Ο αμερικανικός πληθωρισμός αυξήθηκε σε ποσοστό εντός των εκτιμήσεων τον Ιούλιο, λόγω του υψηλότερου κόστους που σχετίζεται με τη στέγαση, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI), αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 2,9% σε ετήσια βάση. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αντίστοιχες μετρήσεις στο 0,2% και 3% αντίστοιχα.

Υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μετά τον πληθωρισμό χονδρικής

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός είδε άνοδο 0,2% σε μηνιαία βάση και  3,2% σε ετήσια, ανταποκρινόμενος επίσης στις προσδοκίες των αναλυτών.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού είναι ο χαμηλότερος από τον Μάρτιο του 2021, ενώ ο δομικός είναι ο χαμηλότερος από τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία από το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Ο γενικός πληθωρισμός κυμαινόταν στο 3% τον Ιούνιο.

Η αύξηση του κόστους στέγασης κατά 0,4% ήταν υπεύθυνη για το 90% της αύξησης του πληθωρισμού όλων των στοιχείων. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,2%, ενώ η ενέργεια παρέμεινε αμετάβλητη.

ΗΠΑ: Χαμηλότερα κινήθηκε και ο πληθωρισμός χονδρικής

Χαμηλότερα από το αναμενόμενο κινήθηκε ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, λύνοντας περισσότερο τα χέρια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων.

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (PPI), ο οποίος μετρά τις τιμές πώλησης αγαθών και υπηρεσιών από τους παραγωγούς, αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, ανέφερε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Εξαιρουμένων των τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός PPI παρέμεινε σταθερός.

Σε ετήσια βάση, ο ονομαστικός PPI αυξήθηκε κατά 2,2%, σημειώνοντας απότομη πτώση από 2,7% που ανήλθε τον Ιούνιο.

Η ένδειξη του πληθωρισμού χονδρικής ήταν σχετικά ήπια παρά την άνοδο κατά 0,6% στις τιμές των αγαθών τελικής ζήτησης, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο και κυρίως λόγω της αύξησης της ενέργειας κατά 1,9%, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της βενζίνης κατά 2,8%.

Στον αντίποδα διολίσθηση 0,2% καταγράφηκε στις υπηρεσίες, η μεγαλύτερη επιβράδυνση από τον Μάρτιο του 2023, σύμφωνα με το BLS. Οι τιμές των υπηρεσιών εμπορίου υποχώρησαν 1,3% ενώ τα περιθώρια για τη χονδρική πώληση μηχανημάτων και οχημάτων υποχώρησαν 4,1%. Η αύξηση κατά 2,3% στη διαχείριση χαρτοφυλακίου αντιστάθμισε μέρος της πτώσης στις τιμές των υπηρεσιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή