Η τιμή του καφέ έχει αυξηθεί παντού, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρώπης, σημειώνει το Politico.

Καφές: «Πικρός» ο σερβιριζόμενος – Η τιμή του φτάνει ακόμη και στα 7 ευρώ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Πρώτον, ο κανονικός πληθωρισμός, ο οποίος έχει κάνει σχεδόν τα πάντα πιο δύσκολα – από την ηλεκτρική ενέργεια μέχρι την μπύρα μέχρι την κλήση υδραυλικού – καθώς οι χώρες ξόδεψαν για να βγουν από την πανδημία και στη συνέχεια αντιμετώπισαν τον πόλεμο στην Ουκρανία αυξάνοντας το ενεργειακό κόστος και τα προβλήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αλλά υπήρξε επίσης μια τέλεια καταιγίδα άλλων παραγόντων που έπληξαν τον καφέ εκεί που πονάει:

Επιθέσεις από υποβρύχια drones

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης σπέρνουν τον όλεθρο στην Ερυθρά Θάλασσα, στοχεύοντας φορτηγά πλοία.

Όλο και περισσότερο, η ναυτιλία έχει αναδρομολογηθεί γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερους χρόνους μεταφοράς και υψηλότερο κόστος. Η εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Maersk δήλωσε ότι αναμένει ότι οι διαταραχές θα συνεχιστούν το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Αυτό επιβαρύνει την τιμή του καφέ από το Βιετνάμ – τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στον κόσμο της ποικιλίας Robusta. (Παγκόσμια κατανάλωση: 40% του συνόλου του καφέ, προέλευση: κεντρική και δυτική υποσαχάρια Αφρική).

Βρυξέλλες και κλιματική αλλαγή

Εάν οι αντάρτες στην Υεμένη συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών με ομοβροντίες πυραύλων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες παίζουν το ρόλο τους στην αύξηση του κόστους με τους κανόνες που θεσπίζουν.

Οι κανόνες της ΕΕ για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών τίθενται σε ισχύ στο τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον κανονισμό για τα προϊόντα μηδενικής αποψίλωσης των δασών, οι παραγωγοί καφέ πρέπει να πιστοποιούν ότι η παραγωγή τους δεν συνέβαλε στην απώλεια βλάστησης.

Στη συνέχεια, υπάρχει η κλιματική αλλαγή, η οποία μπορεί να επηρεάσει όλα τα φυσικά αγαθά.

Στη Νότια Αμερική, οι ξηρασίες ακολούθησαν έναν καταστροφικό παγετό το 2021, πλήττοντας την καλλιέργεια καφέ στη Βραζιλία. Στο Βιετνάμ, η υγρή περίοδος ήρθε αργά, μειώνοντας την παραγωγή και εκεί. Είναι κανόνας της οικονομίας ότι όταν ένα προϊόν γίνεται πιο σπάνιο, η τιμή εκτοξεύεται.

Και οι μακροπρόθεσμες κλιματικές τάσεις δεν αποτελούν καλό οιωνό για την προσφορά.

Θετικά σημάδια στον ορίζοντα

Τα καλά νέα είναι ότι, μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον, οι τιμές αναμένεται να μετριαστούν, δήλωσε ο Oran van Dort της Rabobank. Οι αγρότες έχουν κίνητρα να φέρουν περισσότερη προσφορά στην αγορά.

Και η παραγωγή καφέ προβλέπεται να είναι πλεονασματική το επόμενο έτος, γεγονός που θα βοηθήσει στην άμβλυνση των περιορισμών στην προσφορά.

Επομένως, μην ανησυχείτε, ίσως μπορέσετε να συνεχίσετε τη συνήθεια του καφέ σας για λίγο ακόμα. Και αν όχι, θα χαρείτε να μάθετε ότι η τιμή του τσαγιού έχει μειωθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή