Κατά 0,3% αυξήθηκε το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ είχε επίσης αυξηθεί κατά 0,3% και στις δύο ζώνες.

Ευρωζώνη: Άνοδος 0,3% στο ΑΕΠ – Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,8% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, μετά από +0,5% στη ζώνη του ευρώ και +0,6% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από +0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024 ). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,1% (μετά από +2,9% το προηγούμενο τρίμηνο).

Αύξηση της απασχόλησης στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ

Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,2% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,3% και στις δύο ζώνες.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,7% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, μετά από +1,0% στη ζώνη του ευρώ και +0,9% στην ΕΕ στην πρώτο τρίμηνο του 2024.

Καμπανάκι από ΕΚΤ

Η ΕΚΤ προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα είναι υποτονική το 2024 και είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε παγκόσμια αδυναμία ή κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.

Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού είναι «πολύ αναγκαίο για να αρχίσουν οι καταναλωτές να αγοράζουν ξανά αγαθά», δήλωσε πρόσφατα ο Κόνραντ Κέιζερ, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας παραγωγής ειδικών χημικών Clariant AG.

«Υπάρχει μια καθυστερημένη επίδραση σίγουρα, αλλά όταν τα επιτόκια μειωθούν, αυτό θα τροφοδοτήσει τις αγορές κατοικιών και κατασκευών».

Η Ιρλανδία, η οικονομία της οποίας μερικές φορές επηρεάζει το συνολικό αποτέλεσμα λόγω του ρόλου της ως ευρωπαϊκής φορολογικής βάσης για πολυεθνικές εταιρείες, παρουσίασε την ισχυρότερη ανάπτυξη από κάθε μέλος της ευρωζώνης με 1,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή