Με την πύρινη λαίλαπα να σαρώνει την Αττική, η σημασία της ασφάλισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών αναδεικνύεται με τον πιο δραματικό τρόπο στον δημόσιο διάλογο, την ώρα που το επιχειρείν μετρά τις πληγές του με εργοστάσια να παραδίδονται στις φλόγες σε Βριλήσσια, Πεντέλη και Χαλάνδρι.

Κλιματική αλλαγή: Προετοιμάζει την επόμενη οικιστική καταστροφή

Στην Ελλάδα, αν και το ενδιαφέρον για ασφάλιση περιουσιών αναζωπυρώνεται μετά από φυσικές καταστροφές, αφού περάσουν οι μέρες σβήνει, με τα ποσοστά «οχύρωσης» κατοικιών και επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

H oικονομική στενότητα των νοικοκυριών και η ρευστότητα… που δεν περισσεύει στο μικρομεσαίο επιχειρείν παίζουν τον ρόλο τους κι ενώ τα κίνητρα που προσφέρονται για ασφάλιση κρίνονται ως ανεπαρκή από την αγορά.

«1 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφαλισμένη, χειρότερα τα σπίτια»

«Ήδη από χθες χτυπούν τηλέφωνα από πολίτες που ζητούν να μάθουν λεπτομέρειες για την ασφάλιση της περιουσίας τους αλλά αυτό συμβαίνει πάντα όταν έχουμε φυσικές καταστροφές, μετά το ενδιαφέρον ατονεί. Η ασφάλιση είναι από τις ελάχιστες υπηρεσίες που μπορείς να αγοράσεις όταν δεν τις χρειάζεσαι και δεν μπορείς να αγοράσεις όταν τις χρειάζεσαι.

Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες δεν ασφαλίζουν περιουσίες τις μέρες που ακολουθούν μία φυσική καταστροφή στις περιοχές που έχουν πληγεί», επισημαίνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο ασφαλιστικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ, Νίκος Κεχαγιάογλου.

Το κίνητρο για έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ που δόθηκε πέρσι δεν αρκεί για αύξηση των ασφαλίσεων κατοικιών

«Το κίνητρο για έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ που δόθηκε πέρσι δεν αρκεί για αύξηση των ασφαλίσεων κατοικιών, εκτιμώ πως το ποσοστό ασφαλίσεων μετά την παροχή της έκπτωσης αυξήθηκε πέριξ του 5-6%, αυτή τη στιγμή περίπου το 15-16% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες στην Ελλάδα ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ασφαλισμένες σε ποσοστό περίπου 20%.

Αν η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κινηθεί κοντά στο 30% θα αυξηθεί το ενδιαφέρον για ασφάλιση κατοικιών», σημειώνει.

Το δυσθεώρητο κόστος των 200 δισ. ευρώ αν δεν δράσουμε

Η κλιματική αποσταθεροποίηση αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα στην οικονομική δραστηριότητα με το κόστος να προσεγγίζει τα 200 δισ. ευρώ μέχρι το 2100 για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησε η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της ΤτΕ.

Mε την κλιματική αλλαγή να «στοιχίζει» 2,2 δισ. ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία, περίπου 1% του ΑΕΠ σε σημερινές αξίες, καθίσταται σαφές πως η άμεση λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθίσταται επιτακτική ανάγκη για να μετριαστούν οι επιπτώσεις του κλιματικού Αρμαγεδδώνα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

«Δώστε παραπάνω κίνητρα για ασφάλιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών»

Στο πλαίσιο αυτό, την μείωση της φορολογίας και την άρση αντικινήτρων, προκειμένου να ενισχυθεί η συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνία έχουν θέσει στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση οι ασφαλιστές.

H Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έχει επισημάνει πως για τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης, θα πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στις ασφαλίσεις του κλάδου υγείας και να καταργηθεί ο φόρος του 15% που επιβάλλεται επί των ασφαλίστρων.

Επιπλέον, η Ένωση έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την μείωση του πήχη των 2 εκατ. ευρώ, ετήσιο τζίρο, σε 1 εκατ ευρώ, για την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών, όπως και την αύξηση της έκπτωσης του 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες έναντι των κλιματικών κινδύνων.

Διστάζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πιο πρόθυμη η μεταποίηση για ασφάλιση

Την διστακτικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών καταδεικνύει και έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Τέσσερις στους δέκα βιοτέχνες έχουν ασφαλίσει τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης τους, ενώ μόλις το 4,8% θεωρεί τις φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ) ως τη σημαντικότερη απειλή για μία επιχείρηση.

Μόλις το 10% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία των υπηρεσιών έχουν ασφαλιστεί

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση «έχετε ασφαλίσει τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης σας;» 62% απαντά όχι, ενώ το 38%.

Περισσότερο «υποψιασμένες» σχετικά με την ασφάλιση εμφανίζονται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις καθώς το 47,4% απαντά θετικά στην ερώτηση αν έχουν ασφαλίσει τα περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων τους, ενώ το 42,6% απαντά αρνητικά.

Στις μικτές επιχειρήσεις το ποσοστό των θετικών απαντήσεων αγγίζει το 46% ενώ των αρνητικών το 54%. Οι λιγότερο ασφαλισμένες επιχειρήσεις είναι αυτές που ανήκουν στην κατηγορία των υπηρεσιών. Μόλις το 10% αυτών έχει ασφαλιστεί.

Ποιες επιχειρήσεις ασφαλίζονται υποχρεωτικά

Υπενθυμίζεται πως επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα, κατά το εκάστοτε προηγούμενο φορολογικό έτος, άνω των 2.000.000 ευρώ ασφαλίζονται υποχρεωτικά έναντι πυρκαγιάς από φυσικά αίτια, πλημμύρας και σεισμού.

Πότε μειώνεται 10% ο ΕΝΦΙΑ για κατοικίες

Αξίζει να σημειωθεί πως για τη χορήγηση της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες απαιτείται το προηγούμενο έτος:

α) Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος,

β) Η ασφάλιση να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών εντός του ίδιου έτους,

γ) Το ασφαλισμένο κεφάλαιο και για τους τρεις κινδύνους του προηγούμενου εδαφίου να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Για τον υπολογισμό της αξίας ανακατασκευής λαμβάνεται υπόψη η συνολική επιφάνεια των κύριων και βοηθητικών χώρων της κατοικίας.

Τι ισχύει σε περίτπωση που γίνουν τροποποιήσεις

Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ειδικά για το 2024 η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το χρονικό διάστημα των τριών μηνών θεωρείται ότι συμπληρώνεται και όταν η κατοικία ασφαλίζεται με ένα ή περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην ίδια ή σε διαφορετική ασφαλιστική επιχείρηση με συνολική διάρκεια ασφάλισης τουλάχιστον 90 ημερών εντός του ίδιου έτους.

Σε περίπτωση που στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο γίνουν τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια του έτους ως προς την ασφαλισμένη αξία της κατοικίας ή/και ως προς το είδος των καλυπτόμενων κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας, λαμβάνεται υπόψη μόνο το χρονικό διάστημα της ασφάλισης για το οποίο πληρούνται οι προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας