Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην αγορά κρέατος και στους κτηνοτρόφους, η παράταση για ακόμη μία βδομάδα και μέχρι τις 19 Αυγούστου των περιοριστικών μέτρων για τη μετακίνηση και σφαγή ζώων λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων.

Έντονος μάλιστα είναι και ο προβληματισμός για το «παράδοξο» που επικρατεί στην αγορά. Την στιγμή που υπάρχει καραντίνα στη χώρα μας και τα σφαγεία παραμένουν κλειστά λόγω των μέτρων για τη πανώλη, συνεχίζονται οι εισαγωγές σφάγιων από τη Ρουμανία, χώρα απ’ όπου ξεκίνησε η εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων και μάλιστα σε τιμές ακριβότερες από πέρσι. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (12/8/2024) του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) τα ρουμάνικα αρνιά στη χονδρική φτάνουν από 9,50 ευρώ/κιλό έως 11,20 ευρώ/κιλό, όταν η αντίστοιχη περσινή τιμή ήταν στα 8 ευρώ/κιλό με 8,8 ευρώ/κιλό.

Πανώλη αιγοπροβάτων: Σε «αναβρασμό» η αγορά – Κίνδυνος ελλείψεων και αισχροκέρδειας

Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, παραμένει μειωμένη η ζήτηση για αρνί και κατσίκι, η οποία φτάνει ακόμα και το 70%. Μόνο στις τουριστικές περιοχές υπάρχει ζήτηση καθώς οι τουρίστες θέλουν να γευτούν το αρνί και το κατσίκι του τόπου μας.

Προβληματισμός γιατί επιτρέπονται οι αθρόες εισαγωγές από τις «καθαρές» περιοχές της Ρουμανίας και δεν επιτρέπονται οι σφαγές από τις «καθαρές» περιοχές της χώρας μας

Να σημειωθεί ότι στη Ρουμανία έχουν οδηγηθεί προς σφαγή σχεδόν 280.000 ζώα, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός ξεπερνά τις 20.000 18.500 ζώα. Μάλιστα, χιλιάδες είναι τα ζώα  στη χώρα μας τα οποία βρίσκονται σταβλισμένα προς σφαγή σε κτηνοτροφικές μονάδες και ενώ δεν νοσούν, δεν μπορούν να σφαγούν λόγω της καραντίνας που έχει επιβληθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δεκαπενταύγουστος χωρίς αρνί

«Είμαι 57 ετών και δεν θυμάμαι  να έχουμε γιορτάσει Δεκαπενταύγουστο χωρίς αρνιά» λέει στον ΟΤ ο κος Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (Π.Ο.Κ.Κ.), σχολιάζοντας τη νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων για τις μετακινήσεις και σφαγές ζώων λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων.

Ο ίδιος συμμερίζεται τις ανησυχίες των κτηνοτρόφων, λέγοντας ότι «τα μαντριά δεν είναι εύκολο να ξαναγίνουν», ενώ εκφράζει τον προβληματισμό του γιατί επιτρέπονται οι αθρόες εισαγωγές από τις «καθαρές» περιοχές της Ρουμανίας και δεν επιτρέπονται οι σφαγές από τις «καθαρές» περιοχές της χώρας μας, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία.

Ερωτηθείς για τις τιμές των εισαγόμενων αρνιών, λέει ότι υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με πέρσι. «Από 8,5 ευρώ στην χονδρική πέρσι, εφέτος πληρώνουμε ακόμη και πάνω από 10 ευρώ το κιλό», σημειώνει ο κος Κεσίδης.

Μέσα σ’ όλα αυτά βάζει και μια καινούργια διάσταση, του προβλήματος: τις κρυφές σφαγές. «Σε πολλές περιοχές που δεν υπάρχουν κρούσματα της ζωονόσου δεν αποκλείεται να σφαχτούν αρνιά και να διοχετευτούν στην κατανάλωση χωρίς κτηνιατρικούς ελέγχους και δίχως να καταβληθεί ΦΠΑ, δηλαδή ερήμην των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Την ίδια ώρα το αλαλούμ συνεχίζεται και στην εστίαση, με τον κο Γιάννη Δαβερώνη, πρόεδρο των Εστιατόρων Αττικής να δηλώνει στον ΟΤ, ότι οι καταστηματάρχες εν όψει Δεκαπενταύγουστου αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας. Ο ίδιος κάνει λόγο για ενδεχόμενες ανατιμήσεις μετά τις 20-25 Αυγούστου, την ώρα που η τουριστική σεζόν συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα και οι επιχειρηματίες του κλάδου προσπαθούν να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών τους.

Να ανοίξουν τα σφαγεία στις «καθαρές» περιοχές

Να ανοίξουν τα σφαγεία στις «καθαρές» περιοχές, όπου δεν υπάρχουν κρούσματα πανώλης και να γίνει άρση της απαγόρευσης της σφαγής τονίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Τομέα Κρέατος και Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) Γιάννης Φασουλιάς. Όπως επισημαίνει αυτό μπορεί να γίνει εφαρμόζοντας  όλους τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και με την παρουσία και επίβλεψη κτηνιάτρων να οδηγούνται προς σφαγή.

Πάντως σε κάθε περίπτωση ο κ. Φασουλάς τονίζει ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να λήξουν στις 19 Αυγούστου, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι «η πολιτεία δεν πρέπει να ακολουθεί τον εύκολο δρόμο και να κλείνει όλη τη χώρα, αλλά να ακολουθήσει τον δύσκολο, ο οποίος είναι να βρει λύσεις μαζί με τους παραγωγούς – επιχειρηματίες. Αυτή η νόσος θα περάσει όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη που θα έρθει. Θα είναι προετοιμασμένη η κυβέρνηση; Θα μας ακούσουν; Αυτό μας ανησυχεί;».

Ζωτικής σημασίας η προστασία της παραγωγής

«Αυτή την στιγμή η αγορά του κρέατος ζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση και όπως την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού έτσι και τώρα μπήκαν σε καραντίνα και τα ζώα. Σε αυτή την περίπτωση όμως, η πολιτεία πήρε μια απόφαση να κλείσει τη χώρα όχι για να προστατέψει την υγεία του καταναλωτή, καθώς η ζωονόσος δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους, αλλά για να προστατέψει τους κτηνοτρόφους και τα κοπάδια τους», επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Τομέα Κρέατος και Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) Γιάννης Φασουλιάς, τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η προστασία της παραγωγής και της αγοράς κρέατος όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας.

Όπως επισημαίνει στον ΟΤ, «υπάρχει και μια αδυναμία, καθώς το ζήτημα δεν είναι να γίνει η διάγνωση και να γίνει lock down αλλά να υπάρχει πρόληψη». Παράλληλα, τονίζει ότι υπάρχει έλλειψη οργάνωσης από την πλευρά της πολιτείας, καθώς τα τελευταία χρόνια και παρά την έκκληση των κτηνοτρόφων, εμπόρων και βιομηχάνων να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης, αυτή είναι απούσα. «Έχουμε επανειλημμένως προτείνει ότι οι κτηνίατροι θα πρέπει να επιστρέψουν στα κοπάδια και οι γεωπόνοι στα χωράφια. Οι κτηνίατροι θα πρέπει να συνδιοικούν τις κτηνοτροφικές μονάδες μαζί με τους παραγωγούς, να επιβλέπουν, να επιμορφώνουν και να συμβουλεύουν για τις καλές και σύγχρονες γεωργικές πρακτικές», τόνισε ο κ. Φασουλάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO