Όλο και μεγαλύτερη πίεση ασκούν τα κρατικά χαρτοφυλάκια της Μέσης Ανατολής προς τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων της Wall Street, καθώς γνωρίζουν ότι κατέχουν το υπερόπλο των σχεδόν 4 τρισ. δολαρίων, ένα σημαντικό κεφάλαιο που οι δυτικές κεφαλαιαγορές επιθυμούν να προσελκύσουν.

Ωστόσο πλέον τα funds της Μέσης Ανατολής ζητούν ανταλλάγματα για τα κεφάλαια τους όπως είναι η μεγαλύτερη παρουσία στις χώρες τους, με τοπικά γραφεία και προσωπικό που ζει και εργάζεται στην περιοχή, επιθυμώντας οι επενδύσεις να πάρουν μορφή στρατηγικής συνεργασίας καθώς μετασχηματίζουν την οικονομία τους απεξαρτημένη από το πετρέλαιο.

Σαουδική Αραβία: Βγαίνει στις αγορές για να χρηματοδοτήσει έλλειμμα και Όραμα 2030

Το Bloomberg πραγματοποίησε συνεντεύξεις με περισσότερους από δώδεκα επενδυτές, δικηγόρους και μεσάζοντες στην περιοχή, οι οποίοι ζήτησαν να μιλήσουν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.  Σύμφωνα με την έρευνα μια ομάδα κρατικών επενδυτικών ταμείων σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ αναπτύσσουν την οικονομική τους ισχύ με ένα τρόπο που δεν έχει παρατηρηθεί ως τώρα.

Μέχρι πρόσφατα η περιοχή για την επενδυτική βιομηχανία θεωρούνταν από τις πιο κερδοφόρες γωνίες. Ωστόσο η αυξανόμενη βαρύτητα των ομίλων της Μέσης Ανατολή θα διαταράξει την υπάρχουσα κατάσταση. Οι εταιρείες καταργούν την τυπική ρύθμιση αμοιβών διαχείρισης και απόδοσης προκειμένου να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις για τα τελευταία κεφάλαιά τους.

Τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία εστιάζουν πλέον σε λιγότερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Αυτό μπορεί να είναι ένα όφελος για τους σημαντικούς χρηματοδότες με μακροχρόνιους δεσμούς, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει τις εντάσεις σε ένα μέρος του κόσμου όπου οι περισσότερες αποφάσεις αφορούν μέλη βασιλικών οικογενειών και τους κορυφαίους συμβούλους τους.

Η οικονομική διπλωματία δοκιμάζεται

Η έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έθεσε σε δοκιμασία την οικονομική διπλωματία. Ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων της Μέσης Ανατολής ήταν απογοητευμένοι με τους δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ, ανάμεσα τους ο Larry Fink της BlackRock και ο Marc Rowan της Apollo επειδή τάχθηκαν δημόσια  υπέρ του Ισραήλ. Αν και αυτά τα σχόλια δεν έχουν βλάψει την ικανότητα των εταιρειών τους να εμβαθύνουν τους οικονομικούς δεσμούς με την περιοχή, αντικατοπτρίζουν τη σκληρή πράξη εξισορρόπησης που αντιμετωπίζουν για να συνεχίσουν να επεκτείνονται στην περιοχή.

Στον αντίποδα τα επενδυτικά ταμεία της Μέσης Ανατολής δέχονται μεγαλύτερο έλεγχο των συμφωνιών από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασε πέρυσι αρκετές συμφωνίες πολλών δισ. δολαρίων υπό το πρίσμα των κινδύνων για την εθνική ασφάλεια.

Με το συνολικό ενεργητικό των κρατικών επενδυτικών ταμείων της Μέσης Ανατολής να εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 7,6 τρισ. δολάρια μέχρι το 2030, θέλουν να συνεπενδύσουν, να λάβουν μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη των συμφωνιών και, το πιο σημαντικό να ενισχύσουν τις οικονομίες που έχουν χτιστεί σε μεγάλο βαθμό σε άφθονες ποσότητες πετρελαίου.

«Δεν πρόκειται μόνο για μια οικονομική απόδοση, αλλά τι το φέρνει μαζί της. Είστε πρόθυμοι να εγκατασταθείτε στην περιοχή και είστε διατεθειμένοι να μεταφέρετε τεχνολογία;» εξηγεί το σκεπτικό ο Ken Calleja, σύμβουλος της Rothschild που ηγήθηκε της συναλλαγής στα τέλη του περασμένου έτους κατά την οποία το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε το 49%  της Rocco Forte Hotels. «Είδαμε μια μεγάλη αλλαγή τα τελευταία δύο χρόνια».

Έχουμε περάσει «από το να ζητάμε ένα προϊόν στο να θέλουμε πραγματικά στρατηγικές συνεργασίες»

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι πρόθυμα να παίξουν με αυτούς τους νέους κανόνες.

Η PIF, η οποία διαχειρίζεται 925 δισ. δολάρια, θεωρείται ιδιαίτερα επιθετική στην αναζήτηση μιας πιο εξέχουσας θέσης στην παγκόσμια σκηνή. Όταν αγόρασε  μερίδιο στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, είδε την ευκαιρία να αποκτήσει θέσεις προσγείωσης για τα δικά της αεροπλάνα και να μελετήσει πώς λειτουργεί ένα μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο καθώς προσπαθεί να μετατρέψει το Ριάντ σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου.

Ενώ κανένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο δεν έχει περιφερειακά κεντρικά γραφεία στη χώρα, η πίεση αυξάνεται για να το πράξουν. Η Goldman Sachs  έλαβε πρόσφατα άδεια και οι Moelis, Lazard  και JPMorgan Chase  άνοιξαν γραφεία ή αύξησαν προσωπικό στο Ριάντ.

Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία πιέζουν επίσης τους διαχειριστές να μειώσουν τις προμήθειες και να αλλάξουν τις δομές των τελών, ώστε να έχουν ένα κίνητρο να βάλουν χρήματα στη δουλειά αντί απλώς να πληρώσουν μετρητά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των αυξημένων επιτοκίων.

Έχουμε περάσει «από το να ζητάμε ένα προϊόν στο να θέλουμε πραγματικά στρατηγικές συνεργασίες» σημειώνει η Katie Koch, διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου TCW. «Αυτό είναι κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει όλο και περισσότερο την τελευταία δεκαετία».

Μετασχηματισμός  της Οικονομίας

Οι οικονομίες του Κόλπου τοποθετούν χρήματα σε αμερικανικά κεφάλαια για έναν πρωταρχικό λόγο, ο οποίος είναι η αναδιάρθρωση

Στο Άμπου Ντάμπι, η Mubadala επικεντρώνεται σε ένα νέο μέρος του κόσμου ή της βιομηχανίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι βιοεπιστήμες και η ιατρική τεχνολογία. Οι αξιωματούχοι στο Εμιράτο προβλέπουν τεράστιες ανάγκες ενέργειας που προέρχονται από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης και σχεδιάζουν να προσελκύσουν επιχειρήσεις προσφέροντας πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στην πόλη.

Η Mubadala ήταν το πρώτο από τα ταμεία της Μέσης Ανατολής που ίδρυσε τη δική του επενδυτική εταιρεία και ήδη εκτοξεύει τη Wall Street.

Η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ, από την πλευρά της, είναι επίσης πιο επιθετική όσον αφορά τις συναλλαγές, ζητώντας διαλείμματα και αναγνώριση για τη συμμετοχή σε πιο σύνθετες πτυχές της σύναψης συναλλαγών, όπως η αναδοχή. Η QIA ενθαρρύνει τις παγκόσμιες εταιρείες να δεχτούν το Κατάρ για εκπαίδευση, μερικές φορές πιέζοντας να βελτιώσουν τα επίπεδα δεξιοτήτων ολόκληρων ομάδων.

«Έχουμε διαπραγματευτική δύναμη γιατί αποδείξαμε ότι έχουμε σταθερό χέρι», δήλωσε ο Mohammed Al-Sowaidi, επικεφαλής επενδύσεων για την QIA στην Αμερική.

Το ταμείο προσπαθεί να φέρει περισσότερα εκδηλώσεις στη Ντόχα και ευνοεί επενδύσεις με εγχώριες διασυνδέσεις. Η τοποθέτηση κεφαλαίων σε ένα ταμείο ημιαγωγών που συγκεντρώθηκε από την Ardian, γαλλική εταιρεία εξαγοράς, ήταν εν μέρει μια προσπάθεια για εισαγωγή σε επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της βιομηχανίας τσιπ στο Κατάρ.

Big business από την BlackRock

Η BlackRock συνεχίζει να κάνει μεγάλες δουλειές στην περιοχή. Η εταιρεία έχει κερδίσει εδώ και καιρό την υποστήριξη του PIF της Σαουδικής Αραβίας, με το Bloomberg να αναφέρει τον Απρίλιο ότι επρόκειτο να λάβει έως και 5 δισ. δολάρια από το ταμείο για να επενδύσει στον Κόλπο και να δημιουργήσει μια ομάδα επενδύσεων με έδρα το Ριάντ.

Την ίδια περίπου περίοδο, φιλοξένησε μια συγκέντρωση κορυφαίων εταιρικών στελεχών και κυβερνητικών στελεχών στο Ριάντ, την πρώτη εκδήλωση αυτής της κλίμακας στη σαουδαραβική πρωτεύουσα.Λίγους μήνες νωρίτερα, όταν η PIF αγόρασε την πολυτελή αλυσίδα Rocco Forte των 14 ευρωπαϊκών θέρετρων, χρειάστηκαν μήνες διαπραγματεύσεων και παρουσίαση των πιθανών εγχώριων επιπτώσεων της συμφωνίας. Η εταιρεία δεσμεύτηκε να επεκταθεί στη Μέση Ανατολή ως μέρος της συναλλαγής PIF.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή