Την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών προκάλεσε η απόφαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμόδιου για την Εσωτερική αγορά, να στείλει επιστολή στον Ίλον Μασκ απειλώντας τον με τιμωρία εάν διαπιστωθεί ότι το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X θέτει τους πολίτες της ΕΕ σε κίνδυνο «σοβαρής βλάβης».

Ο Τιερί Μπρετόν, ο Γάλλος επίτροπος, είχε αναρτήσει την προειδοποιητική επιστολή στο Χ, την πλατφόρμα που ανήκει στον Μασκ , ώρες πριν ο δισεκατομμυριούχος πάρει συνέντευξη από τον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επίσης στο X.

«Κράσαρε» το Χ λίγο πριν τη συζήτηση Μασκ- Τραμπ – Κυβερνοεπίθεση καταγγέλλει ο Μασκ

Την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε ότι ο Μπρετόν είχε την έγκριση από την πρόεδρό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να στείλει την επιστολή.

Η επιστολή προς τον Ίλον Μασκ

«Ο χρόνος και η διατύπωση της επιστολής δεν συντονίστηκαν ούτε συμφωνήθηκαν με την πρόεδρο ούτε με τους [επιτρόπους]», ανέφερε.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, υπογράμμισε στους Financial Times: «Ο Τιερί έχει το δικό του μυαλό και τρόπο δουλειάς και σκέψης».

Η επιτροπή ερευνά το X, πρώην Twitter, από πέρυσι για ισχυρισμούς μη συμμόρφωσης με τον  Νόμο-όροσημο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες που ψηφίστηκε το 2022.

Την Τρίτη, η επιτροπή πρόσθεσε: «Η [έρευνα] για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και τη χειραγώγηση πληροφοριών βρίσκεται σε εξέλιξη, το εξετάζουμε και φυσικά όλα όσα συμβαίνουν στην πλατφόρμα τροφοδοτούνται από αυτήν την αξιολόγηση».

Αυξημένες ανησυχίες

Η επιστολή του Μπρετόν στάλθηκε σε ένα πλαίσιο αυξημένων φόβων στην Ευρώπη σχετικά με τη διάδοση παραπληροφόρησης στο X. Οι ψευδείς πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατηγορηθεί ότι τροφοδοτούν το ακροδεξιό αίσθημα εντός της ΕΕ και τη διάδοση πρόσφατων ταραχών στο Ηνωμένο Βασίλειο .

Αξιωματούχοι κοντά στον Μπρετόν δήλωσαν ότι η επιστολή είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό και ότι η συνέντευξη, που χαιρετίστηκε από τον Μασκ ως «άνευ προηγουμένου», φαινόταν κατάλληλο «σημείο ενεργοποίησης» για δημοσίευση.

Ο Μπρετόν έχει την εξουσία να επιβλέπει την επιβολή του DSA και μπορεί να επικοινωνεί ανεξάρτητα με τις εταιρείες.

Στην επιστολή του, αναφέρθηκε στην επερχόμενη συνέντευξη και είπε ότι ήταν «αναγκασμένος» να υπενθυμίσει στον Μασκ ως «μεμονωμένη οντότητα που ελέγχει τελικά μια πλατφόρμα με περισσότερους από 300 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι στην ΕΕ» τις νομικές υποχρεώσεις του βάσει του DSA.

«Αυτό σημαίνει κυρίως τη διασφάλιση, αφενός, ότι η ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης . . . προστατεύονται αποτελεσματικά και, από την άλλη πλευρά, ότι εφαρμόζονται όλα τα αναλογικά και αποτελεσματικά μέτρα μετριασμού σχετικά με την ενίσχυση του επιβλαβούς περιεχομένου», έγραψε.

«Αυτό είναι σημαντικό στο πλαίσιο πρόσφατων παραδειγμάτων δημόσιας αναταραχής που προκαλείται από την ενίσχυση περιεχομένου που προωθεί το μίσος, την αταξία, την υποκίνηση σε βία ή ορισμένες περιπτώσεις παραπληροφόρησης».

Η απάντηση του Ίλον Μασκ

Ο Ίλον Μασκ απάντησε στην επιστολή του Μπρετόν με ένα μιμίδιο από την ταινία Tropic Thunder του 2008 , που έδειχνε έναν χαρακτήρα να φωνάζει: «Κάντε ένα μεγάλο βήμα πίσω και γ$&^στε κυριολεκτικά το πρόσωπό σας».

Ένας εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ απάντησε λέγοντας: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ασχοληθεί με τη δική της δουλειά αντί να προσπαθεί να ανακατευτεί στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ».

Ο Μασκ αργότερα δημοσίευσε ότι θα ήταν χαρά του να φιλοξενήσει την Κάμαλα Χάρις, αντίπαλο του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ, επίσης στο X.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι ο Μπρετόν έχει «σημειώσει» την απάντηση του Ίλον Μασκ, αλλά εξακολουθούσε να αναμένει μια πιο επίσημη απάντηση.

«Δεν χρειάζεται να σχολιάζουμε ή να αντιδρούμε όποτε υπάρχει ένα tweet, είτε πρόκειται για bonjour είτε για αναφορά σε μια ταινία», είπε ο αξιωματούχος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή