Μπορεί πριν το 1990, όταν οι Αλβανοί ήταν αποκλεισμένοι στην χώρα τους λόγω καθεστώτος, η έκφραση «Αλβανός τουρίστας» να  ήταν οξύμωρο σχήμα, δηλώνοντας  το ανύπαρκτο, το ουτοπικό και αργότερα η ίδια έκφραση κατά την δεκαετία του ’90 να αναφερόταν ειρωνικά στον «Αλβανό τουρίστα», το 2024 ωστόσο, οι τουριστικές κρατήσεις στην Ελλάδα από την γείτονα, για βρέθηκαν στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το ενημερωτικό μέσο “Monitor” για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου του τρέχοντος έτους, από συνολικά 659 άτομα που ερωτήθηκαν, 336 επιβεβαίωσαν ότι θα περάσουν τις διακοπές τους στην Αλβανία. Επισημαίνεται ωστόσο ταυτόχρονα, ότι οι υπερβολικά αυξημένες τιμές σε δημοφιλή θέρετρα, όπως το Εξαμίλι και τους Αγίους Σαράντα, έχουν οδηγήσει πολίτες του Κοσόβου και νεότερους σε ηλικία ταξιδιώτες να αναζητήσουν παραθεριστικούς προορισμούς σε άλλες χώρες.

Η θέση της Ελλάδας

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων με 23%, ακολουθούμενη από την Ιταλία και την Τουρκία με 5% αντίστοιχα, όπου τα τουριστικά πακέτα “all-inclusive” έχουν εξασφαλίσει μία σταθερή πελατεία. Είναι γεγονός, ότι και η Ελλάδα έχει επίσης υιοθετήσει παρόμοια πακέτα σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Κέρκυρα και την Χαλκιδική, ωστόσο η προτίμηση των Αλβανών τουριστών παραμένει εκεί σταθερά υψηλή κυρίως λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας, που την καθιστά προσιτή για μεμονωμένες επισκέψεις.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι κρατήσεις για την Ελλάδα και την Τουρκία βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά φέτος, παρά την αύξηση των τιμών των πακέτων κατά 10-15% σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς οι ακόμη πιο υψηλές τιμές και η μείωση της διαθεσιμότητας των καταλυμάτων στη νότιο Αλβανία, έχουν οδηγήσει πολλούς τουρίστες στην επιλογή δημοφιλών προορισμών στις δύο προαναφερόμενες χώρες, όπου παρέχονται πιο οικονομικά πακέτα και ποιοτικότερες υπηρεσίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός