαμενές, το οποίο εν συνεχεία μεταφέρεται σε απομακρυσμένες περιοχές. Φέτος όμως τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ήταν αρκετό – τώρα έχουν κινητοποιηθεί ειδικά δεξαμενόπλοια, τα οποία μεταφέρουν νερό από την υπόλοιπη Ιταλία στη Σικελία.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως η έλλειψη νερού στη Σικελία οφείλεται εν μέρει και στον ανθρώπινο παράγοντα
Ο ανθρώπινος παράγοντας
Σύμφωνα με έκθεση του μηχανικού περιβάλλοντος Λεονάρντο Νότο από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, οι βροχές θα είναι ολοένα και λιγότερες μέσα στα επόμενα χρόνια και οι ελάχιστες βροχοπτώσεις που θα σημειώνονται κάθε χρόνο θα είναι όλο και πιο ισχυρές.
Πάντως οι ειδικοί εκτιμούν πως η έλλειψη νερού στη Σικελία οφείλεται εν μέρει και στον ανθρώπινο παράγοντα: σημαντικό μέρος από το δίκτυο σωληνώσεων του νησιού είναι απαρχαιωμένο, με αποτέλεσμα να χάνεται σημαντική ποσότητα νερού. Εκτός αυτού δεν έχει σχεδιαστεί καμία στρατηγική για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ενός προβλήματος που υπάρχει εδώ και χρόνια στην περιοχή.
Η έλλειψη νερού οφείλεται έτσι σε έναν συνδυασμό αιτιών: αφ’ ενός μεν στις λιγοστές βροχοπτώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αφ’ ετέρου δε στην αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας και την κακή διαχείριση των αποθεμάτων νερού.
Οργισμένοι οι αγρότες και οι κάτοικοι
Αγρότες και κάτοικοι κατηγορούν τους πολιτικούς πως, αν και κάθε χρόνο προβαίνουν σε διάφορες εξαγγελίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εν τέλει δεν συμβαίνει σχεδόν τίποτα.
«Αναρωτιέμαι πραγματικά τι κάνουν οι πολιτικοί», λέει οργισμένος ο Τζιοβάνι Μπονάνο, καλλιεργητής φραγκόσυκων. Στη Ρώμη και το Παλέρμο δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ. «Δεν είναι αυτό όμως που χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε καλύτερους ταμιευτήρες και πηγάδια», λέει ο Μπονάνο.
«Ο πραγματικός αγρότης αγαπάει τη γη του, σηκώνεται κάθε πρωί και μοχθεί γι’ αυτήν. Θέλουμε να μπορούμε να δουλέψουμε». Η δυσαρέσκεια των κατοίκων εντείνεται και από το γεγονός ότι ενώ οι ταμιευτήρες νερού του νησιού αδειάζουν, σε πολλές τουριστικές περιοχές οι πισίνες είναι ακόμη γεμάτες.
Ανησυχία για τις επιπτώσεις στον τουρισμό
Οι αρχές της Σικελίας προσπαθούν πολύ ώστε οι παραθεριστές να μην καταλάβουν τίποτα από τη λειψυδρία και την ξηρασία στο νησί. Στα νότια του νησιού όπου υπάρχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα, υπάρχει και η Κοιλάδα των Ναών στο Αγκριτζέντο, μία από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές ατραξιόν της Σικελίας.
Παρ’ ότι όμως δίνεται προτεραιότητα στην παροχή νερού και παρά τις προσπάθειες των αρχών να καθησυχάσουν τους τουρίστες, τα ιταλικά μέσα αναφέρουν πως υπάρχουν ήδη ξενοδοχεία που ξεμένουν από νερό.
Πάντως η ένωση ξενοδόχων Federalberghi δεν θεωρεί πως υπάρχει επί του παρόντος αρνητικός αντίκτυπος στον τοπικό τουρισμό. Σύμφωνα ωστόσο με την επιχειρηματική ένωση Confcommercio είναι πιθανό να υπάρξουν επιπτώσεις και στον τουρισμό, οι οποίες δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν, δεδομένης και της οικονομικής σημασίας της τουριστικής βιομηχανίας για την περιοχή.
Αναγκαία η χάραξη μίας νέας στρατηγικής
Ειδικοί φοβούνται πως μέχρι το 2030 το ένα τρίτο της Σικελίας θα μπορούσε να έχει μετατραπεί σε έρημο. Ως εκ τούτου τόσο οι ειδικοί όσο και οι κάτοικοι του νησιού συμφωνούν πως η διαχείριση του νερού πρέπει επειγόντως να αλλάξει.
Μέχρι τότε οι κάτοικοι καταφεύγουν σε λύσεις ανάγκης: άλλοι ξεκίνησαν από φέτος να μαζεύουν νερό ακόμη και σε μπανιέρες ή δοχεία στα μπαλκόνια τους.
Deutsche Welle
Ρόμπερτ Μέσερ, dpa
Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς
Latest News
«Πέφτει» η παγκόσμια ζήτηση για EV - Τι ανησυχεί τους καταναλωτές
Μόλις κατά 3% από πέρυσι αυξήθηκε το ποσοστό των καταναλωτών που σκοπεύουν να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα σύμφωνα με έρευνα της EY
Θα μπορούσε να γίνει η Αθήνα Βαλένθια;
Ποιες περιοχές της πρωτεύουσας κινδυνεύουν από μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα – Η αυθαίρετη δόμηση, τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα και οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Πίστωση χρόνου για τα πρόστιμα στα EV ζητά η Γαλλία
Μεγαλύτερη ευελιξία ζητούν ευρωπαικές κυβερνήσεις και αυτοκινητοβιομηχανίες για το ζήτημα των ορίων στα ποσοστά εκπομπών των αυτοκινήτων
Εως το 2025 η Ευρώπη θα παράγει ετησίως 32 GW από ανεμογεννήτριες
Η Γερμανία ενισχύοντας τα έργα ΑΠΕ, τετραπλασίασε τις αδειοδοτήσεις για νέα χερσαία αιολικά πάρκα
«Μαρσάρει» η F1 με στόχο τις μηδενικές εκπομπές
H Formula 1, που αποτελεί το κορυφαίο πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου, στρέφει την τεχνογνωσία του στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Το deal της AKTOR στην αποθήκευση ενέργειας – H εξαγορά από Enercoplan και οι επενδύσεις 1,5 δισ.
H AKTOR, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο έργων αντλησιοταμίευσης της Enercoplan Energy & Investments
Η Xiaomi παρέδωσε 20.000 EV τον Οκτώβριο - Μήνες μόνο μετά το πρώτο της
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Xiaomi παρέδωσε το πρώτο αυτοκίνητο της πριν λίγους μήνες
Τα έσοδα της BYD ξεπέρασαν της Tesla για πρώτη φορά
Τα έσοδα της BYD αυξήθηκαν κατά 24% καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις δίνουν ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας