Με στιβαρούς οδηγούς την Jumbo και την Εθνική, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε το «4 στα 4», αφού έκλεισε και σήμερα θετικά, διευρύνοντας μάλιστα την ανάκαμψη που άρχισε μετά τον διήμερο κλονισμό των αρχών του Αυγούστου.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προς τη ζώνη των 1.420 μονάδων ο Γενικός Δείκτης – Ξεχωρίζουν Jumbo και τράπεζες

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,42% στις 1.423,05 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.408,54 μονάδων (+0,38%) και 1.423,55 μονάδων (+1,45%). Ο τζίρος ανήλθε στα 97,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,9 εκατ. τεμάχια αξίας 5,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,52% στις 3.470,24 μονάδες, ενώ στο +1,30% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.262,05 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,35% στις 1.270,97 μονάδες.

Jumbo και Εθνική έδωσαν τον τόνο

Η αγορά βρίσκει τις τελευταίες ημέρες τα καύσιμα προκειμένου να διευρύνει την ανάκαμψή της από τα τοπικά χαμηλά των 1.320 μονάδων στις 5 Αυγούστου, με τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και επιλεγμένους τίτλους, όπως η Jumbo, να δίνουν την ώθηση που χρειάζεται. Χωρίς «τυμπανοκρουσίες», ο τραπεζικός κλάδος έχει προσφέρει πολύτιμες βοήθειες στην αγορά το τελευταίο τετραήμερο, με τον κλαδικό να κερδίζει πάνω από 5%, την ώρα που στο ίδιο διάστημα τα κέρδη του γενικού δείκτη δεν ξεπερνούν το 3%.

Μετά την τόσο πρόσφατη «Μαύρη Δευτέρα» των Χρηματιστηρίων, οι αγοραστές (είτε ανοίγοντας νέες θέσεις, είτε κλείνοντας τις short) δηλώνουν επιφυλακτικά «παρών», παρατηρεί ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts. Η ψυχολογία και η διασύνδεση των Αγορών συνεχίζουν βεβαίως να έχουν τον πρώτο λόγο, με τα θεμελιώδη να παίζουν ρόλο «κομπάρσου» σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Στο θυμικό των επενδυτών η ασφάλεια παίζει μεγαλύτερο ρόλο ενόσω οι μνήμες της 5ης Αυγούστου 2024 είναι ακόμη νωπές, προσθέτει.

Το σχεδόν «μονόπατο» ανοδικό ράλι των προηγούμενων μηνών ίσως ήταν «πολύ καλό για να είναι διατηρήσιμο», με τις αποτιμήσεις πχ. σε επίλεκτα τμήματα του τεχνολογικού κλάδου των ΗΠΑ να εκτινάσσονται σε… στρατοσφαιρικά επίπεδα. Ίσως σε αυτή την συγκυρία και παρά τις απότομα προκληθείσες σε χαρτοφυλάκια ζημιές να ισχύει εν μέρει το αρχαιοελληνικό «ουδέν κακόν αμιγές καλού», καθώς η λογική φαίνεται να επιστρέφει στη Wall Street και να «καθαρίζει» κάποιες από τις υπερβολές που είχαν εμφανιστεί.

Επιστρέφοντας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, πολλοί τίτλοι συνεχίζουν να έχουν μακροχρόνια θετικές προοπτικές. Προσοχή! Μιλάμε για μακροχρόνιες προοπτικές – προφανώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν το διεθνές επενδυτικό κλίμα θα ξαναεπιδεινωθεί άμεσα για τον οποιονδήποτε γνωστό (γεωπολιτικά, πληθωρισμός, κλείσιμο του carry trade κλπ.) ή άγνωστο λόγο συμπαρασύροντας μαζί του και την λεωφόρο Αθηνών.

Από διαγραμματικής άποψης ο κ. Στεριώτης υπενθυμίζει ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στοχεύει στην παραμονή του πάνω από τον απλό και τον εκθετικό διακοσάρη κινητό μέσο όρο οι οποίοι βρίσκονται στις 1.375 μονάδες και παίζουν τον ρόλο στήριξης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Jumbo και Εθνική ξεχώρισαν με το +4,27% και +4,13% που κατέγραψαν, με τον Τιτάνα να κερδίζει 3,12%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Ελλάκτωρ, Cenergy και Eurobank, ενώ άνω του 1% σε ΕΛΧΑ, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο και Motor Oil.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, ΟΤΕ, Aegean, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΑΑ, ενώ η Λάμδα έκλεισε αμετάβλητη. Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ήταν οι πιέσεις που δέχτηκαν οι Σαράντης, Autohellas, Coca Cola και ΔΕΗ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπό το βάρος της Motor Oil – Μάχη για τις 1.400 μονάδες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Υπό το βάρος της Motor Oil κινείται ο Γενικός Δείκτης - Μάχη για τις 1.400 μονάδες

Η μετοχή της Motor Oil δείχνει να βρίσκεται υπό τη μεγάλη πίεση της εξόδου αρκετών χαρτοφυλακίων, μετά την αναπάντεχη απόφαση του οίκου MSCI να την αφαιρέσει από τον δείκτη Standard Greece