Σταθεροποιητικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς οι ανησυχίες ότι η σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί στη Μέση Ανατολή και να απειλήσει την παραγωγή σε μία από τις σημαντικότερες περιοχές του κόσμου για την παραγωγή αργού μειώθηκαν ελαφρώς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν κατά 10 σεντς, ή 0,1%, στα 80,59 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate μειώθηκαν κατά 19 σεντς, ή 0,2%, στα 78,16 δολάρια το βαρέλι.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προς τη ζώνη των 1.420 μονάδων ο Γενικός Δείκτης – Ξεχωρίζουν Jumbo και τράπεζες

Αφού έφτασε στο χαμηλό επτά μηνών στα 76,30 δολάρια στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, το Brent σημείωσε άνοδο περισσότερο από 3% τη Δευτέρα για να περιορίσει τα κέρδη πέντε ημερών, κλείνοντας στα 82,30 δολάρια το βαρέλι.

«Το πρόσφατο ράλι του αργού σταμάτησε χθες με τις τιμές να υποχωρούν καθώς οι φόβοι για επίθεση στο Ισραήλ από το Ιράν υποχώρησαν, με το ασφάλιστρο κινδύνου να μειώνεται» εξηγεί στο Reuters ο Ashley Kelty, αναλυτής της Panmure Liberum.

Με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν είχε ορκιστεί  αυστηρή απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στα τέλη του περασμένου μήνα. Τρεις ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα εμπόδιζε το Ιράν από τα άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για τη δολοφονία.

Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την εμπλοκή του, αλλά μάχεται στη Γάζα εναντίον της Χαμάς μετά την επίθεση της οργάνωσης στο Ισραήλ τον Οκτώβριο. Για να αντιμετωπίσει το Ιράν, το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αναπτύξει πολεμικά πλοία και ένα υποβρύχιο στη Μέση Ανατολή.

«Η έκταση των αντιποίνων του Ιράν, καθώς και η απάντηση του Ισραήλ, πιθανότατα θα καθορίσει εάν η τρέχουσα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα διευρυνθεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση» σημειώνει ο Vivek Dhar, αναλυτής στην Commonwealth Bank of Australia.

Επίσης, εμποδίζοντας τα κέρδη της τιμής του πετρελαίου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας περιόρισε την εκτίμησή του για το 2025 για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, αναφέροντας τον αντίκτυπο της αποδυναμωμένης κινεζικής οικονομίας στην κατανάλωση. Αυτό έγινε μετά τη μείωση της αναμενόμενης ζήτησης από τον ΟΠΕΚ για το 2024 για παρόμοιους λόγους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities