Το ποσό των 1,17 εκατ. δολαρίων συγκέντρωσαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς οι δημοπρασίες  του Βασιλιά Κάρολου Γ’ με χαμηλούς σειριακούς αριθμούς, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Ένα χαρτονόμισμα των 50 λιρών δημοπρατήθηκε για το ρεκόρ των 26.000 λιρών, ενώ ένα χαρτονόμισμα των 10 λιρών με αύξοντα αριθμό HB01 00002 πουλήθηκε έως και 17.000 λίρες, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Το «θαμμένο» επί 100 χρόνια νόμισμα που μπορεί να πιάσει ένα εκατ. δολάρια!

Σε ποιες φιλανθρωπικές οργανώσεις πήγαν τα έσοδα

Τέσσερις δημοπρασίες πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι, για χαρτονομίσματα των 5, 10, 20 και 50 με τα έσοδα να διατεθούν σε μια σειρά φιλανθρωπικών οργανώσεων. Αυτό περιλαμβάνει τις τρεις «φιλανθρωπικές οργανώσεις της χρονιάς» της Τράπεζας της Αγγλίας καθώς και επτά άλλες που δεν επωφελήθηκαν από φιλανθρωπικές δημοπρασίες τραπεζογραμματίων από το 2016.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις περιλάμβαναν εκείνες που παρέχουν υποστήριξη για προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, παιδιά που ζουν στη φτώχεια, άτομα που βιώνουν την πείνα, το περιβάλλον και τα ζώα.

Κάθε φιλανθρωπική οργάνωση έλαβε λίγο πάνω από 91.400 λίρες από τα έσοδα, είπε η BoE.

Η ιστορία των χαρτονομισμάτων

Τα τραπεζογραμμάτια του Βασιλιά Κάρολου κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο και είναι τα πρώτα χαρτονομίσματα που απεικονίζουν έναν μονάρχη άλλο από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, καθώς αυτή η παράδοση ξεκίνησε μόλις το 1960.

Τα νομίσματα με τον βασιλιά Κάρολο εμφανίστηκαν για πρώτη φορά και στη συνέχεια κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατο της Ελισάβετ τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο Κάρολος φαίνεται στο μπροστινό μέρος των τραπεζογραμματίων των 5, 10, 20 λιρών και 50 λιρών και μέσα από το διαφανές παράθυρο ασφαλείας των χαρτονομισμάτων. Το σχέδιο παρέμεινε το ίδιο, με ιστορικές μορφές του Ηνωμένου Βασιλείου όπως ο Winston Churchill και η Jane Austen.

Η κεντρική τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι τα νέα χαρτονομίσματα θα εκτυπωθούν μόνο για να αντικαταστήσουν αυτά που έχουν φθαρεί και για να καλύψουν τυχόν αυξημένη ζήτηση για τραπεζογραμμάτια. Οι σημειώσεις με την Ελισάβετ II παραμένουν νόμιμο χρήμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή