Κέρδη που ανήλθαν σε 138 δισ. δολάρια κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, τα οποία προήλθαν κυρίως από τις ισχυρές αποδόσεις των τοποθετήσεων του σε μετοχές τεχνολογίας. Αν και νωρίτερα την άνοιξη υψηλόβαθμο στέλεχος του ταμείου είχε προειδοποιήσει ότι υπήρχε αρκετά μεγάλη φούσκα στον τομέα της Τεχνολογίας και ανέμενε τα αποτελέσματα των εταιρειών για να δει πόσο μεγάλη ή όχι είναι φαίνεται ότι το Ταμείο επέλεξε εταιρείες που έφεραν υψηλές αποδόσεις.

Το Κυβερνητικό Ταμείο Συντάξεων Global, το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι η αξία του ανήλθε 17,75 τρισ. κορώνες στα τέλη Ιουνίου.

Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας

Η διάρθρωση του χαρτοφυλακίου

«Οι μετοχές αποτελούν το 72% της αξίας του Ταμείου στο τέλος της περιόδου,» αναφέρεται στην ανακοίνωση «τα σταθερά έσοδα το 26,1%, τα μη εισηγμένα ακίνητα το 1,7% και οι μη εισηγμένες υποδομές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το 0,1%.

Οι επενδύσεις σε μετοχές έδωσαν «πολύ ισχυρή» απόδοση το πρώτο εξάμηνο του έτους

»Η μεταβολή της αγοραίας αξίας του ταμείου περιελάμβανε την απόδοση 1.478 δισ. κορώνων, μεταφορές από την κυβέρνηση ύψους 188 δισ, κορώνων και 315 δισ, κορώνες από την υποχώρηση της κορώνας.»

Η συνολική απόδοση του για το εξάμηνο ήταν 8,6%, χαμηλότερη κατά  0,04%  από την απόδοση του δείκτη αναφοράς του.

Ο Νικολάι Τάνγκεν, διευθύνων σύμβουλος της Norges Bank Investment Management, που διαχειρίζεται για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών το χαρτοφυλάκιο συναλλάγματος του  Global είπε ότι οι επενδύσεις σε μετοχές έδωσαν «πολύ ισχυρή» απόδοση το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Το αποτέλεσμα προήλθε κυρίως από τις μετοχές τεχνολογίας, λόγω της αυξημένης ζήτησης για νέες λύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη», σημείωσε.

Οι επιδόσεις ανά τοποθετήσεις

Το χαρτοφυλάκιο μετοχών του σημείωσε απόδοση 12,5% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ οι επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος του και τα χαρτοφυλάκια ακίνητης περιουσίας που δεν είναι εισηγμένα στο χρηματιστήριο υπέστησαν οριακές ζημίες.

Αρνητικές αποδόσεις 17,7% ανακοίνωσε για το μη εισηγμένο χαρτοφυλάκιο υποδομών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους,καθώς το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου επηρέασε αρνητικά την αξία των επενδύσεων την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο.

Οι εκτιμήσεις για το μέλλον

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο Τάνγκεν σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές δεν αναμένεται να κινηθούν ανοδικά με τον τρόπο που είχαν κάνει τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το Reuters. Η μεγάλη αβεβαιότητα και μια «εντελώς διαφορετική γεωπολιτική κατάσταση» σημαίνουν ότι υπάρχουν πλέον περισσότεροι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες μετοχές.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα πλεονάζοντα έσοδα του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Μέχρι σήμερα, το ταμείο έχει τοποθετήσει κεφάλαια σε περισσότερες από 8.700 εταιρείες σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή