Στο 2,2% διαμορφώθηκε πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής την Τετάρτη,  έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για άνοδο στο 2,3%, και της Τράπεζας της Αγγλίας για 2,4%.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι πάνω τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας και σηματοδότησε την πρώτη άνοδο φέτος. Ο δείκτης υποχώρησε σε αυτό το επίπεδο για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια τον Μάιο και παρέμειναν σταθερές τον Ιούνιο.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, το βασικό μέτρο της ΤτΕ για τις εγχώριες πιέσεις τιμών, μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 5,2%, από 5,7% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στο 5,5%.

Βρετανία: Υποχωρεί η ανεργία – Επιβραδύνονται οι αυξήσεις στους μισθούς

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, επιβραδύνθηκε στο 3,3% τον Ιούλιο από 3,5% τον Ιούνιο και κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Ήταν ο χαμηλότερος από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ο στόχος του 2% και στη Βρετανία

«Τα σημερινά στοιχεία θα δώσουν στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας κάποιο μέτρο εμπιστοσύνης ότι οι εγχώριες πιέσεις τιμών είναι λιγότερο πιθανό να εκτροχιάσουν μια βιώσιμη επιστροφή στο στόχο του 2%», σχολίασε ο Martin Sartorius, κύριος οικονομολόγος στη Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας.

Ο βρετανικός πληθωρισμός κορυφώθηκε στο υψηλό 41 ετών του 11,1% τον Οκτώβριο του 2022, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού λόγω COVID-19 και τη διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού.

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από ό,τι στη ζώνη του ευρώ, όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Federal Reserve αναμένεται ευρέως να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Η ΤτΕ παραμένει σχετικά εστιασμένη στις πιο μακροπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένων των τιμών των υπηρεσιών και των μισθών, καθώς και της γενικής χαλάρωσης της αγοράς εργασίας.

Πολλοί οικονομολόγοι απέδωσαν μέρος της αύξησης του Ιουνίου σε διάφορες συναυλίες στη Βρετανία, με κύρια αυτή της Αμερικανίδας σταρ Τέιλορ Σουίφτ, αν και το ONS είπε ότι δεν ήταν δυνατό να γίνει σαφής σύνδεση.

Τα επίσημα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των μισθών εξαιρουμένων των μπόνους επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών στο 5,4%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, αλλά εξακολουθεί να είναι σχεδόν διπλάσιος από το ποσοστό που η BoE θεωρεί συνεπές με το CPI να παραμένει στο 2%.

Μετά την ανακοίνωση η στερλίνα υποχώρησε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Οι προβλέψεις και η Τέιλορ Σουίφτ

Η BoE αναμένει ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθεί ελαφρά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, φτάνοντας στο 2,8% έως τον Δεκέμβριο, καθώς η προσωρινές πιέσεις από τις τιμές της ενέργειας εξασθενούν.

Η άνοδος του πληθωρισμού είχε προβλεφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και αναφέρθηκε από τους Συντηρητικούς αξιωματούχους ως δευτερεύων παράγοντας στην απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να πραγματοποιήσει εκλογές τον Ιούλιο, αντί να περιμένει μέχρι το φθινόπωρο.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,6% τον Ιούλιο από 2,5% τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή