Ερημοποιείται η… Ελλάς

Είναι οι φορές που τα λόγια είναι λίγα για να εκφράσει κανείς το πώς νιώθει για τη νέα τραγωδία που βιώνει η χώρα με τις πυρκαγιές.

Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να μας βρει για να δουλέψουμε πάνω στην πρόληψη των πυρκαγιών. Η ερημοποίηση της Αττικής, και όχι μόνο, φαντάζει να είναι θέμα χρόνου.

Οι πιέσεις στο Μαξίμου

Βέβαια, από το Μαξίμου… η «επικοινωνία» είναι δύσκολη.

Αν και μαθαίνω ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Οι ασφαλιστικές πιέζουν για να χορηγηθούν επιπλέον κίνητρα, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των φορολογούμενων που ασφαλίζουν τα ακίνητά τους έναντι των φυσικών καταστροφών

Η έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ δεν θεωρείται αρκετή.

Οι νέες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική φέρνουν το θέμα στην επικαιρότητα, αλλά στην παρούσα… είναι κακό το timing, την ώρα που οι πολίτες μάχονται με τις φλόγες.

Το ερώτημα βεβαίως είναι εάν η κυβέρνηση, υπό το βάρος και του δημοσιονομικού κόστους, αποδεχτεί το αίτημα…

Γιατί ας μην ξεχνιόμαστε, μιλάμε για πρόσθετο κόστος για τον πολίτη…

Το σοκ των κτηνοτρόφων

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί ένα ακόμη σοκ, πέραν των πυρόπληκτων. Μιλάω για τους κτηνοτρόφους βέβαια.

Όσοι γλίτωσαν από τον Daniel πέρσι, την απίστευτη θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία, ήρθε η πανώλη να τους αποτελειώσει.

Ήδη έχουν οδηγηθεί προς θανάτωση 18.335 αιγοπρόβατα (σε όλες τις περιοχές που έχει εμφανιστεί), ενώ ουδείς ακόμη έχει εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής από τη ζωονόσο.

Ειδικά την ώρα που εμφανίστηκε η νόσος σε μικρά μηρυκαστικά.

Αλλά όπως μαθαίνω, το ζήτημα έχει αποκαλύψει μεγάλες παρατυπίες από μονάδες, όπως αναντιστοιχίες στις δηλώσεις ζώων, με το Υπουργείο να προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση.

Όχι και τόσο αποτελεσματικά…

Έλεγχοι

Τώρα, ανεξήγητη παραμένει η απόφαση του Υπουργείου να αναστείλει όλους τους επιτόπιους ελέγχους στις πληγείσες περιοχές

Η απόφαση αυτή, αν και αιτιολογείται από την επιτακτική ανάγκη περιορισμού της νόσου, εγείρει εύλογα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των προληπτικών μέτρων.

Ανεβάζει τον πήχη ο Πιτσιλής

Νέους πιο αυστηρούς ελεγκτικούς στόχους καθιερώνει η ΑΑΔΕ.

Με εγκύκλιο του διοικητή, Γιώργου Πιτσιλή θεσπίζονται και δείκτες αποτελεσματικότητας προκειμένου να καλύπτεται το κόστος ελέγχων. Αλλά και για να πιαστεί ο πήχης του προϋπολογισμού στα έσοδα που έχει ανέβει στα 65 δισ. ευρώ.

«5 για 1»

Με λίγα λόγια ο Πιτσιλής ζητά οι ετήσιες εισπράξεις από φορολογικούς ελέγχους να υπερκαλύπτουν το κόστος ελέγχου τουλάχιστον κατά 5 φορές προς 1.

Δηλαδή να φέρνουν 5 ευρώ για κάθε ευρώ που δαπανάται για τη διενέργεια του ελέγχου.

Και όταν λέμε κόστος εννοούμε αυτό της μισθοδοσίας, αλλά και τις λοιπές δαπάνες για τη διενέργεια των ελέγχων (πχ καύσιμα για μετακινήσεις, έξοδα διανυκτέρευσης εκτός έδρας κλπ).

Τάμτα και Πάρις Κασιδόκωστας σε νέες μπίζνες

Μπίζνες όμως δρομολογούν και οι Τάμτα με τον Πάρι Κασιδόκωστα Λάτση.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο ΓΕΜΗ, το γνωστό ζευγάρι ίδρυσε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «KIKI MUSIC GROUP», με βασικό αντικείμενο τις «υπηρεσίες διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των εσόδων τους (εκτός από ταινίες).

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της νεοσύστατης εταιρείας ανέρχεται σε 90.000 ευρώ ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η διαχειρίστρια της εταιρείας είναι η Άννη Χατσβάνη, κόρη της δημοφιλούς τραγουδίστριας.

O Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης κατέχει τη μερίδα του λέοντος στη νέα εταιρεία, με το ποσοστό συμμετοχής του να φθάνει το 80% ενώ η Τάμτα Γκοντουατζε ελέγχει το υπόλοιπο 20%.

Το story της Premia

Προφανώς και η Premia βλέπει το κενό που υπάρχει στον κλάδο της φιλοξενίας, με τον Κωνσταντίνο Μαρκάζο να δείχνει τις ικανότητες του.

Αυτό μου λένε οι πηγές μου στην αγορά, βλέποντας την επίδοση της μετοχής τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή όχι μόνο την εξαγορά δυο ξενοδοχείων σε Κρήτη και Ρόδο, αλλά και τη συμφωνία με τον σουηδικό όμιλο NTLG για μετοχική συνεργασία.

Σε μια δύσκολη μάλιστα χρονική στιγμή, όχι μόνο για τη Λ. Αθηνών, αλλά και για τις αγορές παγκοσμίως.

Ο ρόλος Γεωργιάδη…

Βέβαια, όπως μαθαίνω, δεν είναι μόνο ο Μαρκάζος που δείχνει το δρόμο.

Η παρουσία του ομογενή Ηλία Γεωργιάδη έχει αλλάξει τον προσανατολισμό επί τα βελτίω.

Είναι η διαφοροποίηση μιας ΑΕΕΑΠ που προσπαθεί να μην κολλήσει στις… “λάσπες” στις οποίες βρίσκεται ο κλάδος.

Το πιθανότερο είναι η Premia να βρει την τιμή στην οποία συμφωνήθηκε να μπει στην μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της η NTLG HH Ελλάδος, θυγατρική της σουηδικής εταιρείας «Nordic Leisure Travel Group» (NTLG).

Δηλαδή τα 1,36 ευρώ, ώστε να αντληθούν 12,5 εκατ. ευρώ.

Καλό βέβαια είναι να μην ξεχνούν οι επενδυτές ότι η ΑΜΚ θα γίνει με την προϋπόθεση παραίτησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Premia.

Οι διακοπές των τραπεζιτών, νυν και πρώην

Πάντως, οι τραπεζίτες, νυν και πρώην, διανύουν ημέρες χαλάρωσης.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης εθεάθη στα Πούλιθρα του Λεωνιδίου. Δικαιούται άλλωστε στιγμές ξεκούρασης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, πριν το μεγάλο project της διάθεσης του 18% της Εθνικής.

Από Σεπτέμβριο θα έχουμε εξελίξεις και τα κεφάλια θα είναι… μέσα.

Οι συνθήκες διεθνώς άλλωστε είναι τόσο περίπλοκες που θα πρέπει να βρεθεί το απόλυτο timing της διάθεσης.

Το απάνεμο λιμάνι του Σάλλα

Σε αντίθεση βέβαια με τον πρώην τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος βρέθηκε στο απάνεμο λιμανάκι του Πάνορμου της Τήνου.

Απολάμβανε την ηρεμία προφανώς των κυκλαδίτικων μελτεμιών και της καλοκαιρινής μπόρας των αγορών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories