Η αστάθεια στην αγορά θα μπορούσε να ενταθεί το δεύτερο εξάμηνο εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Σέρτζιο Ερμότι, ωστόσο θεωρεί ότι η αμερικανική οικονομία δεν οδηγείται σε ύφεση.

Οι χρηματιστηριακές αγορές την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψαν έντονες αναταράξεις, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ προκάλεσαν φόβο στους επενδυτές ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη οδηγείται σε ύφεση.

Τέθηκε το ερώτημα σχετικά με τη νομισματική πολιτική και αν έχει καθυστερήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια, τα οποία διατήρησε αμετάβλητα σε υψηλό 23 ετών στην τελευταία συνεδρίασή της.

UBS: Εξέπληξαν τα αποτελέσματα – Κέρδη 1,1 δισ. δολ. στο τρίμηνο

Όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ, ο Ερμότι είπε: «Όχι απαραίτητα μια ύφεση, αλλά σίγουρα μια επιβράδυνση είναι πιθανή».

«Οι μακροοικονομικοί δείκτες δεν είναι αρκετά σαφείς για να μιλάμε για ύφεση, και στην πραγματικότητα, είναι μάλλον πρόωρο.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η Fed έχει αρκετή ικανότητα να παρέμβει και να υποστηρίξει αυτό, αν και θα χρειαστεί χρόνος, ό,τι κι αν κάνουν για να μεταδοθεί στη συνέχεια στην οικονομία» είπε ο διευθύνων σύμβουλος στο CNBC την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου από την τράπεζα.

Αστάθεια στις αγορές

Η UBS αναμένει ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης φέτος. Προς το παρόν, οι traders διχάζονται αν στην επόμενη συνεδρίαση η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 50 ή κατά  25 μονάδες βάσης , σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Μιλώντας στο CNBC, ο Ερμότι είπε ότι είναι πιθανό να δούμε μεγαλύτερη αστάθεια της αγοράς το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εν μέρει λόγω των εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

«Αυτός είναι ένας παράγοντας, αλλά επίσης, αν κοιτάξω τη συνολική γεωπολιτική εικόνα, αν κοιτάξω τη μακροοικονομική εικόνα, αυτό που είδαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες όσον αφορά την αστάθεια, που, κατά την άποψή μου, είναι ξεκάθαρο σημάδι της ευθραυστότητας ορισμένων στοιχείων του συστήματος,θα πρέπει να περιμένει κανείς σίγουρα υψηλότερο βαθμό αστάθειας», είπε.

Η νομισματική πολιτική

Μια άλλη αβεβαιότητα  είναι η νομισματική πολιτική και εάν οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια πιο επιθετικά για να καταπολεμήσουν την επιβράδυνση της οικονομίας.

Στην Ελβετία, όπου έχει την έδρα της η UBS, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια δύο φορές φέτος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν ανακοινώσει από μία μείωση μέχρι στιγμής.

«Γνωρίζοντας τα γεγονότα που είναι οι άγνωστοι στον ορίζοντα, όπως οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, εφησυχάσαμε με μια πολύ χαμηλή μεταβλητότητα, τώρα μεταβαίνουμε σε ένα πιο φυσιολογικό καθεστώς» είπε στο CNBC ο Bruno Verstraete, ιδρυτής της Lakefield Wealth Management.

«Στο πλαίσιο που θέτει η UBS περισσότερη αστάθεια δεν είναι απαραίτητα κακό, γιατί περισσότερη αστάθεια σημαίνει περισσότερα έσοδα από συναλλαγές», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή