Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας σήμερα, καθώς από τη μία η Reserve Bank of New Zealand μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού και από την άλλη ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο.

Ο Kishida είπε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή ως αρχηγός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, δεσμεύοντας την υποστήριξή του στον νέο ηγέτη του LDP.

Wall Street: Ράλι ανακούφισης και προσδοκίες για τη Fed

Την ίδια ώρα, η Αποθεματική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας μείωσε απροσδόκητα το βασικό της επιτόκιο στο 5,25%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια στο 5,5%.

Ειδικότερα, ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,27% μετά την ανακοίνωση του Kishida, ενώ ο ευρείας βάσης Topix σημείωσε άνοδο 0,87%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε υψηλότερα κατά 0,71%, ενώ ο Kosdaq μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άλμα 1,62%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,14% και ο κινεζικός CSI 300 υποχώρησε 0,61%.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε μικρότερη άνοδο της τάξεως του 0,65%. Στο επίκεντρο ήταν το γεγονός ότι η ρυθμιστική αρχή μετοχών της χώρας μήνυσε την ASX για «παραπλανητικές δηλώσεις» που σχετίζονται με το Ηλεκτρονικό Σύστημα Υποκαταχώρισης του Clearing House ή CHESS, ένα σύστημα υπολογιστή που χρησιμοποιείται για τον διακανονισμό συναλλαγών στο χρηματιστήριο.

Η Αυστραλιανή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Επενδύσεων επεσήμανε ότι η ASX είχε πει ότι το έργο αντικατάστασης του CHESS ήταν «σε καλό δρόμο», αλλά τη στιγμή των ανακοινώσεων, «το έργο δεν κινούνταν σύμφωνα με το σχεδιασμό για να ανταποκριθεί στα μελλοντικά ορόσημα».

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, στη Νότια Κορέα, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας της χώρας μειώθηκε στο 2,5% από 2,8% τον Ιούλιο, αγγίζοντας το χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2023.

Στην Ιαπωνία, το επιχειρηματικό κλίμα στους κατασκευαστές έγινε ελαφρώς λιγότερο σίγουρο τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έρευνα του Reuters Tankan. Η έρευνα Tankan – η οποία παρακολουθεί την τριμηνιαία έρευνα της Τράπεζας της Ιαπωνίας – έδειξε ότι ο δείκτης κλίματος για τους κατασκευαστές υποχώρησε στο +10 τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης μη κατασκευαστών έπεσε στο +24. Και οι δύο μετρήσεις ήταν +11 και +26 στην έρευνα του Ιουλίου.

Αυτό οφείλεται στην ανεπαρκή ζήτηση από την Κίνα, η οποία επιβάρυνε το εταιρικό κλίμα, ανέφερε το Reuters, σημειώνοντας ότι αυτή η έρευνα έρχεται επίσης αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια αναφοράς τον Ιούλιο στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2008.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές