Σε μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,25% προχώρησε την Τετάρτη, η Reserve Bank of New Zealand. Η κίνηση εξέπληξε τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι ανέμεναν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 5,5%. Είναι η πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020 που η κεντρική τράπεζα στη Νέα Ζηλανδία προχωρεί σε χαλάρωση του κόστους δανεισμού.

Στην ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή επιστρέφει στο εύρος στόχου του 1% έως 3%.

Αναφέρει παράλληλα, ότι «οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, η συμπεριφορά των εταιρειών ως προς τις τιμές, ο μετρικός πληθωρισμός και μια ποικιλία μετρήσεων για τον πυρήνα του πληθωρισμού κινούνται σύμφωνα με χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό».

Νέα Ζηλανδία: Κινέζοι χάκερς «εισέβαλαν» στο κοινοβούλιο

Ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών στη χώρα εξακολουθεί να είναι αυξημένος, η RBNZ αναμένει ότι θα μειωθεί, με τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή στη Νέα Ζηλανδία να αναμένεται να παραμείνει κοντά στο 2% «στο ορατό μέλλον».

Οι επόμενες κινήσεις στη Νέα Ζηλανδία

Στη συνέχεια, η κεντρική τράπεζα είπε ότι ο ρυθμός περαιτέρω χαλάρωσης των επιτοκίων στη Νέα Ζηλανδία θα εξαρτηθεί από το πόσο σίγουρη είναι για ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού και ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στηρίζονται γύρω από τον στόχο του 2%.

Η RBNZ μείωσε επίσης την πρόβλεψή της για τα επιτόκια αναφοράς στο 4,92% έως τον Δεκέμβριο, υπονοώντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει ξανά τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους.

Η τροχιά των εκτιμώμενων μειώσεων των επιτοκίων έχει επίσης κλιμακωθεί απότομα.

Στη συνεδρίαση του Μαΐου για τη νομισματική πολιτική, τα προβλέψεις της τράπεζας για τα επιτόκια είχαν διαμορφωθεί στο 5,65% και 5,14% τον Δεκέμβριο του 2024 και του 2025, αντίστοιχα. Τώρα χαμήλωσε τον πήχη στο 4,92% για τον Δεκέμβριο του 2024 και στο 3,85% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή